7 неща, които не е необходимо да обяснявате на никого

Макар и да не отдавате голямо значение на мнението на останалите, не е нужно да им давате обяснение за нещата, касаещи личния ви живот и решенията, които взимате.
7 неща, които не е необходимо да обяснявате на никого

Последна актуализация: 13 декември, 2018

Сигурно често ви се случва решения ви да са поставени под съмнение или неодобрени от някого. Независимо от това, не трябва да се тревожите за преценките или критиките, които ще получите. Не е нужно да обяснявате действията си на всеки, който ви съди или критикува.

Никой не може да осъжда действията на другите хора: това се нарича свобода.

Понякога обаче имаме чувството, че това не е така. Чувствате се длъжни да обяснявате на семейството или приятелите си, когато го поискат, макар че в действително не дължите нищо на никого от тях.

Стига да не прекрачвате границите, да не наранявате или застрашавате с действията си човека насреща, не сте задължени да се отчитате за постъпките си.

7 страни от живота ви, за които не дължите никакво обяснение

1. Никога не е необходимо да обяснявате външния си вид

Това важи и ако сте слаби, и ако сте малко по-едри. Както и ако спортувате, ядете твърде много или пък твърде малко за размера си. Не е необходимо да давате обяснения на никого за тези свои физически черти. Забравете за всички тези критики и оценки.

Важното е да се чувствате добре и комфортно в собственото си тяло. Направете това, което смятате за необходимо, за да го поддържате или да го промените.

Не е нужно да обяснвате защо сте избрали тази или онази прическа.

2. Не е нужно да давате обяснения за начина си на хранене

Ако решите да бъдете вегетарианци, да не ядете сладки храни или пък нещо друго, никой няма право да ви съди или да изисква обяснение за избрания от вас начин на хранене.

Това е лично ваше решение. Може да сте решили да се храните така по някаква причина. Хората около вас трябва да приемат този факт, дори и да не са съгласни с него и да живеят по съвсем различен начин.

3. Ако сте възрастни, не дължите на никого обяснения за интимния си живот

Вие решавате как, кога и с кого да живеете и да имате взаимоотношения.

Независимо от пола ви, вие решавате дали да живеете сами, дали да се ожените и да имате деца. Тези решения се взимат спрямо вътрешните ви нагласи и никой няма правото да ги поставя под въпрос.

Ако страничните хора виждат, че страдате или сте нещастни, те могат да ви дадат съвет или препоръка. Те нямат правото да ви съдят или критикуват, само защото не са на същото мнение.

Няма причина да се чувствате длъжни да обяснявате за предпочитанията или мнението си относно брака и децата.

Не е нужно да обяснявате на никого гледната си точка за връзките и брака

4. Кариерата или професията ви

За тази част от живота си също не е необходимо да давате обяснения за решението си как да изкарвате прехраната си. Това включва решението да се обучавате по определена специалност или пък да заемате специфична длъжност независимо от възрастта си.

Независимо дали сте разочаровали членове на семейството си или приятелите си с определен свой житейски избор, решението е трудно и в очите на мнозина може и да е грешно.

Поради тези обстоятелства е важно изборът да идва от самите вас.

5. Религиозните ви убеждения или вярвания

Не дължите обяснение на никого за религиозните си убеждения, независимо в какво вярвате. Това включва решението да бъдете агностици, атеисти или пък да не следвате конкретна религия.

Хората трябва да приемат гледната ви точка за света и не бива да я поставят под въпрос или съмнение. Ако го направят, това не е ваш проблем.

6. Начина, по който възприемате връзките

Може да сте съгласни с идеята да заживеете с някого, а може и да не сте съгласни и да предпочитате да живеете сами. Може да не възприемате брака като институция…

Всички ние имаме различни гледни точки за света и начина на живот. Как е възможно да определим кой е прав и кой греши?

Какъв критерий използваме, за да решим коя страна е права? Всеки сам чувства и решава кое е правилно и погрешно за самия него.

7. Ако предпочитате да прекарвате време сами

Не е нужно да обяснявате избора си на свобода в живота

Ако ви е приятно да бъдете сами, не е нужно да пояснявате на някого какви са причините за това. Това не означава, че сте необщителни, егоистични или изолирани от света.

Просто се наслаждавате на времето, което прекарвате сами със себе си. Харесвате личното си пространство, обичате да слушате музиката, която ви допада или пък да четете книга на спокойствие.

Фактът, че обичате да отделяте това време за себе си не означава, че сте депресирани или разстроени или че ви е трудно да общувате и взаимодействате с другите хора.

Наслаждавате се на времето със самите себе си, когато имате нужда от това и общувате с близките и приятелите си, когато ви се прииска.

Важно е да живеете живота си както искате и да взимате решения, които вие смятате за правилни. Най-важното е да вярвате истински в начина си на живот и в решенията, които взимате.

Няма значение какво мислят останалите или в какво вярват те.

Трябва сами да решите посоката на живота си. Както грешките, така и успехите са само ваши. Трябва да живеете така, че да имате предвид съветите на останалите, но сами да управлявате пътя си и да взимате сами собствените си решения.

Единствено вие знаете кое е добро за вас и какво ви трябва, за да сте щастливи.

Никой друг не го знае.

Да взимате сами решенията си и да ковете сами съдбата си, без да се налага да обяснявате на никого, показва, че имате самочувствие и сте уверени в себе си. Това показва, че обичате, цените и вярвате в себе си.

В този живот, за да бъдете щастливи и да умеете да обичате останалите, трябва първо да обичате себе си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.