7 храни, които ще премахнат никотина от организма ви
Знаете ли, че има храни спомагащи премахването на никотина от организма?
Никотинът е алкалоид със сериозни странични ефекти.
Това пристрастяващо вещество е със сериозни последствия не само за пушача – всеки в обкръжението му е изложен на риск от съпътстващи заболявания.
Никотинът в тютюна може да бъде също толкова пристрастяващ като алкохола, кокаина и морфина. Това е факт, който не бива да подминаваме с лека ръка.
Не е лесно да се откажем от този навик. Тялото и мозъкът лесно привикват към стимуланта и при липсата му реагираме с обичайните симптоми: тревожност, раздразнителност, възбуда.
Независимо дали сте пушач или има такъв около вас, трябва да сте наясно, че тялото ви страда от ефектите и е подложено на риск. Трябва да предприемете сериозни мерки, за да достигнете качествен начин на живот и дълголетие.
По-надолу ще ви разкажем за храните, които могат да ви помогнат да се пречистите като изхвърлите никотина от тялото си. Но първо, разбира се, трябва да откажете цигарите напълно.
След това, за да излекуваме дробовете си и да премахнем токсините от организма по най-добрия начин, е редно колкото се може повече да подобрим хранителните си навици.
Прочетете и: Колко години от живота ви краде тютюнопушенето?
Последствия от никотина върху тялото
Когато се замислим за последствията от тютюнопушенето, първото нещо, което изниква в съзнанието, е рак на белите дробове. Научете повече за заболяването от сайта rochem.bg.
И без да изпадаме в такива крайности знаем, че съществуват много скрити състояния, на които рядко обръщаме внимание.
Само малко част от пушачите развиват рак на белите дробове в дългосрочен план.
Това, на което не обръщаме внимание, са последствията, които 100% от пушачите изпитват:
- Ускорен пулс.
- Когато никотинът навлезе в мозъка, той действа на невротрансмитерите като допамин. По този начин се чувстваме отпочинали, но за кратко.
- Един или два часа по-късно имаме нужда от още една доза. Пристрастяването е бързо.
- Никотинът променя метаболизма.
- Друг ефект от този алкалоид е влиянието му над метаболизма – той забавя стомашните процеси.
- Никотинът прави тялото по-киселинно и отслабва функцията на панкреаса.
- Червата се изменят и стават раздразнени.
- Постоянната употреба на никотин стимулира производството на стомашна киселина.
Храните, които пречистват тялото от никотин
Независимо дали сте пушач, който най-после се е решил да се откаже от цигарите или пък не сте, е добре да обръщате повече внимание на хранителния си режим и да се опитате да елиминирате токсините от тялото си.
Другото, което не трябва да пренебрегваме е, че нито цигарите с ниско съдържание на никотин, нито лепенките са полезни за здравето. Те могат да служат като механизъм за отказване на цигарите малко по малко, но в дългосрочен план са също толкова опасни, колкото и тютюна.
Открийте и: Как да спрем цигарите?
Най-доброто, което можете да направите, е да съберете сили, да контролирате това, което ви кара да запалите цигара и просто да устоите. Живот без тютюн е синоним на здраве. Имайте това предвид.
Сега запомнете точно кои храни могат да ви помогнат, за да премахнете следите от никотина от тялото си.
1. Натурален сок от портокал, нар и лимон
Витамин С в чиста форма носи много ползи за здравето. Тази естествена съставка има положителен ефект за всички пушачи. Тя помага за възстановяването на увредените тъкани, подобрява циркулацията, елиминира токсините и увеличава броя на червените кръвни телца.
Всяка сутрин, комбинирайте портокалов сок със сока от половин лимон и семената от половин нар, пасирайте и приемайте получената напитка на гладно. Добавете и малко мед, ако е необходимо.
2. Броколи
Броколите са много ефективни при елиминирането на металите и токсините от тялото.
Те се справят блестящо с предотвратяването на ракови заболявания и са важни най-вече, защото са едни от най-богатите източници на витамини С и В5.
3. Джинджифил
Не се колебайте да използвате джинджифил при приготвянето на храна. Само два-три грама настърган джинджифил в салатата ви ще свършат чудесна работа.
Той е силно препоръчван при отказване на цигарите и пречистване на тялото от токсини като никотина.
4. Сок от моркови
Хората, които отказват цигарите трябва да приемат много течности. Тялото трябва да бъде пречистено от всички вредни субстанции, които са се формирали през годините.
Сокът от моркови е богат на витамини А, В, С и К и е от особена важност за премахването на никотина.
5. Малини
Институтът по здравни науки (ICSa) при UAEH (Щатски университет на Идалго, Мексико) разкри интересно проучване, в което се твърди, че малините са много ефективни при отказване от тютюнопушенето.
Също така е открито, че малините съдържат големи количества елагична киселина. Това е вещество, спомагащо премахването на никотина и други вредни съставки от тялото.
6. Спанак
Яжте суров спанак. Не го гответе, защото така той ще загуби витамините и фолиевата си киселина, които са незаменими при прочистване на тялото от никотин.
7. Чушки
Точно като спанака, най-добре е да ядете чушките сурови. Нарежете няколко и ги прибавете към салатата си.
Чушките са изключително богати на витамини С, В2 и В6, които подпомагат бързото оздравяване на тялото, възстановявайки го от уврежданията от никотина.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Alamsyah, R., Satari, M., Pintauli, S., & Iskandar, S. (2024). Molecular docking study of ginger (Zingiber officinale) on Immunoglobulin A for smoking cessation. Pharmacia, (1), 1-7. https://pharmacia.pensoft.net/article/116751/
- Azlan, A., Sultana, S., Huei, C., & Razman, M. (2022). Antioxidant, anti-obesity, nutritional and other beneficial effects of different chili pepper: A review. Molecules, 27(3), 898. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8839052/
- Da Silva Dias, J. C. (2014). Nutritional and Health Benefits of Carrots and Their Seed Extracts. Food And Nutrition Sciences, 05(22), 2147-2156. https://www.scirp.org/journal/paperinformation?paperid=52066
- Dorna, M., Barbosa, E., Callegari, M., Tanni, S., Chiuso-Minicucci, F., Felix, T., Seneda, A., Correa, C., Fernandes, A., Azevedo, P., Polegato, B., Rogero, M., Paiva, S., Zornoff, L., Reis, P., & Minicucci, M. (2021). Orange Juice Attenuates Circulating miR-150-5p, miR-25-3p, and miR-451a in Healthy Smokers: A Randomized Crossover Study. Frontiers in Nutrition, 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8740272/
- Fadnes, L, & Balakrishna, R. (2024). Nuts and seeds – a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023. Food & Nutrition Research, 68. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10870978/
- Fakhri, S., Patra, J., Das, S., Das, G., Majnooni, M., & Farzaei, M. (2021). Ginger and Heart Health: From Mechanisms to Therapeutics. Current molecular pharmacology, 14(6), 943–959. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33297926/
- Franke, A., Cooney, R., Henning, S., & Custer, L. (2005). Bioavailability and Antioxidant Effects of Orange Juice Components in Humans. Journal Of Agricultural And Food Chemistry, 53(13), 5170-5178. https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf050054y
- Lee, H., Park, Y., & Kang, M. (2011). The effect of carrot juice, β-carotene supplementation on lymphocyte DNA damage, erythrocyte antioxidant enzymes and plasma lipid profiles in Korean smoker. Nutrition Research and Practice, 5(6), 540–547. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3259297/
- Miano, T. (2016). Nutritional value of Spinacia oleraecea spinach-an overview. International Journal of Life Sciences and Review, 2(12), 172-174. https://www.researchgate.net/publication/316488658_NUTRITIONAL_VALUE_OF_SPINACIA_OLERAECEA_SPINACH-AN_OVERVIEW
- Richardson, D., Ansell, J., & Drummond, L. (2018). The nutritional and health attributes of kiwifruit: a review. European Journal of Nutrition, 57(8), 2659–2676. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267416/
- Riso, P., Martini, D., Visioli, F., Martinetti, A., & Porrini, M. (2009). Effect of broccoli intake on markers related to oxidative stress and cancer risk in healthy smokers and nonsmokers. Nutrition and Cancer, 61(2), 232–237. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19235039/
- Shi, J., Liu, F., Zhang, W., Liu, X., Lin, B., & Tang, X. (2015). Epigallocatechin-3-gallate inhibits nicotine‑induced migration and invasion by the suppression of angiogenesis and epithelial‑mesenchymal transition in non-small cell lung cancer cells. Oncology Reports, 33(6), 2972-2980. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25845434/
- Stote, K., Burns, G., Mears, K., Sweeney, M., & Blanton, C. (2023). The Effect of Berry Consumption on Oxidative Stress Biomarkers: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials in Humans. Antioxidants (Basel, Switzerland), 12(7), 1443. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10376627/
- Vahapoglu, B., Erskine, E., Gultekin Subasi, B., & Capanoglu, E. (2021). Recent Studies on Berry Bioactives and Their Health-Promoting Roles. Molecules (Basel, Switzerland), 27(1), 108. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8747047/
- Yoshida, K., Ushida, Y., Ishijima, T., Suganuma, H., Inakuma, T., Yajima, N., Abe, K., & Nakai, Y. (2015). Broccoli sprout extract induces detoxification-related gene expression and attenuates acute liver injury. World journal of gastroenterology, 21(35), 10091–10103. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4572790/
- Zhuang, Y., Chen, L., Sun, L., & Cao, J. (2012). Bioactive characteristics and antioxidant activities of nine peppers. Journal Of Functional Foods, 4(1), 331-338. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464612000023