7 естествени начина за бързо отърваване от въшките и гнидите

За щастие съществуват някои много ефикасни природни решения, които ще помогнат да решите този проблем, без да рискувате здравето на детето, като същевременно оказват добро влияние на скалпа.
7 естествени начина за бързо отърваване от въшките и гнидите

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Въшките и гнидите са паразити, които се хранят с кръвта на човека, който е техен домакин. Освен че са изключително неприятни, те причиняват дискомфорт и силен сърбеж или лезии на скалпа.

Децата обикновено са най-засегнати от този проблем, поради леснотата от заразяване в места, като училища или детски центрове.

Ето защо е важно родителите да ги откриват бързо, преди да се разпространят бързо и преди да засегнат други членове на семейството.

В днешно време на пазара съществуват множество терапии за коса и лечения, които ще помогнат да сложите край на заразяването и да унищожите яйцата. Повечето от тези продукти, обаче, са пълни с вредни химикали, които могат да причинят дразнене на кожата или са прекалено агресивни за използване при деца.

За щастие съществуват някои много ефикасни природни решения, които ще помогнат да решите този проблем, без да рискувате здравето на детето, като същевременно оказват добро влияние на скалпа. Готови ли сте да научите кои са те?

Листа от евкалипт – силният им аромат унищожава въшките

Силната миризма на евкалиптовите листа унищожана въшките.

Силната миризма на евкалиптовите листа помага за бързото елиминиране на тези вредители, чрез промяна на идеалната среда, в която въшките виреят.

Как трябва да ги използваме?

 • Добавете няколко евкалиптови листа към съд с вряща вода. Оставете да ври в продължение на 5 минути и отстранете от огъня.
 • След като се охлади за няколко минути, но докато е горещо, използвайте течността за изплакване на косата, като започнете от корените.

Розмарин

Той е известен, като една от най-добрите билки за грижа за косата. Розмаринът има способността да я укрепва, да забавя загубата ѝ и да я поддържа без вредители, като въшките и гнидите.

Как да го използвате?

 • Добавете няколко стръка розмарин към съд с вряща вода и оставете да ври в продължение на 5 минути.
 • Течността се оставя да се охлади и след това се прилага, като смес за изплакване от корените към върховете на косата.

Ябълков оцет

Киселината в ябълковия оцет помага за елиминирането на въшки и гниди.

Киселината в ябълковия оцет помага за елиминирането на тези вредители и изсушава техните яйца.

Имайте предвид, че в по-тежки случаи това лечение вероятно няма да е 100 % ефикасно. Най-добре да се използва, като допълнение към друго натурално третиране.

Как да го използвате?

 • Смесете равни части ябълков оцет и вода, нанесете тази течност върху суха коса, като се уверите, че я покрива цялата.

Лавандулово масло

То е с приятен аромат за нас, но за въшките – най-досадната миризма на света.

Силният аромат на лавандулово масло, в комбинация с лечебните му свойства, може да помогне да се отървете от ужасните паразити веднъж завинаги.

Как да го използвате?

Може да закупите етерично масло от лавандула във всеки магазин за здравословни храни или билки. Нанесете малко количество от него върху целия скалп.

Кокосово масло

Може да използвате кокосово масло като заместител на балсам.

Подходящо е за борба с въшките, като в същото време дава на косата правилната храна, от която се нуждае.

Това популярно масло притежава антибиотични и антивирусни свойства. Кокосовото масло помага за предотвратяване на гъбични инфекции, подхранва и стимулира растежа на косата.

Как да го използвате?

 • Нанесете няколко капки кокосово масло върху скалпа, с помощта на леко масажно движение.
 • Може да го използвате, като заместител на балсам, тъй като омекотява косата и ѝ придава мек блясък.

Масло от чаено дърво

Известно е със своите антибиотични, антивирусни и противогъбични свойства. Благодарение на тях се  намалява дразненето на скалпа и осигуряват облекчение от сърбежа, причинен от ухапвания от тези паразити.

Редовната употреба на масло от чаено дърво, ще намали присъствието на въшки в косата, като в същото време предотвратява пърхот а.

Как да го прилагате?

 • Единият вариант е да добавите 15 до 20 капки масло от чаено дърво към шампоана, който обикновено ползвате.
 • Може също така да нанесете няколко капки върху скалпа с леки масажиращи движения.
 • И в двата случая дозата трябва да бъде сравнително ниска, защото твърде много от това масло може да навреди на косата и скалпа.

Чесън – сигурно средство против въшки

Притежава силни антибиотични и антимикотични свойства, с мощно влияние срещу въшките.

Високото съдържание на серни съединения създава неподходяща среда за разпространението и оцеляването на тези досадни паразити, като помага да ги отблъсне в бъдеще.

Как да го използвате?

 • Намачкайте цяла глава чесън и го добавете към ½ л. вряща вода.
 • Оставете тази смес да престои най-малко няколко часа, след това прецедете течността и я втрийте в скалпа преди лягане. Покрийте главата с шапка за душ или найлонова торбичка. Оставете за една нощ.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Padilla-Santamaría, F. (2016). Pediculosis. Revista Cadena de Cerebros.

 • Carreño. (2017). La higiene personal. Scielo.

 • Hernández Contreras, N., Chang Camero, Y., Santana Suárez, Y., & Machado Martínez, E. (2010). Usodeliberado de diversos productos para el control de Pediculus capitis ( De Geer , 1778 ), por padres o tutores de niños de escuelas primarias. Rev Cubana Med Trop.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.