6 съвета как да чистите ушната кал у дома

Забравете за клечките за почистване на ушите. Рискувате да имате проблеми
6 съвета как да чистите ушната кал у дома

Последна актуализация: 26 октомври, 2018

Ушната кал е субстанция, която съвсем естествено се образува във вътрешното ухо. Тя го защитава от бактерии и други частици и организми, които могат да увредят деликатната зона.

В допълнение към това ушната кал действа като натурален лубрикант за ухото и ушния канал. Ако се натрупа в по-големи количества, обаче, може да предизвика дискомфорт: дразнене, световъртеж, загуба на слух, сърбеж ( и дори усещане, че нещо се е заклещило в ухото). 

Именно поради това е препоръчително от време на време да почиствате излишното количество.

Защо ушната кал се натрупва?

премахване на ушната кал с клечки за уши не е препоръчителна

Преди да пристъпим към излагането на начините, по които можете да я почистите в домашни условия, важно е да споменем какво провокира дискомфорта от натрупването й.

Ушната кал започва да дразни, когато образува блокада в ушния канал. Тя се дължи на употребата на клечки за почистване на ушите. 

Редовното използване на такъв тип продукти я избутва навътре в ушния канал и така тя се натрупва.

Според едно изследване от 2017 г. на Американската академия по отоларингология почистването на ушната кал с клечки за уши или с други подобни тампони не е препоръчителна, тъй като може да доведе до увреждане на ушите.

„Има разпространено схващане сред хората, че ушите трябва да се чистят, тъй като ушната кал е знак за липса на хигиена. Тази дезинформация води до навици, които не са безопасни за ушите“, обяснява д-р Сет Шварц,

Хората, които редовно почистват ушите си старателно с клечки, или пък използват слушалки, са изложени на по-висок риск от натрупването на излишно количество ушна кал.

Кои са симптомите за прекалено много ушна кал?

ушната кал може да предизвика болки в ухото

Когато е налице излишество от нея, е възможно да изпитате някой от следните симптоми:

  • Сърбеж във вътрешността на ушния канал
  • Чувство сякаш ушите ви са пълни или запушени
  • Световъртеж
  • Шум в ушите
  • Оттичане на ушната кал от ушния кал
  • По-слаб слух
  • Болка в ушите

Домашни натурални средства за почистване на излишната ушна кал

За да се предпазите от гореизложените характерни симптоми, важно е да умеете да почиствате ушите редовно и ефикасно ( без да провокирате образуването на блокади).

Както се досещате, не препоръчваме да използвате масово предлаганите клечки за почистване на уши. Вместо това – предлагаме няколко натурални средства за отстраняване на ушната кал.

Солен разтвор

Соленият разтвор е идеално решение, когато искате да почистите ушите. За целта е необходимо разтворите 1 чаена лъжица сол (7,5 гр.) в половин чаша вода (100 мл.). Потопете в получената смес памучен тампон.

След това капнете няколко капки от него в ухото, докато сте наклонили главата на другата страна. Задръжте така за няколко минути, за да позволите на течността на проникне в ушния канал и да размекне калта.

След това наведете главата на другата страна и използвайте тъкан, с която да попиете течността, която ще се оттече.

Парафиново масло

Едно от най-безопасните и най-ефикасни домашни средства за почистване на ушната кал представлява парафиното масло, което ще откриете в повечето аптеки.

За целта е необходимо да загреете 2-3 супени лъжици от маслото, държейки ги върху пламъка на свещ. Капнете няколко капки в ухото и легнете неподвижни за няколко минути. След това използвайте топла вода, за да измиете следите от восъка.

Правете това в продължение на 3 дни без прекъсване и напълно ще разтворите натрупалата се ушна кал.

Водороден пероксид

Смесете равни части водороден пероксид и вода. Уверете се, че на опаковката на водородния пероксид пише 3 %. 

След това капнете няколко капки от получената смес в ухото. Раздрусайте внимателно главата. Така ще позволите на сместа да проникне в ушния канал.

Изчакайте няколко минути, преди да наведете главата си на другата страна, за да можете излишната течност да се оттече.

Глицерин

премахване на ушната кал с глицерин

Той е натурален продукт, който ефикасно омекотява ушната кал и така тя лесно се отстранява от ухото. Можете да го закупите в аптеките.

Слагайте по 4 капки във всяко ухо 3 пъти дневно за оптимален резултат.

Разтвор от оцет и алкохол

Смесете равни части бял оцет и алкохол за разтривки в малка купа. Потопете памучен тампон в сместа и капнете по няколко капки във всяко ухо.

Зехтин

Друго натурално средство, което ефикасно се справя с излишното количество ушна кал. Той улеснява извеждането й от ушния канал.

Капнете 2-3 капки от зехтина в засегнатото ухо, преди да легнете. Опитайте се да спите на другата страна. Повтаряйте процедурата 3-4 нощи подред.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.