6 симптома за инфекция на жлъчния мехур

Обърнете внимание на урината и изпражненията
6 симптома за инфекция на жлъчния мехур

Последна актуализация: 09 ноември, 2018

Навярно досега не ви е хрумвало да се интересувате от симптомите на инфекция на жлъчния мехур? Ако пък да, то вероятно вече сте имали проблем от това естество. Посвещаваме днешната си статия именно на тази тема.

Жлъчният мехур представлява малък орган, за чието съществуване много хора дори не подозират, а истината е, че е незаменим. Жлъчният мехур събира на едно място жлъчката и подпомага процеса на храносмилане. Статистиката сочи, че жените, в сравнение с мъжете, все по-често се сблъскват с възпаление на жлъчния мехур. Ще ви запознаем с 5 типични симптома за инфекция на жлъчния мехур, които е добре да знаете, за да уловите неприятното състояние навреме.

Каква е функцията на жлъчния мехур?

  • Този малък орган с крушовидна форма се намира отдясно на стомаха, точно под черния дроб. Представлява малък сак, в който се събира жлъчката след преминаването й през черния дроб и отвежда до тънките черва посредством храносмилателния тракт.
  • Жлъчката, съдържащата се в жлъчния мехур, е изключително важна за храносмилането. Тя разгражда мазнините, което означава, че стои в основата на храносмилателния процес и горенето на мазнини.
  • Инфекциите в областта на жлъчния мехур са често срещани при жените, които страдат от проблеми с теглото или пък други гастрономически проблеми, например висок холестерол.
  • Камъните в жлъчката са сред основните причини за развитие на инфекция на жлъчния мехур.

Симптоми за инфекция на жлъчния мехур

  • Подуване и газове

Инфекция на жлъчния мехур

Както вече казахме, жлъчният мехур е част от храносмилателната система. Когато е налице някакъв проблем и жлъчката не може да се придвижва правилно, органът се запушва и възпалява. Като резултат се забавя храносмилането и това води до усещане за подуване и тежест в стомаха.

В такива ситуации газовете и оригването са нещо нормално. Ако проблемът с жлъчния мехур е сериозен, би трябвало да наблюдавате тези нежелани ефекти всеки ден. Нормално е да усещате неразположение за ден-два, но ако коремът ви продължава да бъде необяснимо подут в продължение на десет дни (и особено ако се втвърди), препоръчително е да се обърнете към лекар.

  • Гадене и световъртеж

Световъртеж

Как се чувствате обикновено в средата на деня? Особено около два часа след закуска? Именно по това време храносмилането в тялото ни се случва най-интензивно. Ако чувствате гадене и световъртеж, поставете ръка върху стомаха си. Твърд ли е? Оригвате ли се при лек натиск върху него?

Ако, в съчетание с лошо храносмилане, всеки ден се оплаквате и от гадене и световъртеж, напълно възможно е да страдате от инфекция на жлъчния мехур.

  • Остра болка в гърба, коремната област и дясната ръка

Болка в кръста

Тези симптоми са сред най-характерните при инфекция на жлъчния мехур. Чувство за силна тежест в корема, болка от дясната страна на гърба, както и в дясната ръка. Като имате предвид, че жлъчният мехур се намира от дясната страна на корема, точно до черния дроб, трябва да се досетите за връзката между неразположението и евентуален проблем с този орган. Когато жлъчният мехур е възпален, това се отразява върху целия периметър около него. Болката е осезаема.

Възможно е острата болка да се прояви в самото начало. Подобно на камъни в жлъчния мехур, може да усещате интензивна болка в продължение на до 15 минути. След това утихва, но след време отново се проявява. Друг характерен симптом е, че при дишане болката става още по-силна.

Ако инфекцията е в напреднал стадий и жлъчните камъни са много, болката е нетърпима и се пренася към раменете.

  • Обърнете внимание на урината и изпражненията

Урина

Разбираемо е да не ви е до постоянно гледане на „случващото се в тоалетната”, но урината и изпражненията са важни показатели за здравословното ни състояние. Когато ги следите, може своевременно да уловите развитието на заболяване и да избегнете интензивната болка, за която ви споменахме малко по-рано. Когато урината ви е прекалено бяла, а изпражненията са меки и сиви на цвят, възможно е да страдате от възпаление на жлъчния мехур.

Обичайно е за хората, които имат възпален жлъчен мехур, да страдат от чести пристъпи на диария.

  • Треска и лош дъх

Треска

Ако улавяте, че дъхът ви е станал лош, или пък усещате странен вкус в устата, обърнете внимание откога се наблюдават тези промени и колко дълго продължават. Става дума за един-два дни? Успокойте се, няма проблем. Но ако регистрирате лош дъх и неприятен вкус в устата за по-дълъг период от време и по-често, съветваме ви да потърсите мнението на специалист. Следете всички симптоми, за да ги изредите на лекаря си.

  • Жълтеница

Жълтеница

 

Забелязвате ли кожата ви да е станала по-жълтеникава? Или пък бялото на очите ви е станало жълто? Ако е така, не губете време и веднага отидете на лекар. Може да става дума за жълтеница, дължаща се на камъни в жлъчката. Камъните са способни да блокират жлъчката и да предизвикат сериозни здравословни проблеми, включително вътрешно кървене.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.