6 натурални средства, когато детето кашля

Желязото и цинкът в състава на пилешкия бульон стимулират възстановителните процеси.
6 натурални средства, когато детето кашля

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Кашлицата е общ симптом за настинката и грипа, особено характерен за студените месеци от годината, тъй като по това време имунната система отслабва и сме по-изложени на контакт с вируси и бактерии. Децата принадлежат към групата на най-рисковите пациентии. Затова, когато детето кашля, е важно да се консултирате с лекар, особено ако са налице и други симптоми на настинка и грип

Често кашлицата не се развива до сериозен проблем и това я прави лесно контролируема с помощта на доказани домашни средства.
  Всички те са одобрени от учените и са доказали ефикасността си когато детето кашля.

Какво причинява кашлица?

Макар да споменахме, че кашлицата е общ симптом за настинката и грипа, това не означава винаги, че е провокирана от тях. Кашлянето се провокира, когато вирусите възпаляват и дразнят горната част на дихателните пътища, в повечето случаи предизвиквайки появата на секрет.

Когато детето кашля, е важно да се консултирате с лекар.

 

Кашлицата може да бъде очевиден сигнал за настинка, алергия или заболяване, което изисква сериозно лечение, например бронхит, пневмония, астма или рак на белите дробове. При децата тя може да се прояви внезапно и да продължи до 4 седмици. Във всеки случай, независимо колко дразнеща е кашлицата, не ви препоръчваме да я спирате възможно най-скоро, тъй като тя представлява естествена реакция на тялото, което се опитва да прочисти дихателните пътища и да се освободи от микробите, прахта, химикалите и други дразнители.

Когато детето кашля, можете да приложите различни домашни средства, които са доказали ефикасността си във времето. Те гарантират облекчение и се характеризират с приятен аромат, който децата ви няма да отхвърлят.

Пилешка супа

Рецептата на тази прекрасна храна за деца и възрастни се предава от поколение на поколение. Пилешката супа е популярна, тъй като ефикасно облекчава симптомите на настинка, включително кашлица. Според изследователи от Медицинския център в университета в Небраска, желязото и цинкът в състава на пилешкия бульон стимулират възстановителните процеси при силна кашлица, особено когато са налице храчки.

Мазило Vicks VapoRub

Намажете стъпалата на детето с Vaporub и му обуйте чорапи.

Това класическо средство е ефикасно за облекчаване на кашлица и други характерни симптоми на настинката. Когато детето кашля, преди лягане нанесете мехлема Vicks VapoRub по стъпалата му. След това обуйте чорапите. Друг начин да извлечете ползи от това средство е като масажирате с него гръдния кош и гърба на детето, за да стимулирате оздравителния процес. Казват, че това средство е безопасно за употреба при малки деца и бебета. Въпреки това ви съветваме да се консултирате с лекар за всеки случай.

Мед и лимон

Тези две съставки са отлично средство за засилване на имунната система и преборване на кашлицата. Лимонът е богат на витамин С, а медът представлява отличен натурален антибиотик. За да приложите това средство, смесете лимонов сок с пчелен мед. Разбъркайте добре. Давайте на детето по няколко супени лъжици на ден.

Горещ шоколад ако детето кашля

Проучване, проведено в Кралския колеж в Лондон, установи, че шоколадът съдържа важна съставка, наречена теобромин. Тя притежава способността да облекчава неспиращата кашлица при децата, резултат от вирусна инфекция.

Захарни бонбони

Те са изпитано във времето домашно средство срещу кашлица, освен това децата никога не ги отказват. Вземете няколко бонбона и ги сложете в чаша с горещо мляко. Нека бонбоните са разтопят. Поднесете напитката на детето преди лягане.

Бананов крем

Бананов крем, ако детето кашля.

Този вкусен бананов крем е здравословен и подхранващ. Ароматът му е завладяващ, а ефектът върху децата е поразителен. Уверяваме ви, че кашлицата на детето ще затихне съвсем скоро.

Съставки:

  • 2 средни зрели банана
  • 2 супени лъжици мед
  • 400 мл. кипнала вода

Начин на приготовление:

  • Намачкайте бананите с лъжица или вилица. Добре е да използвате пластмасови прибори, за да не потъмнеят бананите.
  • Налейте гореща вода върху пюрето от банани. Покрийте го и го оставете да престои 30 минути.
  • Добавете мед, когато сместа се охлади.
  • По желание прецедете сместа с помощта на пластмасова цедка.

Консумация:

Всеки път, в който решите да дадете на детето това средство срещу кашлица, внимателно подгрейте сместа. Предлагайте я на детето 4 пъти дневно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.