6 изненадващи приложения на ябълковия оцет

Той намира приложение и в случаи, които не включват смесването му с храна
6 изненадващи приложения на ябълковия оцет

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Използването на ябълковия оцет най-често е свързано с готвенето – поради изискания вкус и  неоспоримите ползи за здравето. Той намира приложение и в случаи, които не включват смесването му с храна.

Освен с уникалния вкус, ябълковият оцет се гордее и с природни лечебни свойства, които могат да се използват за облекчаване на заболявания по най-естествения възможен начин.Използва се не само за придаване приятен аромат на храната, той може да подобри здравето на косата и външния й вид, да направи градината по-красива, да излекува хълцане и др.

Ще разкажем за основните алтернативни употреби на ябълков оцет, за които може би не знаете.

Любопитни приложения на ябълковия оцет

Много ефективен хербицид

Приложения на ябълковия оцет: хербицид

Ако сте от хората, които постоянно се грижат за красотата на градина та,  сигурно знаете, че това не е лесна задача. Тя изисква време и пари – особено когато паразитите работят, за да унищожат всичко, което сте изградили. Хербицидите са не само скъпи, но биха могли да навредят на здравето на  домашните любимци. Затова препоръчваме използването на  ябълков оцет – за унищожаване на паразитите в градината. Това е евтин, естествен и лесно приложим метод.

Спира хълцане

Приложения на ябълковия оцет: спира хълцането
Много експерти твърдят, че все още не е известен траен лек на хълцането.Една глътка ябълков оцет спасява от тези неприятни спазми. Няма да загубите нищо, ако опитате, а още по-доброто е, че е напълно естествено.

Лекува болки в гърлото

Приложения на ябълковия оцет: лекува болките в гърлото

Ябълковият оцет е чудесен начин да излекувате болките в гърлото. Използването на такъв оцет е много добро средство срещу болки и инфекции. Може да не е приятно (той оставя специфичен вкус в устата), но е една от най-добрите възможности за лечение на възпалено гърло. Използването му е съвсем просто: правете гаргара с ябълков оцет три пъти на ден, докато болката изчезне напълно. А това скоро ще се случи.

Отпуска мускулите

Приложения на ябълковия оцет за мускулите

Когато се практикува спорт, постигането на целите  кара човек да се чувства чудесно. Възможно е да се появят болки в мускулите заради млечната киселина, която тялото произвежда при физическо натоварване.

Важно е да се опитате да ги възстановите  и да продължите нормално ежедневието. Направете това по следния начин: нанесете малко ябълков оцет върху чист парцал и го приложете към болезнената зона в продължение на 20 или 30 минути. Оцетът действа като естествен мускулен релаксант.

Премахва петна

Приложения на ябълковия оцет в изпиране на дрехите

Ябълковият оцет отстранява  петна  по естествен начин. Ако се появят неприятни петна от пот на дрехите: капнете няколко капки бял оцет върху петното на дрехата, втрийте го за кратко, а след това оставете да действа в продължение на 5 минути. След това изплакнете. Когато изсъхне дрехата, ще бъде като нова.

Грижа за косата

Приложения на ябълковия оцет за косата

Ябълковият оцет прави косата мека, копринена и блестяща, което го превръща в един интересен, натурален, евтин и лесно достъпен балсам. Нанесете малко върху косата след измиване, и сте готови…

Надяваме се, че ще се възползвате от тези алтернативни приложения на ябълковия оцет.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Johnston CS, Kim CM, Buller AJ. (2004). Vinegar improves insulin sensitivity to a high-carbohydrate meal in subjects with insulin resistance or type 2 diabetes. Diabetes Care. Jan; 27(1):281-2.
  • Johnston y col. Therapeutic effect of daily vinegar ingestion for individuals at risk for type 2 diabetes. ASU College Health Solutions. [En línea] Disponible en: https://bragg.com/products/PDFs/ASU%20Bragg%20ACV%20Drink%20Study.pdf

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.