6 изненадващи приложения на ябълковия оцет

· 18.08.2015
Той намира приложение и в случаи, които не включват смесването му с храна

Използването на ябълковия оцет най-често е свързано с готвенето – поради изискания вкус и  неоспоримите ползи за здравето. Той намира приложение и в случаи, които не включват смесването му с храна.

Освен с уникалния вкус, ябълковият оцет се гордее и с природни лечебни свойства, които могат да се използват за облекчаване на заболявания по най-естествения възможен начин.Използва се не само за придаване приятен аромат на храната, той може да подобри здравето на косата и външния ѝ вид, да направи градината по-красива, да излекува хълцане и др.

Ще разкажем за основните алтернативни употреби на ябълков оцет, за които може би не знаете.

Много ефективен хербицид

herbicid

Ако сте от хората, които постоянно се грижат за красотата на градината,  сигурно знаете, че това не е лесна задача. Тя изисква време и пари – особено когато паразитите работят, за да унищожат всичко, което сте изградили. Хербицидите са не само скъпи, но биха могли да навредят на здравето на  домашните любимци. Затова препоръчваме използването на  ябълков оцет – за унищожаване на паразитите в градината. Това е евтин, естествен и лесно приложим метод.

Спира хълцане

hulcane
Много експерти твърдят, че все още не е известен траен лек на хълцането.Една глътка ябълков оцет спасява от тези неприятни спазми. Няма да загубите нищо, ако опитате, а още по-доброто е, че е напълно естествено.

Лекува болки в гърлото

bolki gurlo

Ябълковият оцет е чудесен начин да излекувате болките в гърлото. Използването на такъв оцет е много добро средство срещу болки и  инфекции. Може да не е приятно ( той оставя специфичен вкус в устата), но е една от най-добрите възможности за лечение на възпалено гърло. Използването му е съвсем просто: правете гаргара с ябълков оцет три пъти на ден, докато болката изчезне напълно. А това скоро ще се случи.

Отпуска мускулите

Muscul relax

Когато се практикува спорт, постигането на целите  кара човек да се чувства чудесно. Възможно е да се появят болки вмускулите заради млечната киселина, която тялото произвежда при физическо натоварване.

Важно е да се опитате да ги възстановите  и да продължите нормално ежедневието. Направете това по следния начин: нанесете малко ябълков оцет върху чист парцал и го приложете към болезнената зона в продължение на 20 или 30 минути. Оцетът действа като естествен мускулен релаксант.

Премахва петна

petna

Ябълковият оцет отстранява петна по естествен начин. Ако се появят неприятни петна от пот на дрехите: капнете няколко капки бял оцет върху петното на дрехата, втрийте го за кратко, а след това оставете да действа в продължение на 5 минути. След това изплакнете. Когато изсъхне дрехата, ще бъде като нова.

Грижа за косата

kosa

Ябълковият оцет прави косата мека, копринена и блестяща, което го превръща в един интересен, натурален, евтин и лесно достъпен балсам. Нанесете малко върху косата след измиване, и сте готови…

Надяваме се, че ще се възползвате от тези алтернативни приложения на ябълковия оцет.