6 интересни натурални средства с черупки от яйца
Знаете ли, че можете да си приготвите натурални рецепти с черупки от яйца?
Яйцата са сред най-консумираните храни по света, не защото можете да си ги приготвите под различна форма, но и защото съдържат разнообразни хранителни вещества, полезни за организма ви.
Въпреки че преди време се говореше, че не е полезно да включвате яйцата редовно в менюто си заради съдържанието им на холестерол, по-късно беше доказано, че тези мнения не са основателни.
Това което мнозина не знаят е, че черупките от яйца, които обикновено изхвърляме, също са полезни за здравето и притежават редица интересни качества.
Те са богати на калций и се счита, че повече от 90% от тези черупки са изградени от важни за здравето минерали.
Освен това те съдържат други вещества, полезни за организма, което означава, че използването на натурални средства, приготвени от черупки от яйца е много полезно за здравето.
Възползвали ли сте се някога от полезното действие на черупките от яйца? Ако все още не знаете как да направите това опитайте някое от следващите натурални средства, приготвени с черупки от яйца.
1.Напитка с черупки от яйца за детоксикация
Витамините и минералите в черупките от яйца са великолепен начин за насърчаване на естествените процеси на детоксикация в организма.Съставки
- 5 черупки от яйца
- 3 литра вода
Начин на приготвяне
- Измийте добре черупките от яйца, натрошете ги с помощта на хаванче и изсипете получения прах в съд с три литра вода.
- Съхранявайте сместа в хладилник и я оставете да престои една седмица.
- След това пийте по две чаши дневно.
Не пропускайте да прочетете: 11 трика в кухнята
2.Лекарство при стомашни проблеми
Въпреки че може да ви изглежда странно, но използването на черупките от яйца е невероятен начин да се справите със стомашните си проблеми.
Те регулират рН нивото на стомаха и контролират най-често срещаните симптоми на дискомфорт.
Опитайте това средство, ако страдате от киселини, гастрит или болки в стомаха.
Съставки
- 1 черупка от яйце
- 1/4 чаена лъжичка кафе (1.2 гр.)
- 1 супена лъжица лимонов сок (10 мл)
- 1/2 чаша мляко (100 мл)
Начин на приготвяне
- Натрошете черупката в хаванче, докато стане на прах.
- Смесете праха с кафето и лимоновия сок.
- Затоплете млякото и прибавете сместа към топлата течност.
- Пийте напитката два пъти дневно, най-добре на гладно.
3.Сироп за укрепване на имунната система
Комбинацията на черупки от яйца, лимон и мед ви дава чудесен натурален сироп, който се бори срещу симптомите на настинки и грип.Високото му съдържание на хранителни вещества укрепва имунната система и повишава образуването на антитела.
Съставки
- 8 черупки от яйца
- сока от 5 лимона
- 2 чаши мед (672 гр.)
- 1 литър вода
Начин на приготвяне
- Измийте и натрошете черупките, докато станат на фин прах.
- Изцедете сока от лимоните и го добавете към натрошените черупки.
- Оставете сместа за малко в хладилник и след това добавете водата и меда.
- Приемайте по една супена лъжица от сиропа три пъти дневно.
4.Лекарство за рани
Прозрачният слой от вътрешната страна на черупките от яйца съдържа вещества, улесняващи зарастването на повърхности рани по кожата.
Въпреки че дава добри резултати, когато се използва самостоятелно, ефектът му се засилва при съчетаването му с малко зехтин.
Съставки
- 1 черупка от яйце
- 1 чаена лъжичка зехтин (5 гр.)
Начин на приготвяне
- Намажете черупките от яйца с малко зехтин и нанесете сместа директно върху раната.
- Уверете се, че прозрачният слой от долната страна на черупките е обърнат към кожата ви.
- Правете процедурата два пъти дневно.
5.Тоник за чувствителна кожа
Противовъзпалителното и успокояващо действие на черупките от яйца помага лечението на възпалената и чувствителна кожа.Съставки
- 1 черупка от яйце
- 1/4 чаша ябълков оцет (62 мл)
- 1/2 чаша вода (125 мл)
Начин на приготвяне
- Натрошете черупката от яйца и я смесете с ябълковия оцет и половината чаша вода.
- Оставете сместа да престои през нощта и я нанесете върху кожата на следващата сутрин с помощта на памучен тампон.
- Правете процедурата толкова често, колкото желаете.
6.Ексфолираща терапия
Ако нямате подходящ ексфолиращ продукт можете да натрошите малко черупки от яйца и да се възползвате от способността им да отстраняват мъртвите кожни клетки.
Съставки
- 1 черупка от яйца
- 1 белтък
Начин на приготвяне
- Натрошете черупката на прах и я месете с белтъка.
- Нанесете сместа върху лицето си, оставете я да изсъхне и я почистете с нежни кръгообразни масажни движения.
- Правете процедурата два пъти дневно.
Искате ли да научите още нещо? Прочетете и: 5 натурални ексфолианта
Знаехте ли за всички тези приложения на черупките от яйца? Сега, след като вече разбрахте как да си ги приготвите, не се колебайте да ги използвате при необходимост.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Devore DP, Long FD. “Anti-inflammatory activity of eggshell membrane and processed eggshell membrane preparations.” U.S. Patent No. 8,580,315. 2013. Available at: https://patents.google.com/patent/US8580315B2/en. Accessed 01/25, 2019.
- Li J, Zhai D, Lv F, Yu Q, Ma H, Yin J, Wu C. Preparation of copper-containing bioactive glass/eggshell membrane nanocomposites for improving angiogenesis, antibacterial activity and wound healing. Acta biomaterialia 2016; 36: 254-266. Available at: https://doi.org/10.1016/j.actbio.2016.03.011. Accessed 01/25, 2019.
- Linares CF, Chang M, Ocanto F. Conchas naturales como posibles compuestos contra la acidez estomacal. Revista Ingeniería UC 2013; 20 (3). Available at: https://www.redalyc.org/html/707/70732641007/. Accessed 01/25, 2019.
- Shi Y, Kovacs-Nolan J, Jiang B, Tsao R, Mine Y (2014). Antioxidant activity of enzymatic hydrolysates from eggshell membrane proteins and its protective capacity in human intestinal epithelial Caco-2 cells. Journal of Functional Foods 2014; 10: 35-45. Available at: https://doi.org/10.1016/j.jff.2014.05.004. Accessed 01/25, 2019.
- Tsai WT, Yang JM, Lai CW, Cheng YH, Lin CC, Yeh C. (2006). Characterization and adsorption properties of eggshells and eggshell membrane. Bioresource Technology 2006; 97 (3): 488-493. Available at: https://doi.org/10.1016/j.biortech.2005.02.050. Accessed 01/25, 2019.