5-те най-добри природни антибиотици и как да ги използвате

След откриването на пеницилина през 1928 г. много здравни специалисти са решили, че антибиотиците са решение за всички болести и инфекции, причинени от вируси, гъбички и бактерии
5-те най-добри природни антибиотици и как да ги използвате

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли кои са най-добрите природни антибиотици? Вижте в тази статия.

Докато фармацевтичните антибиотици продължават да имат важна роля в медицината, последните проучвания в тази посока предупреждават, че изписването им за какво ли не може да бъде опасно за здравето. Те могат да създадат резистентност към различни видове бактерии, особено при бебетата и малките деца.

Прекомерната употреба на антибиотици може да създаде нарушения в стомашно-чревния тракт и различни автоимунни заболявания, тъй като предизвиква дисбаланс в чревната флора.

Поради тази причина честото използване на антибиотици не се препоръчва. Много експерти избират природни антибиотици, въпреки че не са толкова мощни, колкото фармацевтичните лекарства. Те дават добри резултати и не създават допълнителни странични ефекти.

Масло от риган

природни антибиотици - масло от риган

Маслото от див риган (Origanum vulgare) е с мощен антибиотичен ефект, който помага в борбата с различни видове микроорганизми. Този вид масло е с червен или тъмножълт цвят и силен пикантен аромат.

Кога да го използвате?

  • Гъбички по ноктите и пръстите на краката: Добавете две чаени лъжици масло от риган във ваничка с гореща вода и накиснете краката си за 10 минути. Друга опция е да смесите капка от олиото с една лъжица зехтин, и да приложите директно върху ноктите и пръстите си.
  • Паразити и инфекции: Смесете капка от маслото с чаена лъжица зехтин и го поставете под езика си. Задръжте около минута и изплакнете. Повтаряйте процедурата 4 пъти на ден.
  • Синузит:  Поставете няколко капки масло от риган във вряща вода и вдишвайте парите.

 

Лют червен пипер

природни антибиотици - лют червен пипер

Тази подправка с пикантен вкус се използва от древни времена заради силно лечебната си, антибиотична мощ. Днес учените са го утвърдили като природен антибиотик.

Кога да го използвате?

  • Червеният пипер се използва за лечение на вулвовагинит, често срещана инфекция при жените. Различни изследвания показват, че тази подправка има значителен антигъбичен и антибиотичен ефект върху организма. Разредете я с някакво етерично масло, например зехтин. Поради пикантното си съдържание е възможно да предизвика парещо усещане при първия допир с кожата.

Чесън един от най-добрите природни антибиотици

природни антибиотици - чесън

Без съмнение, един от най-добрите природни антибиотици, е чесънът. Тази естествена съставка убива не само патогени и бактерии, но и гъбички и вируси, без да повлияе на полезната чревна флора.

Кога да го използвате?

  • Благодарение на фитохимикалите полезни сярни съставки, той се бори със свободните радикали.
  • Чесънът е с антибактериални, антигъбични и дори антивирусни свойства.
  • Той е мощен антиоксидант, който предпазва от увреждане на ДНК.
  • Идеален е за лечение на рани, както и гъбички по пръстите на краката и ноктите.
  • Чесънът помага и при чревни инфекции.

Забележка: За да повишите ефикасността му, се препоръчва да го комбинирате с лимон.

Куркума

природни антибиотици - куркума

Куркумата е подправка, която често се използва в традиционната медицина, благодарение на своите противовъзпалителни, антисептични, антибиотични и аналгитични свойства.

Кога да го използвате?

  • В ролята си на антибиотик, куркумата се използва за превенция и борба с бактерията Хелибилоктер Пилори (Helicobacter pylori), която е често срещана в гастро-дуоденални язви и други инфекции.

Чист мед

природни антибиотици - мед

Чистият пчелен мед се смята за един от най-добрите антибиотици в природата. Днес съществуват научни доказателства,  че медът помага в борбата с различни видове инфекции, които могат да възникнат в червата.

Кога да го използвате?

  • Този натурален антибиотик се използва често за лечение и превенция на кожни инфекции.
  • Различни изследвания доказват, че медът има положителен ефект за зъбите, тъй като намалява бактерията, която причинява зъбната плака.
  • Помага и в борбата с инфекциите, свързани с кърменето.
  • Медът се бори с повече от 250 вида бактерии, включително MRSA (Метицилин-резистентен стафилокок), MSSA (Метицилин-чувствителен стафилокок), VRE (ванкомицин-резистентен ентерококи), Helicobacter pylori (който причинява стомашни язви).

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Sakkas H., Papadopoulou C., Antimicrobial activity of basil, oregano and thyme essential oils. J Microbiol Biotechnol, 2017. 27 (3): 429-438.
  • Ebrahimi T., Behdad B, Abbasi MA., Ghaffarzadegan R., et al., High doses of garlic extract signigicantly attenuated the ratio of serum LDL to HDL levet in rat fed with hypercholesterolemia diet. Diagnostic Pathology, 2015.
  • Kocaadam B., Sanlier N., Curcumin, an active component of turmeric (curucma longa) and its effects on health. Crit Rev Food Sci Nutr, 2017. 57 (13): 2889-2895.
  • Vahdat Shariatpanahi, Z., Jamshidi, F., Nasrollahzadeh, J., Amiri, Z. and Teymourian, H. (2018). Effect of Honey on Diarrhea and Fecal Microbiotain in Critically Ill Tube-Fed Patients: A Single Center Randomized Controlled Study. Anesthesiology and Pain Medicine, 8(1), e62889.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.