5-те най-добри чая за успокояване на синдрома на раздразнените черва

· 21.04.2018
Пригответе отвара от салвия и пийте една чаша сутрин, а другата вечер преди лягане. Това значително ще намали възпалението

Синдромът на раздразнените черва, наричан още колит на лигавицата е заболяване на храносмилателната система, което причинява коремна болка и промени в движенията на червата. Това води до запек и диария.

Това е болест, която възниква все по-често. Това се дължи на лоша диета и на заседнал начин на живот. И двете от тях силно влияят върху неговото развитие.

Синдромът на раздразнените черва засяга хора от всички възрасти. Въпреки това, заболяването е по-често при тийнейджъри или хора, които просто остаряват.

Симптомите могат да бъдат спорадични или да бъдат причинени от външни стимули. Но може да се превърне и в хроничен проблем, който да намали качеството на живот.

И освен болката пациентите страдат от натрупването на газ, чувство за ситост и други неудобни проблеми с храносмилането. Те се влошават, ако не ги лекувате.

За щастие има натурални лечебни средства като чайове. Поради свойствата си, те улесняват облекчаването, без да причиняват нежелани вторични реакции.

Вижте кои са те!

1. Чай от салвия

Синдромът на раздразнените черва се лекува с чай от салвия

Салвията е растение със стягащи и противовъзпалителни свойства. Те улесняват облекчаването на симптомите на синдрома на раздразнените черва.

Нейните съставки са много полезни за вашата чревна бактериална флора. Благодарение на това чаят предотвратява запек и възпаление.

Съставки

  • 1 чаена лъжичка сушена салвия
  • 1 чаша вода

Приготовление

  • Добавете сухата салвия в чаша вряла вода. Оставете да престои 10 до 15 минути.
  • Когато е достатъчно охладено да се пие, го прецедете.

Как да го пиете

Пийте две чаши чай на ден: една сутрин и друга вечер.

2. Чай от семена от копър

Семената от копър са популярни поради техните храносмилателни и противовъзпалителни свойства. Заедно те насърчават облекчаването и дразненето на червата.

Те значително намаляват коремното подуване. Това е така, защото помагат да се отървете от газовете и токсините, които са в червата ви.

Съставки

  • 1 чаша вода
  • 1 чаена лъжичка семена от копър

Приготовление

  • Поставете водата да ври. Когато достигне точка на кипене, я отстранете от котлона и добавете семената.
  • Оставете да киснат 15 минути и прецедете.

Как да го пиете

  • Пийте чаша чай за закуска и преди обилни ястия.

3. Чай от анасон

Синдромът на раздразнените черва се лекува с чай от анасон

Чаят от анасон е противовъзпалително и успокояващо лекарство. Той намалява стомашните спазми и газа в червата.

Неговите свойства намаляват раздразнените черва. В същото време те имат защитен ефект върху полезните ви бактерии.

Съставки

  • 1 супена лъжица анасон
  • 1 чаша вода

Приготовление

  • Добавете анасона към врящата вода и го оставете да кисне 10 минути.
  • Прецедете и изхвърлете остатъците от анасон.

Как да го пиете

  • Пийте чая преди всяко основно ядене.

4. Ментов чай

Ментата е едно от растенията, което е често използвано за облекчаване на храносмилателните проблеми, свързани с дебелото черво.

Тя има антиспазматични, седативни и противовъзпалителни свойства. Те контролират болката и коремното подуване.

Съставки

  • 1 чаша вода
  • 1 супена лъжица листа от мента

Приготовление

  • Сварете водата и добавете листата от мента.
  • Покрийте съда и го оставете да престои от 10 до 15 минути.
  • Прецедете чая и го изпийте.

Как да го пиете

  • Пийте чаша чай за закуска и след това два или три пъти на ден.

5. Чай от мелиса

Синдромът на раздразнените черва се лекува и с мелиса

Чаят от мелиса е идеален за насърчаване на храносмилането и намаляване на производството на чревни газове.

Неговите противовъзпалителни свойства спомагат за намаляване на раздразнените черва. Това успокоява болката, свързана с тази раздразнителност.

Съставки

  • 1 чаша вода
  • 1 супена лъжица листа от изсушена мелиса

Приготовление

  • Поставете чаша вода да заври. Когато започне да кипи, добавете сухите листа от мелиса.
  • Изключете котлона и го оставете да ври още 2-3 минути.
  • След три минути, го отстранете от котлона и изчакайте, докато достигне достатъчно хладка температура, за да го пиете.

Как да го пиете

  • Пийте чаша чай за закуска и друга в средата на следобеда.

Имайте предвид, че за най-добри резултати пиенето на тези чайове трябва да допълва здравословното хранене. Това означава да контролирате мазнините, захарите и въглехидратите.

В същото време е важно да се избягва пиенето на алкохол и стимуланти като напитки, които съдържат кофеин, както и пушенето.