5 сока, които се боря с рака и регулират pH на тялото

09 Януари, 2019
Препоръчваме да добавите малко чесън в хранителното меню

Ракът категорично е заболяване, което предизвиква ежегодишно смъртта на много хора в цял свят. Мнозина се борят с тази диагноза в момента. В повечето случаи заболяването се дължи на генетични фактори, а в други е следствие от хранителното меню на човека. То е важен фактор, който може да бъден асоцииран с рака, защото увеличава риска от възникването му.

Наличието на ракови клетки в тялото е факт, но дали те ще мутират, или не, и ще се разпространят ли из тялото, зависи от навиците, които практикуваме и начина, по който се храним.

Съществуват различни видове рак. Разнообразни са и факторите, които са способни да провокират развитието на заболяването. Разпространението на метастази в различните органи на тялото е свързано с по-голяма трудност в овладяването на рака.

Не забравяйте колко много хора в момента се борят с рака. Милиони са онези, които са загубили битката. Днешната статия е посветена на няколко плодови сока, които предпазват и се борят с рака. Време е да ги направите неизменна част от менюто.

Сок от морков, ябълка и къдраво зеле (или спанак) като съюзник в борбата с рака

смути от морков за борба с рака

Консумацията на моркови, ябълки и къдраво зеле (или спанак) се препоръчва като профилактика срещу рака. Тези 3 съставки осигуряват на организма важни нутриенти, включително витамини А, В и Е, както и минерали като калция.

Съставки:

  • 225 гр. моркови
  • 2 чаши вода (400 мл.)
  • сокът от 1/2 лимон
  • 1/2 ябълка
  • къдраво зеле или спаначени листа по избор

Начин на приготовление:

Блендирайте всички съставки докато получите гладка текстура, подобна на кисело мляко.

Забележка: Можете да добавите вода, ако прецените.

Сок от зеле

сок от зеле за борба с рака

Зелето е зеленчук, който съдържа много нутриенти, включително протеини, въглехидрати, магнезий, калий и витамин С.  Консумацията му се препоръчва като ключов продукт, борещ се с рака и негативните му ефекти върху здравето.

Вижте и: Сокове и чайове срещу възпаленото гърло

Съставки:

  • 3-4 листа зеле
  • 500 мл. вода
  • морковен сок (по желание)
  • броколи (по желание)

Начин на приготовление:

Блендирайте зелевите листа и водата. Ако искате да придадете на напитката по-малко горчив вкус, добавете морковен сок. За да направите сока още по-богат на нутриенти, добавете малко броколи.

Зелен сок

зелен сок за борба с рака

Както вече казахме, зелето е изключително полезно в борбата с рака. Ето защо го откриваме отново в рецептата за зеления сок. Тя включва още съставки, които снабдяват организма с важни нутриенти и го предпазват от формирането и мутацията на раковите клетки.

Съставки:

  • 2-3 листа зеле
  • чеша спаначени листа
  • броколи (на вкус)
  • 3 зрели портокала

Начин на приготовление:

Изстискайте сока от портокалите. Добавете съставките в блендера. Разбийте добре, като трябва да получите гладка текстура. Броколите намаляват горчивия вкус.

Забележка: Винаги консумирайте този сок на празен стомах. Така извличате максимално полезните свойства.

Доматен сок

доматен сок за борба с рака

Консумацията на доматен сок представлява познат начин за предпазване от рак и лечението му, тъй като доматите са популярни с антиоксидантните си свойства и съдържанието на ликопен – той предпазва организма от мутацията на раковите клетки.

Вижте и: Седмично детоксикиращо средство с доматен сок, чесън и куркума

Съставки:

  • 5 нарязани домата
  • 1 стрък целина
  • 1 краставица
  • червен пипер кайен и щипка морска сол
  • Босилек (по желание)

Начин на приготовление:

Блендирайте всички съставки. Добавете босилек за аромат и вкус.

Сок от ябълка, морков и джинджифил

джинджифил за борба с рака

Последната рецепта представлява сок, направен от ябълка, морков и джинджифил. Той ефикасно редуцира формирането на раковите клетки.

Джинджифилът се смята за едно от най-мощните природни средства в борбата с рака в цял свят. Употребата му горещо се препоръчва. В допълнение към това тази напитка зарежда тялото с енергия. Тя притежава противовъзпалителни, антиоксидантни и облекчаващи свойства.

Съставки:

  • 5 ябълки
  • 3 моркова
  • корен джинджифил

Начин на приготовление:

Измийте всички съставки внимателно. Обелете ябълките, морковите и джинджифила. Нарежете ябълките и морковите на малки парчета, а джинджифила рендосайте (използвайте го пестеливо, тъй като има силен вкус и аромат). Блендирайте всички съставки с малко вода до постигане на гладка консистенция.

Запомнете!

Ефикасността на всички тези плодови сокове се базира на съдържанието на антиоксиданти, както и на способността им да регулират pH на тялото. Различни изследвания, посветени на рака и как той може да бъде избегнат и лекуван, сочат, че алкалното pH възпира развитието на раковите клетки.

Накрая препоръчваме да добавите малко чесън в хранителното меню. Когато консумирате чесън редовно, повлиявате благоприятно на организма. Не само се предпазвате от развитието на рака, но и на редица други заболявания, например диабет.

  • Chu, Y.-F., Sun, J., Wu, X., & Liu, R. H. (2002). Antioxidant and antiproliferative activities of common vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf020665f
  • Butalla, A. C., Crane, T. E., Patil, B., Wertheim, B. C., Thompson, P., & Thomson, C. A. (2012). Effects of a carrot juice intervention on plasma carotenoids, oxidative stress, and inflammation in overweight breast cancer survivors. Nutrition and Cancer. https://doi.org/10.1080/01635581.2012.650779
  • Webb, B. A., Chimenti, M., Jacobson, M. P., & Barber, D. L. (2011). Dysregulated pH: A perfect storm for cancer progression. Nature Reviews Cancer. https://doi.org/10.1038/nrc3110
  • Agarwal, S., & Rao, A. V. (2000). Tomato lycopene and its role in human health and chronic diseases. CMAJ. https://doi.org/10.1016/j.amjsurg.2013.09.032