5 съвета как да отслабнете по време на менопаузата

Търсите начини за отслабване по време на менопаузата? Тревожите се, че няма да успеете да свалите излишните килограми? Пробвайте тези важни съвети и се погрижете за себе си през този специален етап от живота ви.
5 съвета как да отслабнете по време на менопаузата

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Отслабването по време на менопаузата е добра идея не само от естетична гледна точка. Въпреки че е нормално да се тревожите за фигурата си през този етап от живота си, грижата и поддържането на телесното тегло са важни за цялостното ви здравословно състояние.

Организмът и многобройните му функции страдат от резките промени в нивото на хормоните по време на менопаузата. Метаболизмът ви се забавя и това предразполага тялото ви към натрупването на мазнини, задържането на течности и загубата на мускулна маса.

За да се справите с всичко това е изключително важно да разберете ролята на начина ви на хранене. Въпреки че много хора не му обръщат нужното внимание здравословното хранене е ключов фактор за поддържане на телесното тегло и за избягване на редица заболявания.

Кои са най-важните фактори за отслабването по време на менопаузата? Какви промени трябва да направите в начина си на хранене?

Много жени търсят отговорите на тези въпроси. В тази статия ще ви дадем няколко ценни съвета по темата.

Здравословна диета за отслабване по време на менопаузата

Здравословното хранене е най-добрият начин за отслабване по време на менопаузата. Въпреки че е добре да усвоите и други полезни навици в ежедневието си, приемът на продукти богати на хранителни вещества ще подобри метаболизма ви.

Заради промените, през които преминава организмът ви в този период от живота ви, трябва да сте сигурни, че му осигурявате необходимото му количество хранителни вещества. Добре е да знаете, че има специални изисквания по отношение приема на определени хранителни вещества, за да се предпазите от появата на хронични заболявания като остеопороза и артрит.

Добрата новина е, че не е необходимо да се подлагате на неприятни ограничения или да спазвате строги диети. Комбинирайки различните здравословни продукти можете да си създадете балансиран, пълноценен начин на хранене , контролиращ приема ви на мазнини и калории.

Храни спомагащи отслабването по време на менопаузата

Храни спомагащи отслабването по време на менопаузата

Ако искате да подобрите метаболизма си, за да отслабнете по време на менопаузата е добре да включите в менюто си определени храни, които са подходящи за тази цел, като:

 • Прясно немазно месо (пилешко, свинско или пуешко)
 • Риба и морска храна
 • Пълноърнени култури (овесени ядки, ориз, пълнозърнен хляб и т.н.)
 • Плодове и зеленчуци
 • Бобови култури (боб, леща, грах, соя)
 • Ядки и семена
 • Здравословни мазнини (зехтин, масло от авокадо, слънчогледово олио)

Основни съвети за отслабване по време на менопаузата

Освен изброените полезни храни спомагащи отслабването по време на менопаузата е добре да спазвате и тези основни съвети, ако искате да направите диетата си още по-здравословна и ефикасна.

1. Повишете приема си на протеини

Храните богати на протеини улесняват отслабването през менопаузата

Богатите на протеини с висока биологична стойност храни  са важна част за всяка една диета по време на менопаузата. Тези макрохранителни вещества поддържат телесната маса на организма и са ценен източник на енергия.

Включването на повече протеини в менюто ви ще допълни ефекта на упражненията и тренировките за поддържане на мускулната маса. Същевременно ще засилят метаболизма и ще улеснят отслабването.

Част от богатите на протеини храни са:

 • Прясното месо
 • Рибата и морската храна
 • Бобовите култури и ядките
 • Яйцата
 • Млечните продукти

2. Балансираната закуска

Здравословната закуска е изключително важна за жените в периода на менопаузата

Една от основните грешки на жените през менопаузата е пропускането на закуската, за да си “спестят” приема на калории. Освен че не спомага отслабването, този навик ви прави по-предразположени към разболяване и повишава апетита .

Здравословната и балансирана закуска трябва да ви осигурява 25% от дневния прием на калории. Не можете просто да заместите закуската с чаша кафе или няколко бисквити, както и с някой полуфабрикат.

3. Яжте повече плодове и зеленчуци

плодовете и зеленчуците за дамите преминаващи през менопаузата

Плодовете и зеленчуците са изключително полезни за жените, опитващи се да отслабнат по време на менопаузата. Те са богати на хранителни вещества и притежават качества спомагащи изгарянето на мазнини, без да вредят и да застрашават здравето ви.

 • Съветваме ви да хапвате пет – шест порции плодове и зеленчуци на ден, за да контролирате глада си, за да си осигурите енергия и да засилите метаболизма си.

4. Избягвайте приема на наситени мазнини и захар

Жените преминаващи през менопаузата трябва да избягват вредните храни

По време на менопаузата метаболизмът се забавя. Затова, за да не го натоварвате допълнително, е важно да ограничите приема си на наситени мазнини и захар.

 • Полуфабрикатите, тестените изделия и сладкишите не трябва да присъстват в менюто ви. Важно е да четете етикетите на хранителните продукти, които си купувате, за да не включвате неподходящи в режима си.

5. Пийте повече вода

Приемът на достатъчно вода е важен за отслабването по време на менопаузата

Приемът на достатъчно вода е един от най-важните фактори за поддържане на телесното тегло в норма. Тази жизненоважна течност детоксикира организма, регулира телесната температура и предотвратява недостига на енергия.

 • Пиенето на вода ви кара да се чувствате сити за по-дълго между храненията и подобрява храносмилането. Затова трябва да изпивате между 6 – 8 чаши вода дневно.

Търсите начини за отслабване по време на менопаузата? Тревожите се, че няма да успеете да свалите излишните килограми? Пробвайте тези важни съвети и се погрижете за себе си през този специален етап от живота ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Deer RR., Volpi E., Protein intake and muscle function in older adults. Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 2015. 18 (3): 248-53.
 • Alissa EM., Ferns GA., Dietary fruits and vegetables and cardiovascular diseases risk. Crit Rev Food Sci Nutr, 2017. 57 (9): 1950-1962.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.