Какви са хората, които не се страхуват от самотата

Другите ги мислят за странни и антисоциални. Истината е, че познават много по-добре себе си и са по-естествени в компанията на другите
Какви са хората, които не се  страхуват от самотата
Bernardo Peña

Прегледано и одобрено от психолог Bernardo Peña.

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Много от нас са свикнали да мислят, че самотата в личен план е провал, че ходенето на кафе или разхождането без компания може да се разглежда като “странност”.

Това схващане причинява много вреди и кара мнозина да разчитат на околоните, за да могат да излизат, да се забавляват или да чувстват, че животът им има някакъв смисъл.

Поради тази причина днес ще научим за личността на хората, които не се страхуват от самотата. В края на краищата има много митове за тях, които изобщо не са верни.

Хората, които не се страхуват от самотата, не са антисоциални

Хората, които не се страхуват от самотата, не са антисоциални

Съществуват вярвания, че хората, които не се страхуват да бъдат сами, са антисоциални.

Те обичат да прекарват времето си в самота, да заминат на пътешествие без никой друг и традиционно обществото ги разглежда определя като “антисоциални лица”.

Но нищо не е толкова далеч от действителността. Хората, които не се страхуват от самотата, не зависят от някой, за да бъдат щастливи.

Това обаче не означава, че нямат приятели или че не обичат да се срещат с нови хора.

Те обичат да общуването. Освен това, дори могат да поддържат здравословни връзки, като са наясно, че не е нужно да се държат сляпо за никого.

По този начин те не се стремят да се харесат. Показват се такива, каквито са, без да бъдат ограничавани или определяни по какъвто и да е начин.

Това ги прави много по-привлекателни в очите на другите, защото са хора,  които не се срамуват от начина си на живот. Те могат да бъдат веселяци, саркастични или пък пакостници. Но са са такива си такива и не се срамуват от никое от своите качества!

Интересен факт е, че хората, които не действат според своя вътрешен компас, защото търсят одобрението на околните, не осъзнават, че другите ще ги приемат, независимо от това кака е истинската им същност.

Хората, които не се страхуват от самотата, са склонни да  да преживяват нови неща

хората, които не се страхуват от самотата напускат зоната си на комфорт

Хората, които не се страхуват от самотата не изпитват необходимостта да бъдат “закачени” за партньор, родители или приятелства.

Следователно, те наистина се радват да напуснат зоната си на комфорт.

Тези, които зависят от другите, за да бъдат щастливи или вярват, че партньорът в живота е нещо много важно, са склонни да вярват, че само това им дава сигурност.

Но хората, които не се страхуват от самотата знаят, че сигурността е в самите тях. Те не се страхуват да напуснат заобикалящата ги среда, за да се впуснат в нови приключения.

Това ги обогатява и им позволява да растат, да се чувстват по-добре и да опознаят себе си.

Ето защо не е странно да откриваме, че този тип хора са по-отговорни, тъй като са взели в ръце  собствения си живот.

Превърнали са се в капитан на своя собствен кораб.

Да имаш партньор не е цел за тях

За повечето хора липсата на партньор е нещо, което може да предизвика безпокойство. Ако на определена възраст все още нямаме партньор, вярваме, че ще останем сами до края на живота си.

Изглежда, че можем да бъдем щастливи само като двойка. Това обаче е схващане, което хората без страх от самотата, не споделят.

Те знаят, че наличието на партньор е чудесно преживяване. Въпреки това не се опитват да насилват такава ситуация, нито пък да я идеализират.

По този начин те могат да бъдат открити, вместо да търсят отчаяно човека, който може да им осигури желаното щастие. Хората, които не се страхуват от самотата, си го даряват сами.

Самотата съвсем не е нещо негативно. Чрез нея можете да опознаете себе си и да се освободите от бремето да разчитате на другите, за да се чувствате щастливи.

Вярваме, че другите ни дават сигурност и усещане, че сме си ” у дома”.
Ами ако вече сме у дома?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.