5 мощни начина, чрез които алое вера се грижи за сърцето ви

Ако сокът от алое вера помага за понижаване на кръвното налягане, това е поради една конкретна причина: високото съдържание на витамин С.
5 мощни начина, чрез които алое вера се грижи за сърцето ви

Последна актуализация: 14 януари, 2019

Алое вера е многогодишно растение с месести листа и почти чудотворни сили, които все още се разкриват всеки ден. То помага за оптимизиране на храносмилането, поддържа здрава кожа и дори укрепва сърцето ви.

Интересно е как природата понякога ни предоставя изключителни ресурси за добро здраве като различните лечебни растения.

Сега трябва да отбележим, че алое вера не “лекува” болестите сами по себе си. Това, което прави, е да ги “третира” и да насърчава здравословното състояние.

Тук бихме искали да говорим за нещо забележително: алое вера може да се погрижи за сърцето ви.

Ще обясним как …

1. Алое вера регулира добрия холестерол (HDL)

Алое вера регулира добрия холестерол .

Добрият холестерол или HDL, известен също като липопротеин с висока плътност, е един от двата вида холестерол, който имате в кръвта си.

Ние го наричаме “добър”, защото помага да вземем излишъка на лошия холестерол (LDL) от кръвта в черния дроб, където може да бъде изхвърлен от тялото ви.

Но означава ли това, че колкото по-високо е нивото на този липопротеин, толкова по-добре е за вашето здраве?

Трябва да внимаваме с това, защото някои хора могат да имат генетични проблеми, които могат да доведат до сериозни проблеми. Най-добре е да го поддържате балансиран и тук е мястото, където алое вера може да помогне.

Растението е много ефикасно, защото не само повишава добрия холестерол, но също така насърчава добрия баланс между двата вида липопротеини.

2. Намалява нивата на триглицеридите

Интересно е, че днес чуваме по-често колко важно е да намалим холестерола.

Въпреки това, по-безпощадният враг са триглицеридите.

Високото ниво на триглицериди в кръвта означава, че не изгаряте цялата допълнителна енергия в тялото и затова се съхранява като мазнина.

Хипертриглицеридемията е мълчалива заплаха за здравето на сърцето ви.

Така че, когато излезе от нормалния си диапазон (под 150 mg/dl), сте изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания, както и състояния като панкреатит.

Алое вера намалява нивата на кръвната захар

Алое вера съдържа глюкоманан, вид разтворими фибри, способни да намалят нивата на кръвната захар.

Антроквиноните са вид фенол, който заедно с лектините спомагат за балансирането на захарта.

За да видите положителни резултати, взимайте 1 супена лъжица алое вера всеки ден в продължение на 2 месеца, разтворени в чаша топла вода.

Алое верата има противовъзпалителни, детоксикиращи и лечебни свойства и може също да ви помогне. Това е едно от най-полезните растения за хора с диабет.

4. Намалява кръвното налягане

Ако сокът от алое вера помага за понижаване на кръвното налягане, това е поради една конкретна причина: високото съдържание на витамин С.

Не забравяйте, че витамин С е чудесен за артериите, доброто кръвообращение и правилното окисление.

Освен това разширява капилярите, подобрява еластичността и помага за лечението на атеросклероза.

5. Алое вера за здравето на сърцето ви

Алое вера за здравето на сърцето ви

Аргининът е една от многото аминокиселини, открити в алое вера. Всъщност той е един от най-важните за здравето на сърцето ви.

Аргининът е полуесенциална аминокиселина, която тялото произвежда в малки количества. Трябва да го набавите чрез храната, която ядете или чрез добавки.

Може да го набавите от фъстъци, орехи и разбира се алое вера. Ако консумирате умерени количества аргинин, вие ще:

Имате по-силно сърце, което ще изпомпва по-добре кръвта.

Елиминирате метаболитните отпадъци по-добре благодарение на по-добрия кръвен поток.

Алое вера помага за производството на азотен оксид, който е необходим, за да поддържате кръвоносните съдове разширени за оптимален кръвен поток.

Като цяло, алое вера не лекува сърдечно разстройство.

Това, което ще направи, е да регулира и да помага за основни аспекти като холестерола или хипертонията, фактори, които са много важни за здравето.

Добавете го към вашата диета!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Klein, A. D., & Penneys, N. S. (1988). Aloe vera. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/S0190-9622(88)70095-X
  • Rajeswari, R., Umadevi, M., Rahale, C. S., Selvavenkadesh, S., Kumar, K. P. S., & Bhowmik, D. (2012). Aloe vera: The Miracle Plant Its Medicinal and Traditional Uses in India. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry.
  • Radha, M. H., & Laxmipriya, N. P. (2015). Evaluation of biological properties and clinical effectiveness of Aloe vera: A systematic review. Journal of Traditional and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2014.10.006

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.