5 кожни симптома, че се разболяваме

Промени в цвета или формата на ноктите често могат да бъдат признак за недостиг в някои органи и системи.
5 кожни симптома, че се разболяваме

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 26 август, 2022

Kожата, най-големият орган, често се смята и за един от “прозорците” към здравето на тялото. Според дерматолозите, начинът по който кожата изглежда – от промяна на цвета до поява на образувания – понякога може да бъде първият признак на по-сериозни проблеми със здравето. В тази статия ще обясним за 5 кожни симптома, които алармират, че нещо с тялото не е наред.

1. Обриви и петна по кожата

Кожните обривите могат да симптом на някаква вътрешна болест или инфекция, ако са придружени от други симптоми, като например висока температура и ставни и/ или мускулни болки. Според Американската академия по дерматология (ААД) обривите се появяват вследствие на алергия или реакция/ страничен ефект към дадено лекарство.
Мек обрив върху долната част на шията или на ръцете с малко по-тъмен цвят от нормалната кожа може да бъде сигнал, че сте склонни да се разболеете от диабет тип 2. По-често меките обриви са симптом на рак на вътрешен орган, като стомаха или черния дроб, предупреждават от Клиника Мейо.

2. Някои кожни симптома при проблеми с черния дроб

Кожни симптоми за жълтеница

 

При хората с диабет жълто-кафявият цвят на кожата може да бъде сигнал за проблем с метаболизма на желязо. Жълтеникавият цвят на кожата, от друга страна, може да бъде сигнал на недостатъчност на черния дроб. В този случай може да се появи заедно с жълт цвят в бялата част на очите.
Потъмняване на кожата, най-вече видимо в белези и кожни гънки, може да бъде признак на хормонално заболяване, като болестта на Адисон, която засяга надбъбречните жлези.

3. Кожни образувания

Ако забележите нови образувания по кожата си, веднага трябва да се свържете с лекар. Това може да бъде признак за рак на кожата, а понякога и на някакво вътрешно заболяване или генетични синдром. Например, жълти образувания върху ръцете, краката или седалищните части. Те могат да бъдат следствие от повишени нива на триглицеридите, което означава неконтролиран диабет.

4. Промени в ноктите

Промени на ноктите могат да бъдат признак за здравословни проблеми.

Промени в цвета или формата на ноктите често могат да бъдат признак за недостиг в някои органи и системи. Например, промени в ноктите, които приличат на гъбична инфекция, могат да се появят в резултат на псориазис, въпреки че това заболяване обикновено засяга кожата. Хората, които имат болки в ставите, могат да имат форма на артрит, наречена псориатичен артрит. Също така, чернодробни и бъбречни проблеми може понякога да предизвикат промени в цвета на ноктите.

5. Суха и твърда кожа

Високото кръвно налягане и бъбречни проблеми понякога водят до удебеляване на кожата. От друга страна, много сухата кожа и сърбеж могат да бъдат признак на хормонални проблеми, като хипотиреоидизъм. Хората с автоимунно заболяване, наречено системна склероза, също могат да получат възпаление и втвърдяване на кожата.
При по-тежки случаи това би могло да повлияе на вътрешните органи, като белите дробове или сърцето. От друга страна, много отпуснатата, копринена кожа е симптом на рядко заболяване на съединителната тъкан. Това понякога може да означава, че имате рак на кръвта, лимфом или мултиплен миелом, който може да прогресира и да засегне вътрешните органи.
Изключително важно е да се обърнете към специалист, ако имате някой от тези 5 кожни симптома. Основното нещо е да не избързвате с изводите, въпреки всичко, което прочетохте тук, и да не се притеснявате излишно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.