8 лечебни ароматизирани води, които да опитате

Засилват имунната система, подобряват храносмилането и стимулират процеса на отслабване.
8 лечебни ароматизирани води, които да опитате

Последна актуализация: 27 януари, 2019

Няма спор коя е най-полезната напитка, която трябва да консумираме всеки ден, за да бъдем здрави. Това е водата. Ежедневната консумация на вода е жизненоважна, за да бъдем хидратирани и за да извличаме максималното от полезните й свойства. Понякога обаче има моменти, в които не ни се пие вода; имаме нужда да усетим по-различен вкус и аромат. Точно за такива ситуации днес подбрахме 8 ароматизирани води, които си заслужава да опитате!

Този тип вода не съдържа захар, нито пък кофеин. Тя представлява обогатена с витамини напитка. Чували ли сте за нея?

Витаминизираните води се приготвят в домашна обстановка. Те съдържат изобилие от витамини, а вкусът им допринася за доброто настроение всеки ден. Съществуват много начини, по които да ароматизирате водата, като заедно с това се радвате на редица здравословни ползи.

Ароматизираните води се приготвят лесно. Не се използват никакви изкуствени оцветители или овкусители. Полезните им свойства се дължат на вложените в нея плодове и билки.

Зелен чай, мента и лайм

Тази ароматизирана вода е прекрасна, когато искате да стимулирате процеса на топене на подкожните мазнини, да подобрите храносмилането, да облекчите главоболие, да се преборите със запек или да освежите дъха си. Можете да я консумирате студена. Така ще се освежите. За оптимален резултат е препоръчително да консумирате тази ароматизирана вода на празен стомах рано сутрин, а до края на деня можете да си позволите още няколко чаши.

Ягода и киви

Ароматизирани води - вариант с ягоди

Тази витаминизирана вода ще ви хареса много. Тя има освежаващ вкус и ще снабди тялото с изобилие от витамини, които засилват имунната система, подобряват храносмилането, укрепват сърдечно-съдовата система и понижават нивото на захарта в кръвта.

Краставица, лайм и лимон

Тази напитка е идеална за горещите дни от годината, когато най-силно се нуждаете от освежаване. Насладете се на безценните свойства на цитрусовите плодове и краставицата. Те засилват имунната система, облекчават подуването на корема, контролират апетита, стимулират оптималното храносмилане и т.н. Тази ароматизирана вода се препоръчва на хора, които искат да отслабнат.

Лимон, лайм и портокал

Ароматизирани води - вариант с цитрусови плодове

Тази цитрусова и пълна с витамини вода притежава свойства, които я правят отлично натурално средство в борбата с вирусите, бактериите и гъбичките. Тя засилва съпротивителните сили на организма, предпазвайки го от настинки и грип; освен това стимулира доброто храносмилане и преборва киселинността на стомаха. Препоръчваме да консумирате тази вода със стайна температура.

Ананас и салвия

Тази ароматизирана вода оказва прочистващо действие и извежда от тялото вредните вещества и токсини. Действа много освежаващо и със сигурност ще ви допадне. Отличен избор е, когато навън е горещо.

Лимон, грейпфрут и мента

Ароматизирани води - вариант с цитрусови плодове и мента

Ароматът на цитрусовите плодове и ментата придават на тази ароматизирана вода изключително свеж вкус. Можете да консумирате от нея по 1 л. дневно. Тя засилва имунната система, прочиства тялото и подобрява цялостното здравословното състояние.

Пъпеш и диня

Пъпешът и динята са известни с преобладаващото количество вода в състава си; освен това се характеризират с приятен аромат, вкус и изобилие от ценни витамини, които подобряват здравето. Тази витаминизирана вода е отличен избор, когато искате да се справите със задържаните течности, да стимулирате процеса на топене на мазнините, да прочистите тялото или да поддържате кожата хидратирана.

Препоръчваме я горещо на всеки, който иска да свали излишните килограми или страда от суха кожа.

Къпини, лимон и мента

Ароматизирани води - вариант с къпини и мента

Тази ароматизирана вода притежава силна антиоксидантна мощ, предпазва от хронични заболявания и стимулира клетъчната регенерация. Редовната й консумация поддържа организма хидратиран, стимулира елиминирането на токсините и възпира преждевременното стареене.

Как да приготвяме ароматизирани води

Ароматизираните води са много лесни за приготовление. Най-хубавата новина е, че можете всеки ден да разнообразявате продуктите, които използвате. Помнете, че водата е жизненоважна за хидратацията на тялото и е препоръчително да консумирате достатъчно от нея всеки ден – разбира се, според теглото ви.

  • Първата стъпка е изборът на плодове и билки. В зависимост от тях ще получите ароматизирана вода със специфични вкус, аромат и свойства. Уверете се, че добре сте измили продуктите, преди да пристъпите към действие.
  • След това нарежете плодовете на резени или кубчета. Необходима е кана, пълна с 1 л. вода. Сложете в нея плодовете и билките.
  • Оставете водата да престои така 5-6 часа в хладилника. Тя ще извлече цветовете, аромата и вкуса на съставките.
  • Ароматизираната вода е готова за консумация. Насладете се на полезните й свойства!

Вероятно се чудите какво количество плодове и билки да използвате? Това определяте вие – решете сами дали искате по-интензивно да усещате аромата и вкуса на даден продукт. Като начало започнете с 1-2 порции плодове, а накрая подсладете малко с пчелен мед.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.