Най-честите типове депресивни състояния

Можете да прекъснете порочния кръг сами, като бъдете честни със себе си
Най-честите типове депресивни състояния

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Кои са най-често срещаните типове депресивни състояния?

Депресията представлява психическо разстройствo и засяга много хора. То може да бъде провокирано от генетични фактори в комбинация с усещането, че животът е твърде тежък. Истината е, че потенциал за развитие на депресивни състояния лежи дълбоко в почти всеки един човек.

Депресията е състояние, от което малцина могат да избягат, веднъж попаднали в лапите й. Това означава, че щом веднъж се сблъскате с нея, продължавате борбата за цял живот. Трудно ли е? Разбира се, че е. Това обаче не означава, че няма надежда.

Типове депресивни състояния

Често хората са запознати с определен тип депресивни състояния. Онзи тип, който е най-популярен и се доближава до тъгата, но те държи далеч от възможността да водиш нормален начин на живот. Не можете да станете от леглото, нямате енергия за абсолютно нищо, това, което някога ви е вълнувало, сега ви е тотално безразлично…

Кои са различните типове депресивни състояния

Всъщност съществуват много и различни типове депресия. Познаването на най-разпространените може да ви бъде от полза, тъй като ще можете да реагирате адекватно, когато самите вие или някой ваш близък е засегнат от нея.

В днешната статия ще разгледаме 4 от най-честите типове депресивни състояния.

  1. Депресия след загуба

Това е най-често срещата форма на депресия. Когато загубите близък човек, независимо дали заради смърт или край на връзката, можете да се потопите в състояние на скръб и тъга, което ви се струва бездънно.

Този тип депресия обикновено засяга хора, които са силни интроверти, изпитват несигурност или са доста чувствителни. Трудно е да се превъзмогне едно такова състояние. В повечето случаи е необходима професионална помощ.

  1. Биполярна депресия

Възможно е вече да знаете нещо за биполярното разстройство, което се характеризира с периоди на екстремно щастие, последвано от дълбока тъга. Това може да доведе до тип депресия, която е позната като “биполярна”.

Човек, който страда от този тип депресия, може да премине многократно през усещането, че няма причина, поради която да е жив, или че се намира на върха на света от щастие. Това обърква хората около такъв човек, тъй като не може да се установи, кое състояние отговаря на реалността и кое – не.

Биполярното разстройство, само по себе си, може да доведе до депресия. Пациентът не знае кога се чувства щастлив или тъжен. Всичко е относително. Пренебрегването на това състояние може да доведе до генерирането на много по-сериозна депресия.

Типове депресивни състояния
  1. Депресия заради изтощение

Помните ли времето, когато бяхте тийнейджър и се усещахте напълно изтощени? Не можете да продължите да учите, да тренирате любимия си спорт или пък да бъдете все първи по оценки сред съучениците си. Този тип депресия засяга онези от нас, които винаги се състезават с другите и се намират под постоянно напрежение.

Този сценарий може да се повтори на работното място. Когато напрежението е налице, то може да провокира психологическо и физическо изтощение, което да отключи силна депресия.

Важно е в такива моменти да си дадете почивка. Да намалите темпото, независимо от обстоятелствата. Когато изисквате максимума от себе си постоянно, това може да навреди на здравето.

  1. Депресия, дължаща се на напредването на годините

Понякога депресията може да се зароди по естествен начин, когато достигнете определена възраст. Изведнъж осъзнавате, че е минало страшно много време, а ви се е сторило миг.

Този тип депресия обикновено се появява около 50-те години. Този период от живота на човека е повратна точка. Започвате да осъзнавате пропуснатите възможности. Усещате вина за това, че не сте оползотворили времето си максимално. Изпитвате съжаление за направени грешки в миналото…

Именно когато започнете да се възприемате като по-възрастни, слагате началото на депресията.

За да избегнете този тип депресия, трябва да приемете грешките и пропуските, които сте направили през годините. Наслаждавайте се на всеки момент и не отлагайте за после това, което искате да постигнете в настоящето.

Депресията е порочен кръг

Лесно е да изпаднете в депресия. Трудно е да излезете от нея. Един депресиран човек започва да се изолира. Всичко, което минава през ума му, му се струва негативно. Това състояние се влошава с всеки изминал ден.

депресивни състояния

Независимо дали страдате от биполярна депресия, или друг тип депресивно състояние, в момента, в който осъзнаете, че е налице проблем, потърсете специализирана помощ. Можете да прекъснете порочния кръг сами, като бъдете честни със себе си.

Ако не потърсите помощ, ако се заключите вътре в себе си, далеч от света, вие спомагате за цялостното ви овладяване от мрежите на депресията. Щом се затворите, излизане няма. Започнете да говорите. Отворете се за другите хора, които са край вас.

Ако не можете да направите това, директно потърсете помощта на професионалист – открийте начин, чрез който да се разтоварите.

С търпение и постоянство можете да победите депресията. Трудно е. Хората, които ви обичат и са край вас, също ще страдат. Вашето състояние ще им повлияе, но има надежда, независимо че виждате само тъмнина около себе си.

Запомнете – от какъвто и тип депресия да страдате, винаги можете да намерите изход от нея.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.