3 съвета за изправяне на косата без увреждане

Може да си мислите, че не е от голямо значение, но използването на качествени преси за изправяне на косата е изключително важно, защото те са по-щадящи към нея. Освен това е добре да използвате продукти за защита на косата преди да я изправяте.
3 съвета за изправяне на косата без увреждане

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Нуждаете се от съвети за изправяне на косата? Днешната ни статия е за вас.

Външният вид оказва голямо влияние върху впечатлението, което оставяте в другите. В днешния свят това се превръща във важен фактор в социалните взаимоотношения.  А косата ви е важна част от външния ви вид.

Външният вид обхваща различни аспекти, но един от най-важните без съмнение е косата. Затова трябва да се грижите добре за нея.

Когато става въпрос за косата и красотата си представяме безброй аксесоари и козметични продукти. Но не всички от тях се грижат за здравето на косата.

Големият парадокс

Жените използват различни средства и инструменти от векове, за да направят косата си по-красива. Без значение, че понякога те може да окажат пагубно въздействие върху нея.

Може да звучи парадоксално, но външният вид често се оказва по-важен от здравето.

Защо е така?

Преси за изправяне на косата

Те са един от най-широко използваните инструменти за лична грижа и красота, а много жени не могат да си представят живота си без тях.

Какво биха могли да направят по отношение на парадокса, който споменахме по-горе?

Тези инструменти може и да ви правят по-красиви, но пресите за изправяне на косата са вредни за косата и скалпа.

За съжаление много хора просто искат да изглеждат добре, без значение че увреждат косата си.

А освен този парадокс между хората съществува и разделение – на такива, които ги използват и други, които не го правят. Най-неприятното е, че всяка от тези групи си има своите основания, което прави проблема още по-сложен.

Ако тези инструменти увреждат косата, защо тогава ги използваме? Нека да погледнем някои съвети за използването им. Днес ще ви разкажем повече по темата.

Съвети за изправяте на косата без увреждане

Прекаляването с едно нещо винаги е опасно, а козметичните продукти и аксесоари не правят изключение. Днес ще разгледаме темата за пресите за изправяне на косата.

Следните съвети ще ви бъдат от огромна полза, ако сте сред жените, които обичат да изправят косата си.

1.Използвайте продукти за защита на скалпа
за изправяне на косата е нужно да поддържате скалпа здрав

Съвет номер едно се отнася за използването на продукти за защита на скалпа – една от най-чувствителните части от кожата по цялото тяло.

Ако си представите как високата температура на пресата за изправяне влияе върху тази чувствителна кожа, ще си обясните защо може да доведе до изгаряне, сухота и изтощаване на косата.

  • Добре е да използвате специални продукти за защита на скалпа. Има безброй варианти.
  • Ако имате възможност  – консултирайте се с човек с опит в тази област.

2.Разплетете косата си

Едва ли има някой, който да не е имал усещането, че косата му ще се скъса по време на изправянето. Ако това ви се е случвало, знаете много добре за какво става дума.

Това се случва, когато бързо изправяте косата си или косата ви е много заплетена.

Усещането е болезнено, а освен това може наистина да увреди косата ви.

  • Съветът ни е да разрешите косата си добре преди да я изправите, за да я разплетете, тъй като заплитанията улесняват накъсването на косата.

Този съвет се отнася за всички типове коса. Всеки един вид коса се заплита.

3.Купете си качествена преса за изправяне на косата
Купете си качествена преса за изправяне на косата

В някои кръгове хората се критикуват за купуването на скъпи и маркови продукти.

Но когато става дума за козметични продукти и инструменти, това мнение е твърде архаично, защото при тях качеството е от първостепенно значение.

  • Ясен пример за това са пресите за изправяне на косата. На пазара се предлагат всевъзможни модели от различни ценови групи. Добре е да не се подлъгвате от външния вид, а да изберете пресата въз основа на характеристиките й.
  • Не всички преси за изправяне на косата позволяват регулиране на температурата, така че когато сте в магазина, това е едно от първите неща, върху които трябва да се замислите. Защото е много важно.

Ако не изправяте косата си сами в къщи, а ходите на фризьор, е добре да питате какъв тип преса използват в салона.

Не забравяйте, че здравето на косата ви е на първо място.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Zhou Y, Rigoletto R, Koelmel D, et al. The effect of various cosmetic pretreatments on protecting hair from thermal damage by hot flat ironing. J Cosmet Sci. 2011;62(2):265-282.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.