14 признаци и симптоми за проблеми с щитовидната жлеза

Въпреки че много от симптомите за проблеми с щитовидната жлеза могат да се свържат с други заболявания, винаги е добре да се консултирате с лекар.
14 признаци и симптоми за проблеми с щитовидната жлеза

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

 Проблемите с щитовидната жлеза са по-често срещани, отколкото си мислите. Особено засегнати са жените.

Симптомите може да са незабележими. Въпреки това е наистина важно да познавате признаците и симптомите за проблеми с щитовидната жлеза.

Ще се спрем на най-често срещаните в тази статия.

Какво трябва да знаете за щитовидната жлеза

Проблемите с щитовидната жлеза са често срещани.

Щитовидната жлеза е малка жлеза, разположена над ключицата, която отговаря за образуването на два важни хормона Т3 (трийодотиронин) и Т4 (тетрайодотиронин).

Тези два хормона регулират:

Ако щитовидната жлеза не функционира както трябва, това може да доведе до следните проблеми:

  • Хипертиреодизъм, когато в тялото се произвеждат повече хормони от нормално
  • Хипотиреодизъм, когато в организма се образува недостатъчно количество хормони.

И двете състояния са резултат от проблеми с щитовидната жлеза и съответно – имунната система. Това означава, че антителата в органа не му позволяват да функционира нормално.

Признаци на проблеми с щитовидната жлеза

Обръщайте внимание на сигналите, които тялото ви подава, за да можете да установите навреме проблемите с щитовидната жлеза и да ги лекувате по подходящ начин.

Тъга и депресия

Променливо настроение, тъгата и депресията, които се появяват без видима причина – всичко това може да е провокирано именно от  проблеми с щитовидната жлеза.

Когато жлезата образува по-малко количество хормони, нивата на серотонина намаляват и това води до поява на негативни емоции.

И обратно, ако щитовидната жлеза отделя прекомерно количество хормони, може да се чувствате постоянно неспокойни и развълнувани.

Промяна в теглото

Увеличаване или намаляване на теглото при проблеми с щитовидната жлеза.

Ако спортувате и спазвате стриктна диета, но не можете да отслабнете, има вероятност това да се дължи на проблемите с щитовидната жлеза.

Същото важи и ако не можете да напълнеете, независимо от увеличения прием на храна. Промените в метаболизма са тясно свързани с този дисбаланс.

Запек

Проблемът със запека, въпреки голямото количество зеленчуци и фибри, които приемате, е един от признаците на проблемите с щитовидната жлеза.

Ако страдате от хроничен запек, който води до подуване на стомаха и болка в чревния тракт, посетете лекар възможно най-бързо.

Проблеми със съня

Ако трудно заспивате или се будите през нощта без видима причина, също може да е симптом за проблеми на щитовидната жлеза. Трудното заспиване, кошмарите и безсънието са свързани с нарушеното функциониране на този орган.

Проблемите с тази жлеза могат да се изразят и като повишена нужда от сън и трудно ставане сутрин. Работещата под нормалното си ниво щитовидна жлеза забавя функционирането на организма.

Болка в ставите

Проблемите с щитовидната жлеза могат да причинят болка в ставите.

Този симптом е свързан с много болести и дори с ежедневни навици като прекомерното спортуване или пък с рязко напълняване.

Намаленото функциониране на щитовидната жлеза обаче също може да причини болка в ставите, особено в ръцете и краката. Трябва да се вземат необходимите мерки, защото това състояние може да се превърне във фибромиалгия.

Суха кожа

Овлажняващите лосиони, кремове и масла не са достатъчни: кожата винаги е суха и се “лющи”.

Този симптом се наблюдава най-вече по краката и лицето. Кожата на подмишниците и скалпа също може да е суха. В много случаи това се дължи на по-малко изпотяване от нормалното.

Висок холестерол

Високият холестерол е нещо необичайно, ако се храните балансирано и приемате малко мазнини.

Когато човек страда от хипотиреодизъм, метаболизмът на тялото е забавен и организмът не може да преработва правилно мазнините. Това води до увеличаване нивата на холестерола и триглицеридите.

Липса на сексуално желание

Липсата на сексуално желание може да се дължи на проблем с щитовидната жлеза. Лошото настроение, напълняването и болката в ставите също спомагат за липсата на либидото.

Болка във врата

Болките във врата може да са симптом на проблеми с щитовидната жлеза.

Завъртането на врата в определени позиции може да ви попречи на нормалното преглъщане. Дрезгавостта е друг симптом при проблеми с щитовидната жлеза. Това е резултат от увеличения размер на жлезата, която притиска трахеята.

Мускулни болки

Мускулите, които не са свикнали на натоварване, се превръщат в кошмар с болка траеща с дни.

Ако усещате скованост и в някои други части на тялото си е най-добре да посетите лекар, който да ви прегледа.

Косопад

Косопадът може да се дължи на изсушаване на скалпа или промени в метаболизма, свързани с нарушено функциониране на щитовидната жлеза.

Нормално е да виждате няколко косъма на възглавницата си сутрин или по време на къпане или сресване. Но ако космите падат просто докато ги докоснете – това не е нормално.

Косопадът не засяга само скалпа, но и веждите. Космите по краката, подмишниците и гениталната област растат по-бавно. А когато порастат са много тънки и лесно се късат.

Сърцебиене

Сърцебиене - може би щитовидната ви жлеза образува повече хормони.

Сърцебиенето се появява, когато сърцето бие толкова бързо, че го усещате, дори в легнало положение.

Ако усетите леко сърцебиене във врата или гърдите, без да сте се уморили физически, може би щитовидната ви жлеза образува повече хормони.

Искате да знаете повече? Прочетете: 5 неща за болките във врата, които да имате предвид

Високо кръвно налягане

Редица фактори могат да доведат до високо кръвно налягане, ето защо лекарите не търсят веднага причината за появата му в увреждането на щитовидната жлеза.

Ако кръвното ви налягане продължава да е високо, въпреки приема на лекарства и спазването на здравословна диета, може би е добре да посетите лекар, който да прегледа щитовидната ви жлеза.

Промяна в апетита

Никога не сте прекалявали с храната, а сега трудно издържате 30 минути, без да  хапнете. Освен това изпитвате глад към нетипични за вас храни – мазни, сладки и солени.

Възможна е обратната ситуация. Да сте свикнали да се храните 4 пъти дневно, а сега да хапвате едва два пъти. Всички тези промени могат да бъдат причинени от проблемите с щитовидната ви жлеза.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.