13 алтернативни приложения на кока-кола

Почиства петна от кръв, изсветлява косата, отстранява ръжда и премахва следи от боя по мебелите
13 алтернативни приложения на кока-кола

Последна актуализация: 14 декември, 2018

Кои са алтернативните употреби на кока-кола? Целият свят познава кока-кола – най-консумираната напитка след водата. От известно време насам съществуват предупреждения, че в краткосрочен или дългосрочен план тя може да доведе до сериозни отрицателни последици за здравето, тъй като съдържа много захар и други вредни вещества.

Консумацията на кока-кола провокира серия от метаболитни промени, които стават очевидни, и то веднага след като сте изпили само 1 чаша. При дълготрайна консумация това може да доведе до заболявания като затлъстяване, диабет, костни проблеми, проблеми с дихателната система и с нервната система или преждевременно остаряване. Знаете ли как алтернативно можете да използвате тази напитка, която често пиете? В тази статия ще разкрием най-изненадващите употреби на кока-кола, за които вероятно дори и не предполагате.

Почистване на тоалетната с кока-кола

Тоалетната е покрита с петна? Полейте с малко кока-кола, оставете да престои за около час, след което почистете мръсотията. Търкането с хиляди различни продукти няма да помогне така, както кока-колата ще свърши тази работа.

Премахване на ръжда

Премахване на ръжда

Ако имате ръждясали метални предмети, може да ги почистите с накисване в малко от напитката през нощта. На следващата сутрин ще ги излъскате лесно и те ще си възвърнат блясъка.

Премахване на мазни петна

Мазните петна обикновено са много трудни за премахване и понякога прахът за пране не може да свърши тази работа. Всичко, което трябва да направите, за да решите този досаден проблем по дрехите, е да добавите малко кока-кола в пералнята или още по-добре – нанесете малко директно върху петното.

Премахване на дъвка от косата

Ако парче дъвка се залепи в косата, не е нужно да изпадате до крайност и да изрязвате кичур. Изсипете малко от газираната напитка върху мястото, оставете да престои няколко минути и след това с лекота премахнете дъвката.

Почистване на тенджери и тигани

Почистване на съдове с кока-кола

С течение на времето и многократните ползвания тенджерите и тиганите започват да имат тъмен цвят в долната част и от двете си страни. За да възвърнете блясъка им, приложете малко от тази газирана напитка и оставете да престои няколко минути. Химикалите в кока-кола ще накарат всички тези петна да изчезнат като с магическа пръчица.

Пестицид за култури

Кока-кола се използва в Индия като пестицид за културите, тъй като се бори с различни епидемии по ефикасен и икономичен начин.

Почистване на монети

Ако сте колекционер на монети и искате да им придадете блясък, накиснете ги в купа с кока-кола и ги оставете да престоят така, докато напитката отстрани всички замърсявания и петна.

Премахване на следи от боя от мебелите

Ако капка боя е паднала върху мебелите и се чудите как да я отстраните, натопете кърпа в кока-кола и разтъркайте върху засегнатия участък. За да завършите, трябва да почистите мястото, така че да не е лепкаво.

Промяна на цвета на косата

Здрава коса

Ако боята за косата, която сте използвали, е прекалено тъмна и искате да възвърнете светлия цвят, който сте имали преди, нанесете малко кока-кола по цялата коса и оставете да престои в продължение на ½ час. Когато изплакнете косата, ще забележите разликата.

Почистване на акумулатора на автомобила

Напитката може да помогне за почистване на корозията, която се натрупва върху автомобилните акумулатори. Затова просто трябва да се напръскате малко от кафявата напитка върху засегнатите части и да разтъркате със стоманена четка.

Разхлабване на винтове

Ако трябва да разхлабите винт, който е силно стегнат, налейте малко кока-кола върху него, оставете да престои няколко минути и ще видите колко лесно е да го развиете.

Премахване на петна от кръв

Кока-колата може да премахне петна от кръв по дрехите, в колата или където и да е в къщата. В действителност, в Съединените щати полицията използва напитката за почистване на кръвта, която остава върху асфалта след престъпление или злополука.

Враг на олиото

Кока-колата ще премахне всякакви мазни петна върху под, килими, мебели, дрехи, готварска печка, фурна или всяко друго място. Нужно е само да я приложите директно върху петното, да престои в продължение на няколко минути и след това да почистите с вода.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.