12 съвета за почистване на трудни места

За премахване на петна от дивани, покрити с микрофибър, пригответе разтвор от дестилирана вода и алкохол и търкайте с четка или кърпа
12 съвета за почистване на трудни места

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Пълното почистване на дома трябва да се прави често, за да се избегне натрупването на мръсотия и прах. Някои хора са достатъчно късметлии да имат някой да помага с тази досадна и скучна работа, която може да отнеме цяла вечност; други трябва да отделят много от своето време, докато излъскат къщата от петната.

Добрата новина е, че съществуват много полезни съвети и трикове, които могат да спестят време и пари, докато почиствате дома си от-до. Този път ще споделим с вас 12 прости съвета за почистване на трудни места, които със сигурност ще ви помогнат.

Почистване на тапицерия

За почистването на тапицерията на мебели и автомобили пригответе смес от газирана вода, оцет и сапун и я използвайте, като търкате с четка. За упорити петна пробвайте с уред за чистене с пара.

Прозорци

За да премахнете праха и окисляването от големите прозорци, смесете сода за хляб с бял оцет и прилагайте с помощта на четка или мека кърпа.

Дивани

За премахване на петна от дивани, покрити с микрофибър, пригответе разтвор от дестилирана вода и алкохол и търкайте с четка или кърпа. Резултатите ще бъдат незабавни.

Плотове и маси

Почистване на плотове и маси

Тези места могат да бъдат трудни за почистване и се нуждаят от специални грижи, защото върху техните повърхности се приготвя храна. За да ги почистите, пригответе смес от 1 част водороден пероксид с 2 части вода и нанесете с помощта на бутилка-спрей. Този разтвор ще премахне петната от храна и плесен.

Друг страхотен начин за почистване и дезинфекция на тези повърхности е чрез смесване на малко сода за хляб с малко лимоново етерично масло.

Мрежи

Мрежите са наистина трудни за почистване поради малкия размер на дупките. За да премахнете натрупаните прах и мръсотия, вземете четка за грим, която вече не използвате, и изчеткайте повърхността, за да ги почистите.

Фурна

Натрупването на мазнини и остатъци от храни могат да направят почистването на фурната трудно и досадно.

За да свършите тази работа по-лесно и по-бързо, напръскайте със спрей с вода по стените, след това поръсете със сода за хляб. Оставете да престои 1 нощ, след това избършете на сутринта.

Подове

Почистване на подове

Прахът и мазнините могат да накарат пода да изглежда мръсен. Ако петната са скорошни, нанесете малко талк на прах и оставете да престои в продължение на 10 минути, след това почистете.

Ако петната са по-стари, нанесете разтвор от сапун и изтъркайте с четка. Оставете да подейства в продължение на 10 минути, след което изплакнете.

Хладилник

Хладилникът е място, където лошите миризми и бактерии се появяват непрекъснато, а остатъците от храни оставят петна на повърхността. За да почистите хладилника, пригответе смес от 1 част сода за хляб, 1 част водороден пероксид и 2 части вода. Напръскайте течността с бутилка-спрей върху всяка част от хладилника. Оставете да престои в продължение на 10 минути, след това избършете с кърпа.

Шкафове

За да ги почистите напълно и ги накарате да изглеждат блестящи, използвайте смес от сода за хляб и вода. За упорити петна добавете 1 част бял оцет. Оставете да подейства няколко минути, след което премахнете мръсотията с кърпа.

Душ и вана

За почистване на мръсотия от мухъл и сапун от душове и вани просто използвайте малко лимонов сок. Добавете малко лимонов сок към парче плат за почистване и изтъркайте повърхностите. Можете да използвате и водороден пероксид вместо лимонов сок.

Тоалетни

Почистване на тоалетни

За премахване на петна от мухъл от тоалетната смесете малко сода за хляб с лимонов сок и нанесете върху повърхността с помощта на четка. Можете да използвате и чист бял оцет.

Огледала

За да почистите кристални повърхности и огледала, просто смесете 3 части вода с 1 част оцет. Напръскайте със спрей и избършете с чиста кърпа.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.