11 причини да консумирате червено зеле

Червеното зеле е зеленчук, богат на витамини и минерали, полезни за здравето ви. Те укрепват имунната ви система и спомагат детоксикацията.
11 причини да консумирате червено зеле
Sofía Quintana Alonso

Прегледано и одобрено от физиотерапевт Sofía Quintana Alonso.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Червено зеле е зеленчук, който се предлага в магазините най-вече през зимата. Произлиза от Средиземноморието и се отглежда от 2500 г.пр. н.е.

Има разлика между червеното и бялото зеле. Червеното съдържа антоцианин, пигмент от групата на флавоноидите. Освен това в състава му откриваме и много антиоксиданти и витамини  C и E.

В тази статия ще ви дадем няколко причини, поради които е полезно да похапвате червено зеле:

1.Грижа за здравето на очите с червено зеле

Грижа за здравето на очите с червено зеле
Консумацията на червено зеле поддържа здравето на очите. Това се дължи на високото му съдържание на зеаксантин и лутеин. Тези две вещества са естествени протектори срещу вредните UV лъчи и предотвратяват попадането им в ретината ви.

2.Подобрява храносмилането

Известно е, че червеното зеле оказва положителен ефект върху храносмилането. Защото спомага отделянето на жлъчни сокове от организма ви. По този начин предотвратява появата на храносмилателни смущения и запек.

Сокът от червено зеле е много полезен при лечението на стомашни язви, особено на пептичните язви.

3.Подобрява здравето на сърцето

Червеното зеле подобрява здравето на сърцето
Друга причина за консумацията на червено зеле е, че сокът му спомага образуването начервени кръвни телца. И премахва вредните за организма токсини. По този начин кръвоносната ви система функционира по-добре.

Необходимо е да изяждате само по една чаша червено зеле, която ви осигурява 216 мг калий. По този начин ще предпазите сърцето си от стреса. Този зеленчук поддържа и свиванията на сърцето, формиращи ударите му.

4.Намалява нивото на лошия холестерол

Друго качество на червеното зеле е, че намалява нивото на лошия холестерол и пикочната киселина. Това е възможно благодарение на високото количество сяра, което съдържа и което му придава характерния му аромат.

Нивата на холестерола и пикочната киселина намаляват поради действието на различни фактори:

  • Фибрите в зелето предотвратяват усвояването на лошия холестерол от другите храни.
  • Намалява количеството аполипопротеин в черния дроб. Причината за това е по-малкото количество холестерол, което трябва да бъде пренесено.
  • Антиоксидантите в червеното зеле разграждат мастните тъкани и ви осигуряват повече енергия.

5.Бори се срещу рака

Червеното зеле ви осигурява невероятно количество и голямо разнообразие от антиоксиданти. Те помагат на организма ви да се бори срещу свободните радикали. Те са една от причините за развитието на рак в организма.

Освен това червеното зеле помага и за предотвратяване развитието на ракови клетки.

6.Укрепва имунната система

Червеното зеле укрепва имунната система
Благодарение на високото си съдържание на витамин C, червеното зеле спомага на организма ви да повиши защитните си сили.

От друга страна антиоксидантите му ускоряват детоксикацията на организма. И спомагат зарастването на раните.

7.Намалява признаците на стареене

Сокът от червено зеле съдържа голямо количество антиоксиданти и фитохимикали. Като витамини C, E и A. Те поддържат кожата ви хидратирана, гладка, еластична и с естествено сияние.

Друго предимство на консумирането на червено зеле е, че то повишава образуването на колаген. Той изгражда нишки, които се свързват с тъканите на организма ви. По този начин запазва кожата и мускулите ви здрави.

8.Успокоява болката

Червеното зеле е много полезно за облекчаване на болката в бъбреците, при  артроза и ревматит. Използва се и за успокояване на болката и възпалението, които се появяват при кърмене.

Червеното зеле има и седативно и аналгетично действие. Така спомага пречистването на кръвта. 

Освен това тези му качества спомагат за справяне с безсънието. Това се дължи на наличието на веществото lactucopicrin. Тази активна съставка се свързва с успокоителните лекарства и тези против кашлица – дори и тези против магарешка кашлица.

  • За да се възползвате от това полезно действие на червеното зеле затоплете един лист от зелето с ютията си за гладене.
  • След това го поставете върху мястото, в което усещате болка или е възпалено.

9.Действа против малария

Маларията е тропическа заразна болест. Причинява се от ухапването на комари, предава се по рождение или при преливане на кръв.

Тя засяга червените ви кръвни клетки и води до появата на:

  • Анемия
  • Втрисане
  • Гадене
  • Повръщане
  • Главоболие
  • Гърчове
  • Кома

За да се излекувате от маларията е необходимо да посетите лекар. А консумирането на червено зеле ще ви помогне да овладеете симптомите благодарение на съдържанието си на lactucopicrin.

10.Контролира диабета

Редовната консумация на червено зеле за контрол на кръвната захар
Редовната консумация на червено зеле ви помага да контролирате нивото на кръвната си захар благодарение на естественото си съдържание на инсулин.

Освен това съдържа малко калории и въглехидрати. По този начин се чувствате сити и не напълнявате.

Затова е добре да включвате този зеленчук в салатите и зелените си напитки. По този начин ще избегнете огладняването между храненията.

11.Прави костите здрави и силни

Благодарение на съдържанието си на витамин К всички видове зеле се грижат за здравето на костите.

А червеното зеле съдържа и остеокалцин. Това е специфичен протеин в костната ви система, който се нуждае от витамин К, за да „узрее“.

Може би вече сте украсявали ястията си с червено зеле. Можете да го приемате под формата на чай. Или да го използвате за компреси за облекчаване на външната болка. Който и начин да изберете червеното зеле е страхотен помощник в грижата за здравето ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Association of UK Dietitians. Skin health: food, fact, sheet.
  • Belwal T, Nabavi SF, Nabavi SM, Habtemariam S. Dietary Anthocyanins and Insulin Resistance: When Food Becomes a Medicine. Nutrients. 2017;9(10):1111. Published 2017 Oct 12. doi:10.3390/nu9101111.
  • Boi, B., KOH, S., & Gail, D. (2012). The effectiveness of cabbage leaf application (treatment) on pain and hardness in breast engorgement and its effect on the duration of breastfeeding. JBI Library of Systematic Reviews10(20), 1185–1213. https://doi.org/10.11124/jbisrir-2012-58.
  • Food Data Central. Red, cabbage, raw. U.S Department of Agriculture. Enero 2019.
  • Hammond, Billy & Wooten, Billy & Curran-Celentano, Joanne. (2001). Carotenoids in the Retina and Lens: Possible Acute and Chronic Effects on Human Visual Performance. Archives of biochemistry and biophysics. 385. 41-6. 10.1006/abbi.2000.2184.
  • J.C, Enye. (2013). Evaluation of The Healing Effects of Aqueous Extracts of Musa Paradisiaca (Unripe Plantain) And Brassica Oleracea (Cabbage) on Peptic Ulcer.. IOSR Journal of Dental and Medical Sciences. 8. 40-46. 10.9790/0853-0864046.
  • Joo HK, Choi S, Lee YR, et al. Anthocyanin-Rich Extract from Red Chinese Cabbage Alleviates Vascular Inflammation in Endothelial Cells and Apo E-/- Mice. Int J Mol Sci. 2018;19(3):816. Published 2018 Mar 12. doi:10.3390/ijms19030816.
  • Kaulmann, A., Legay, S., Schneider, Y. J., Hoffmann, L., & Bohn, T. (2016). Inflammation related responses of intestinal cells to plum and cabbage digesta with differential carotenoid and polyphenol profiles following simulated gastrointestinal digestion. Molecular Nutrition and Food Research60(5), 992–1005. https://doi.org/10.1002/mnfr.201500947.
  • Lee YM, Yoon Y, Yoon H, Park HM, Song S, Yeum KJ. Dietary Anthocyanins against Obesity and Inflammation. Nutrients. 2017;9(10):1089. Published 2017 Oct 1. doi:10.3390/nu9101089.
  • Lyu SY, Park WB. Photoprotective Potential of Anthocyanins Isolated from Acanthopanax divaricatus Var. albeofructus Fruits against UV Irradiation in Human Dermal Fibroblast Cells. Biomol Ther (Seoul). 2012;20(2):201–206. doi:10.4062/biomolther.2012.20.2.201.
  • Mc Farlane S, McFarlane G. T, et al. Review article: prebiotics in the gastrointestinal tract. Alimentary Pharmacology & Therapeutics. Septiembre 2006. 24 (5): 701-714.
  • Nanashima N, Horie K, Maeda H, Tomisawa T, Kitajima M, Nakamura T. Blackcurrant Anthocyanins Increase the Levels of Collagen, Elastin, and Hyaluronic Acid in Human Skin Fibroblasts and Ovariectomized Rats. Nutrients. 2018;10(4):495. Published 2018 Apr 16. doi:10.3390/nu10040495.
  • Paturel A. The ultimate arthritis dieta. The Arthritis Foundation.
  • Sankhari, J. M., Thounaojam, M. C., Jadeja, R. N., Devkar, R. V., & Ramachandran, A. V. (2012). Anthocyanin-rich red cabbage (Brassica oleracea L.) extract attenuates cardiac and hepatic oxidative stress in rats fed an atherogenic diet. Journal of the Science of Food and Agriculture92(8), 1688–1693. https://doi.org/10.1002/jsfa.5532.
  • Wallace TC. Anthocyanins in cardiovascular disease. Adv Nutr. 2011;2(1):1–7. doi:10.3945/an.110.000042.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.