11 начина да използваме повторно чаените пакетчета

Комбинирайте с етерично масло от мента за борба с мравки, паяци и гризачи
11 начина да използваме повторно чаените пакетчета

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Повечето хора изхвърлят чаените пакетчета след употреба. Те не знаят, че пакетчетата могат да бъдат използвани повторно извън обичайното им приложение – за приготвянето на любимата топла напитка. Вече използваните чаени пакетчета могат да влязат в употреба по много начини. Те все още пазят свойствата си и са от голяма помощ за домакинята. Искате ли да научите няколко хитри начина за повторно използване на чаените пакетчета? Продължавайте да четете.

Използвайте повторно чаените пакетчета за чистене

Почистете килима

За да почистите замърсен килим, леко подсушете няколко чаени пакетчета, след това изсипете съдържанието им върху килима. Оставете чая да изсъхне напълно, след това минете с прахосмукачка.

Почистете стъкло

За да почистите стъклени повърхности като прозорци, огледала или чаши, сложете няколко чаени пакетчета в топла вода, след това излейте течността в пулверизатор. Напръскайте стъклата и минете с чиста кърпа.

Полирайте дърво

Няма да повярвате, но съдържанието на чаените пакетчета може да послужи като отлично полиращо средство за дървени мебели и подове. Просто посипете съдържанието на пакетчетата върху повърхността, която искате да полирате. Потъркайте със суха кърпа.

Премахнете мазните

Чаят притежава способността да отстранява мазнината от мръсните чинии, освен това премахва успешно неприятните миризми. Спрете да използвате продукти, съдържащи вредни химикали, и започнете да почиствате мръсните чинии с чаени пакетчета. За целта напълнете мивката с гореща вода. След това вземете няколко използвани пакетчета чай. Накиснете съдовете, за да премахнете мазнината. Този трик действа ефикасно, когато искате да изчистите и тръбите.

Елиминирайте лошите миризми

Елиминиране на миризми с чаените пакетчета

Неутрализирайте лошите миризми

Във всеки дом има немалко местенца, в които се съсредоточават лоши миризми. Ето няколко съвета, които могат да влязат в употреба веднага:

  • Смесете съдържанието на използваните пакетчета чай с тоалетната на котката.
  • Сложете няколко пакетчета чай в хладилника – така ще неутрализирате неприятната миризма.
  • Избегнете миризмата от кофата за боклук, като сложите няколко пакетчета чай вътре.
  • Оставете няколко чаени пакетчета да изсъхнат напълно. След това ги сложете във вътрешността на обувките – така ще елиминирате неприятните миризми.

Домашно средство за освежаване на въздуха

Чаените пакетчета представляват натурално средство за нежно ароматизиране на пространства в дома като гардероба, стаите и дори кухнята. Просто поставете няколко пакетчета на незабележими места.

Елиминирайте лошата миризма от ръцете

Рязането на лук и чесън  и чистенето на риба водят до неприятна миризма по ръцете. Можете да елиминирате този ефект с помощта на познатите пакетчета чай. Просто потрийте ръцете със съдържанието им, след това изплакнете.

В градината

Употреба на чаените пакетчета в градината

Като средство срещу мухъл

Ако искате да предпазите растенията от мухъл, накиснете няколко чаени пакетчета в топла вода. Водата трябва да стане тъмна на цвят. След това напръскайте с получената течност растенията или я използвайте за поливане.

Като подобрител на почвата

Чаените пакетчета идеално влизат в ролята на натурални подобрители на почвата. Изсипете съдържанието на чаено пакетче върху почвата, в която отглеждате растения.

Като домашен компост

Можете да използвате чаените пакетчета като домашен компост. Просто се уверете, че сте премахнали телбода преди употреба.

Като средство срещу насекоми и гризачи

Чаените пакетчета могат да влязат в употреба и като средство срещу насекоми и гризачи, които обичайно атакуват градината. Разбира се, можете да ги приложите и в други части на дома – в борбата с мравките, паяците и гризачите. Ако търсите по-ефикасно решение, комбинирайте чаените пакетчета с етерично масло от мента.

Знаехте ли, че можете да използвате чаените пакетчета за толкова много неща? Никога не ги изхвърляйте просто така. Възползвайте се от многобройните им приложения у дома. Ако в момента не ви трябват, можете да ги съхранявате в хладилника. Усетите ли обаче, че пакетчетата започват да миришат лошо, хвърлете ги без колебание.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.