11 домашни средства против брадавици

Разрежете листо от алое вера и след това сложете от сока върху памучен тампон. Поставете върху брадавицата и я покрийте с превръзка.
11 домашни средства против брадавици

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 26 август, 2022

Най-вероятно голяма част от това, което сте чували за обикновените брадавици, не е съвсем вярно. Те не са опасни. Дори и най-чистият човек може да получи една, две или три брадавици, така че не си слагайте етикет само заради това, че тялото ви ги е произвело. Научете 11 лесни домашни средства против брадавици в тази статия.

Брадавиците са просто не-ракови образувания, които са склонни да се появяват по ръцете, лактите и коленете. Те растат, когато човешки папиломен вирус (HPV) навлиза в първия слой на кожата, често поради порязване или одраскване. Децата са склонни да бъдат по-податливи от възрастните (виновникът е младата имунната система), но те могат да се появят във всяка възраст. За съжаление често са трудни за отстраняване. Но с тези 11 домашни средства против брадавици можете да се преборите с тях.

1. Пудра

Смесете мая на прах и рициново масло, за да приготвите паста, и след това нанесете върху брадавицата през нощта. Най-добре е да я покриете с превръзка. Отстранете превръзката на следващата сутрин и повторете, ако е необходимо.

2. Сода

Сода за хляб против брадавици

Можете също да опитате да накиснете брадавицата в сода за хляб. Разтворете содата във вода и след това изплакнете ръката или крака с брадавиците. Оставете ръката или засегнатата част да изсъхне нормално, докато содата стои върху нея. Повтаряйте често, докато брадавицата изчезне.

3. Диета против брадавици

Храненето може да повлияе върху брадавиците. Яжте храни, които укрепват имунната система – като чесън, сладки картофи, слънчогледово семе и ориз.

4. Чесън

Сложете смлян чесън или лук върху брадавицата

Чесънът съдържа 2 основни съставки, които са отговорни за действието му в полза на здравето: алицин и диалил дисулфид.

Сложете смлян чесън или лук върху брадавицата или хапнете пресен чесън. Ако не ви харесва миризмата, вземете 3 капсули с чесън 3 пъти на ден или дъвчете малко магданоз за освежаване на дъха, след като сте го изяли.

5. Гореща вода

Едно проучване е установило, че накисването на брадавици в много гореща вода е полезно, защото топлата вода изглажда брадавиците и може да убие вируса. Само се уверете, че водата не е прекалено гореща, че да ви изгори.

6. Витамин C

Използвайте витамин С против брадавици.

Използвайте витамин С против брадавици. Натрошете таблетка витамин С и добавете вода, за да приготвите гъста паста. Нанесете пастата върху брадавицата и след това я покрийте. Витамин С е леко кисел, поради което може да раздразни брадавицата дотолкова, че да я накара да изчезне.

7. Витамин Е

Покрийте брадавицата с витамин Е. Натрошете таблетка или капсула витамин Е, втрийте малко масло върху брадавицата и я покрийте с лейкопласт. Повторете това 3 пъти на ден. Премахнете превръзката през нощта, за да оставите да диша и да започнете отначало с маслото на сутринта.

8. Рициново масло

Киселината, която рициновото масло съдържа, ще раздразни брадавицата. Лечението с масло действа по-добре върху малки, плоски брадавици върху горната част на ръцете. Нанесяйте рициново масло върху брадавицата с памучен тампон 2 пъти на ден.

9. Моркови

Паста от моркови против брадавици

Нарежете морковите и след това ги обелете. Добавете достатъчно зехтин, за да приготвите паста. Разтривайте пастата върху брадавицата 2 пъти дневно в продължение на 30 минути за 2 до 3 седмици.

10. Лимонов сок

Използвайте лимонов сок, като изстискате малко от него върху брадавицата и след това покриете с нарязан на кубчета лук в продължение на 30 минути веднъж на ден в продължение на 2 до 3 седмици.

11. Алое вера

Алое вера също може да бъде добро решение против брадавици. Разрежете листо от алое вера и след това сложете от сока върху памучен тампон. Поставете върху брадавицата и я покрийте с превръзка. Повтаряйте това всеки ден, докато брадавицата изчезне.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.