10 прости начина да горим калории през целия ден

Усмихвайте се повече, погрижете се за съня си и никога не пренебрегвайте закуската
10 прости начина да горим калории през целия ден

Последна актуализация: 06 февруари, 2019

Да горите калории… невъзможна ли е тази задача?
Никак. Всеки човек притежава специфичен тип метаболизъм, който прави свалянето или качването на килограми по-лесно или по-трудно. Ако настроите тялото си към тези простички навици, малко по малко ще забележите колко положително се отразяват те върху фигурата ви.

Представяме ви 10 прости начина за горене на калории през целия ден.

1. Започнете деня си с чай от лют червен пипер, лимон и зелен чай

Как да горите калории: чай с лют пипер

Средството, което ви предлагаме, е идеално за ускоряване на метаболизма. Много пъти сме ви говорили за полезните свойства на зеления чай и днес ще използваме поредната възможност, за да ви препоръчаме тази напитка. Тайната на зеления чай с лют червен пипер и лимон? Съвсем простичка е. Чаят повишава температурата на тялото. По този начин се стимулират метаболитните процеси в тялото и започва изгарянето на мазнините. Освен това напитката създава усещане за ситост. Изводът: този лесен начин за отслабване позволява да ваем фигурата си, без да осъзнаваме това. Ефектът е известен като термогенен (или термогенеза).

Важна подробност при консумацията на този чай – препоръчително е да го консумирате студен. Ниската температура стимулира тялото да използва повече енергия. Необходими са ви пакетче зелен чай, щипка лют червен пипер и чаша гореща вода. Добре разбъркайте съставките и накрая добавете малко лимонов сок. Оставете получената напитка в хладилника за 10 минути преди консумация. Препоръчваме ви да пиете чая винаги пресен.

2. Никога не пренебрегвайте закуската

Как да горите калории: не пренебрегвайте закуската

Закуската е ключова част от ежедневието, при това – жизненоважна. Ще ви обясним защо. Има хора, които предпочитат да изпуснат закуската, когато спазват режим на хранене, целящ отслабване. Това означава обаче, че те залагат на приема на повече храна през останалото време от деня. Другият нежелан резултат е, че постоянно посягат към нещо малко, но често висококалорично, между храненията. Пропускането на закуската забавя метаболизма. Когато не ангажирате тялото си със задачи, то не разполага с енергия, която да изгаря. Това води до натрупване на мазнини в тялото.

С други думи, пропускането на закуската е грешка. Не я правете. Съветваме ви още да заложите на балансирана закуска, която ще зареди тялото ви с ценни вещества. Фреш, овесени ядки, кафе, яйца – това са отлични продукти за старт на деня. Добре подбраната закуска в ранните часове на деня зареждат с енергия, а това означава, че няма да страдате от главоболие и метаболизмът ви ще работи с пълна пара.

3. Не забравяйте ползите от витамин D

Как да горите калории: витамин Д

Редица изследвания, сред които и едно, публикувано в британско списание за хранене, доказват, че жените, които изпитват проблеми с отслабването, могат да подобрят състоянието си чрез повишаване на приеманата доза витамин D. Знаехте ли, че витамин D се съдържа в сьомгата, киселото мляко, зърнените храни, риба тон в зехтин и др.? Разбира се, на пазара можете да откриете и различни хранителни добавки.

4. Запознайте се с правилото 20-20

Как да горите калории: правило 20-20

Правилото 20-20 е популярна парола за хората, които се опитват да горят мазнини всеки ден. Това е принцип, който изисква известна сила на волята. Ставайки рано сутрин, трябва да се правят 20 упражнения за корема. През деня се прави разходка или тичане в продължение на 20 минути, както и изкачване на 20 стълби.

5. Пийте по 2 литра вода дневно

Как да горите калории: пийте повече вода

Това е най-популярният, най-простият и – поради това – най-лесният за забравяне съвет. Пиете ли по 6-8 чаши вода дневно? Ако изпитвате трудности в изпълняването на тази норма, можете да овкусите водата с малко лимон – това ще я направи още по-полезна за отслабване!

6. За да горите калории, консумирайте повече фибри

Как да горите калории: повече фибри

Фибрите са идеални за горенето на мазнини. Те регулират метаболизма и подобряват храносмилането, предпазвайки от класически проблем като запека. Фибрите са отличен избор за старт на деня под формата на чаша с овесени ядки. За вечеря можете да си приготвите броколи, аспержи или карфиол. Колкото до хляба, който консумирате редовно, предпочетете пълнозърнестите продукти. Ако досега сте избягвали ръжения хляб, опитайте го – ще се убедите колко е полезен за тялото ви.

7. Хапвайте една зелена ябълка на ден (с кората)

Как да горите калории: зелена ябълка

Седмият ни съвет е сред най-популярните, но и най-ефективните. Можете да носите по една ябълка всеки ден в чантата си. Когато усетите глад, изяжте я. Уверете се, че добре сте я измили, тъй като е препоръчително да консумирате ябълките с кората. Именно в обелката на плода се съдържат най-много ценни свойства и съставки, които гарантират отслабване. Ябълката е здравословен, вкусен и лечебен дар на природата. Казват, че една ябълка на ден държи лекаря далеч.

8. Избягайте от рутината

Как да горите калории: избягайте от рутината

“Избягайте от рутината”. Звучи като фраза за самопомощ, но зад тези няколко думи се крие мощен начин за промяна на нагласата, който ви позволява да горите повече калории. Как? Лесно е: изберете стълбите вместо асансьора, изберете най-дългия път до дома вместо най-късия, излезте на разходка с приятели, вместо да седите с часове в кафене… тези простички промени са ключови.

9. Погрижете се за съня си

Как да горите калории: здрав сън

Когато става дума за сън, той трябва да осигурява адекватна почивка. Може да се изненадате, но качественият сън ви помага да горите калории. Тайната се крие във факта, че тялото извежда натрупаните токсини, само когато е в дълбок сън. Елиминирането става посредством лимфната система и черния дроб. Препоръчително е да спите между 6 и 8 часа дневно. Съветваме ви да не стоите будни до късно и да си лягате около 2 часа след хранене.

10. Усмихвайте се повече!

Как да горите калории: усмихвайте се

Завършваме днешната си статия с усмивка – и наистина, усмихването и смехът са приятен начин за отслабване. Различни проучвания показват, че 15-20 минути смях на ден ви помагат да горите до 50 калории.

Може да ви заинтересува ...
8 лесни начина да изгорите бързо 100 калории
Здраве и КрасотаПрочетете го в Здраве и Красота
8 лесни начина да изгорите бързо 100 калории

Танците са добър начин за отслабване. Танцувайте от все сърце и бъдете сигурни,че това ще ви помогне да изгорите 100 калории, докато се забавлявате...