10 домашни средства при синини

Отрежете няколко стръка магданоз и ги наложете върху засегнатата зона - подправката представлява натурален аналгетик и се характеризира с противовъзпалителни свойства, които облекчават болезнените усещания
10 домашни средства при синини

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 26 август, 2022

Синините, познати още като хематоми, се формират, когато кръвта се натрупа под повърхността на кожата. Те обикновено се появяват след удар или контузия. Няма човек на планетата, който да не е имал синини. Знаете колко болезнена са те, както и дразнещи. Затова решихме да посветим цяла статия, в която да разгледаме 10 домашни средства при синини, които са едновременно лесни за приложение, ефикасни и природосъобразни.

Корен от арника

Арниката представлява един от най-ефикасните и популярни продукти, които третират успешно всякакви синини. Тя е отлично подпомагащо възстановителния процес средство, което има противовъзпалителен ефект и облекчава болката. Тези нейни ползи се дължат на съдържанието на галова, кафеена и хлорогенна киселина, както и на хеленалин и дихидрохеленалин.

Лед

Ледът помага при синини.

Друго популярно средство при синини и подутини е ледът. Той е ефикасен, тъй като студът предизвиква свиване на кръвоносните съдове под повърхността на кожата. Така се постига намаляване на възпалението. Прилагането на лед води до изстудяване на засегнатата зона от тялото и предпазва от допълнително влошаване на синината. Важно е да използвате ледени компреси възможно най-скоро след удара.

Сол

Солта е друго изпитано средство за справяне със синините. Нанесете малко сол върху засегнатата зона. Тя ще бъде абсорбирана от лимфната течност, която се натрупва под кожата, провокирайки намаляване на възпалението и болката.

Лук

Използвайте лук, за да облекчите болката при синини.

Друг начин да се справите със синините е като използвате лук. Когато получите синина, нанесете малко лук върху засегнатата зона. В лука се съдържа алиназа – съставката, която кара очите да се насълзяват, когато режем този зеленчук. Освен това тя е способна да стимулира притока на лимфна течност и предпазва кръвта от струпване на едно място под кожата. За целта нанесете лука възможно най-скоро след удара.

Ябълков оцет

Налейте малко ябълков оцет върху марля и наложете компреса върху синината. Масажирайте нежно. По този начин стимулирате кръвообращението в близост до повърхността на кожата, провокирайки разнасяне на насъбралата се кръв.

Алое вера при синини

алое вера при синини

Растението алое вера е популярно със своите противовъзпалителни свойства. То може да бъде използвано за справяне с подутини и наранявания, особено при изгаряния. Нанесете малко алое вера върху засегнатата зона. По този начин ще избегнете полилавяването на кожата. Ако охладите предварително гела, ще редуцирате усещането за болка и възпалението.

Препоръчваме ви да прочетете и: 10 невероятни приложения на алое вера

Магданоз при синини

Когато се появи синина, отрежете няколко стръка магданоз и ги наложете върху засегнатата зона. Магданозът представлява натурален аналгетик и се характеризира с противовъзпалителни свойства, които облекчават болезнените усещания. Това растение действа ефикасно с цел редуциране на подуването на ставите.

Хамамелис

Хамамелисът е много популярно растение в Япония и Китай. Свойствата му могат да редуцират възпалението и да намалят болката след удар. За целта пригответе чай от листата на хамамелис. След това нанесете получената смес върху засегнатата зона, като използвате навлажнена кърпа.

Чесън

Чесънът е друго средство за облекчаване на болката при синини.

Друго натурално средство за лечение на синини е чесънът. Той е мощен антиоксидант. Можете да използвате пресен сок от чесън. Нанесете го върху синината. Той ще стимулира възстановяването на тъканите. Консумацията на чесън допринася за подобряване на цялостното здравословно състояние.

Картофи

Накрая ще представим в нова светлина още един обичаен продукт в кухнята – това е картофът. Той съдържа каталаза, която стимулира растежа на клетките и редуцира болката и възпалението. Сложете малък резен картоф върху синината и го оставете да действа няколко минути.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.