За хипертонията и бъбречната недостатъчност

Избягвайте затлъстяването и консумацията на млечни продукти
За хипертонията и бъбречната недостатъчност

Последна актуализация: 25 февруари, 2019

Каква е връзката между хипертонията и бъбречната недостатъчност? Хипертонията е един от най-големите врагове на здравето на бъбреците. Тази тиха болест може бавно да увреди тялото и да провокира състояния като бъбречна недостатъчност.

Днес искаме да покажем някои от най-ефикасните стратегии за предпазване от тези нежелани последствия и ще ви помогнем да контролирате кръвното налягане, така че да водите по-пълноценен и качествен начин на живот.

Не пропускайте да извлечете полза от нашите съвети!

Каква е връзката между хипертонията и бъбречната недостатъчност?

Връзката е много лесноустановима. Истинският проблем обаче е, че човекът почти никога не обръща внимание на кръвното си налягане, докато не започне да изпитва ясно неприятните симптоми. А тогава, за жалост, вече е твърде късно.

Имайте предвид тази информация, за да разберете връзката между хипертонията и бъбречната недостатъчност:

 • Високото кръвно налягане кара сърцето да работи по-усилено. Ако този начин на функциониране продължи в дългосрочен план, кръвоносните съдове могат да бъдат непоправимо увредени.
 • Един от най-големите рискове е, че кръвоносните съдове в бъбреците ще бъдат негативно повлияни, а това ще влоши филтрацията на кръвта, позволявайки на токсините и отпадните вещества да се натрупват.
 • Излишните течности увреждат кръвоносните съдове допълнително и повишават кръвното налягане. Всичко това води до един порочен кръг, който приключва с причиняването на сериозни здравословни последици.

Как да разбера, че страдам от бъбречна недостатъчност?  

Бъбреци и хипертонията

За нещастие, щом започнете да изпитвате симптомите на бъбречна недостатъчност, ще се наложи да държите под постоянно наблюдение бъбречната функция, тъй като проблемът е необратим. Хората с хронична бъбречна недостатъчност са изложени на висок риск от евентуална необходимост от диализа и трансплантация на бъбрек.

Това е сериозен здравословен проблем, който си струва да избегнете. Няма да е необходимо само да контролирате редовно кръвното налягане, но също така ще се наложи да спазвате диета и да водите определен начин на живот. Как да разберете, че бъбреците са започнали да изпълняват по-зле своята функция? Ще обясним:

 • Усещате се силно уморени през деня.
 • Стъпалата и глезените са подути.
 • Чувствителни сте към студ.
 • Урината е доста жълта.
 • Коремът е подут и твърд.

Най-ясният индикатор за заболяване е анализът на урината. Хората с бъбречна недостатъчност имат високо ниво на креатинин. Какво представлява той? Това е отпаден продукт, произвеждан в процеса на разграждане на мускулните клетки и протеините. Когато бъбреците не работят оптимално, креатининът се отделя в урината. В случай, че този орган не функционира правилно, отпадният продукт започва да се натрупва. Той е ясен индикатор за проблеми с бъбреците, но, както споменахме по-горе, установяването му става само чрез анализ на урината.

Как мога по-добре да се грижа за кръвното налягане и да се предпазя от увреждане на бъбреците?

хипертонията и бъбречното здраве

Сега, когато знаете колко важно е да наблюдавате кръвното налягане, за да се предпазите от бъбречна недостатъчност, можете да отделите няколко минути и да прегледате следващите съвети. С тяхна помощ всичко ще е под контрол:

 • Избягвайте да бъдете затлъстели. Поддържайте здравословно тегло за своята възраст и височина.
 • Консумирайте пресни плодове и зеленчуци, особено зеленолистни зеленчуци и диуретични плодове, сред които ананас, круша, грозде и червена боровинка.
 • Избягвайте консумацията на млечни продукти, съдържащи много мазнини. Пийте растителни млека, например оризово, овесено или ядково.
 • Напълно изключете солта. Елиминирайте натрия от диетата, както и захарта и рафинираното брашно.

И още

 • Тренирайте поне половин час на ден, като се стремите умерено да натоварвате сърцето и кръвообращението. Опитайте да се разхождате навън за половин час, да карате колело, да плувате и т.н. А защо не и да се запишете на танци?
 • Консумирайте по чаша червено вино на ден, но не прекалявайте с количеството.
 • Ако пушите, спрете още сега този опасен навик.
 • Опитайте да приемате редовно хранителна добавка с витамин D. Тя ще се отрази благоприятно върху бъбречната функция.
 • Консумирайте 1 супена лъжица сода бикарбонат, разтворена в чаша вода. Това натурално средство притежава мощни алкализиращи свойства, които ще подобрят бъбречната функция.
 • Опитайте се да не приемате прекалено много лекарства или поне не си предписвайте сами хапчета. Те затрудняват работата на бъбреците и черния дроб.
 • Наблюдавайте нивото на стреса. Опитайте се да водите балансиран начин на живот и управлявайте оптимално емоциите си. Както вече знаете, стресът е пряк виновник за хипертонията и се нуждае от адекватна реакция, за да бъде неутрализиран.
 • Не пропускайте профилактичните прегледи при лекаря с цел контролиране на хипертонията и наблюдение на бъбречното здраве. Купете си уред за измерване на кръвното налягане, който да използвате у дома.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.