Яйцата- богатство за косата ви

Яйцата снабдяват тялото ни с различни витамини. Като, например, B5, B12, A, D и Е. Те също така съдържат селен, желязо, йод, фолиева киселина и холин.
Яйцата- богатство за косата ви

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Яйцата са храна, която премина през период на отричане, но в момента са изключително ценени. Те снабдяват тялото ни с важни хранителни вещества. Съдържат много полезни за косата вещества, които допринасят за нейната здравина и жизненост. Идеята, че яйцата повишават нивото на холестерола, е загърбена в наши дни. 

Яйцата са протеинова храна, която осигурява на тялото ни здравословни мазнини. За да обобщим още сега, смятаме да разгледаме безценните ползи от съставките на яйцата. Неслучайно много съвременни специалисти препоръчват свободната консумация на яйца ежедневно.

Яйцата снабдяват тялото ни с различни витамини. Като, например, B5, B12, A, D и Е. Те също така съдържат селен, желязо, йод, фолиева киселина и холин.

Увреждане на косата…

Да, постоянното излагане на въздействието на ултравиолетовите лъчи поврежда кожата по тялото ни. Това е предупреждението, което често чуваме от специалисти. Но е лесно да забравим, че по скалпа ни също има кожа, която също страда от вредното влияние на слънцето. Не бива да изключваме и фактори като замърсяване на околната среда, агресивни химикали в боите. Постоянната, диктувана от навика, практика да използваме сешоар за косата си и дори ютия, също е важен фактор. Затова е важно да открием начини за възстановяване здравето на косата си и за възвръщане нейния блясък и красота.

Как яйцата помагат за възстановяването на здравето на косата?

Благодарение на съдържащите се протеини и здравословни мазнини в яйцата, те подпомагат процеса на подхранване на скалпа и фоликулите на косата, постигайки по-добро здраве и по-голяма гъстота на косата. Съставките на яйцата правят новата коса по-здрава, по-издръжлива, бляскава и мека. Едновременно с това я предпазват от ранно увреждане, което прави косата да изглежда слаба и мръсна.

Яйчена маска за косата.

Ако ви притеснява идеята, че косата ви ще мирише странно, ще ви успокоим – не присъства такъв риск. Яйцата ще използваме като маска. Разбийте яйцата (жълтъците и белтъците) и втрийте получената течност по дължината на косата си. Оставете маската да престои между 15 и 20 минути, за да можете свойствата на яйцата да проявят ефекта си. Първо, изплакнете добре косата си – със студена или хладка вода, а след това я измийте както правите винаги.

Запомнете: цялото яйце е препоръчително да се използва при нормална кожа, само жълтъците – при суха коса и само белтъците – при мазна коса. Когато използвате само белтъците, правете процедурата на всеки две седмици. При другите два варианта е препоръчително да прилагате маските веднъж месечно.

Трябва да имате предвид също така, че по-честата и прекомерната употреба на яйчена маска няма да доведе до по-добри резултати. Точно обратното, по този начин може да си навредите, а непосредствена жертва ще бъде косата ви.

В следващите редове ще ви препоръчаме 3 маски, съдържащи яйца. Те са приложими при специфични проблеми на косата:

Маска за суха коса

Съставки

  • 1 яйце
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 2 супени лъжици майонеза

Начин на приготвяне

Разбийте добре яйцата. След това добавете към тях зехтина и майонезата. Разбийте добре, докато сместа стане еднородна.

Приложение

Нанесете получената смес по косата си. Оставете я да действа поне 20 минути, но не повече от 30 минути. Изплакнете маската с вода. След това измийте косата си както обикновено правите.

Маска срещу накъсване на косата

Съставки

  • 2 големи ягоди
  • 1 кисело мляко
  • 1 супена лъжица мед
  • Белтък от яйце

Начин на приготвяне

Намачкайте ягодите в подходящ съд. Добавете останалите съставки и разбъркайте до оформянето на еднородна паста.

Приложение

Нанесете пастата по косата си и я оставете да престои половин час. Изплакнете косата си с топла вода. След това измийте косата си както обикновено правите.

Маска за слаба и чуплива коса

Съставки

  • 1 яйце
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 2 супени лъжици мед

Начин на приготвяне

Разбийте яйцето, след това добавете останалите съставки и добре разбъркайте.

Приложение

Нанесете маската по скалпа си. С масажиращи движения се уверете, че сте я нанесли по цялата повърхност. Оставете да престои 30 минути. След това изплакнете косата си с нежен шампоан.

Не чакайте, а с ентусиазъм пристъпете към направата и приложението на тези ефективни и достъпни продукти, които ще възстановят здравето на косата ви. Нищо не губите, ако опитате. Ако яйцата са неразделна част от много диетични режими, то те със сигурност могат да бъдат от полза, и когато ги прилагате външно – т.е. върху косата си в името на красотата и доброто здраве.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.