Вкусна веган морковена торта без мазнини и без яйца
Рецептата за морковена торта е много вкусна не само заради количеството на съставките й, но и заради начина, по който са комбинирани. Обикновено се добавя голямо количество смесени ядки, които й придават здравословна хранителна стойност.
Много от рецептите обаче използват излишно много млечни продукти и яйца, които правят този десерт прекалено мазен.
Днешната рецепта за морковена торта напълно премахва употребата на яйца и млечни продукти. Ето защо това е веган вариант на този десерт, който се приготвя само с растителни съставки.
И въпреки че не съдържа мазнини, той запазва хранителната стойност на моркова, ядките и плодовете, които добавяте. По-долу ще обясним начина на приготвяне стъпка по стъпка.
Веган морковена торта
Съставки
- Щипка сол
- Канела на прах (на вкус)
- 1 чаша кафява захар (220 г)
- Настъргана портокалова кора
- 1 ¼ чаша мед (500 г )
- ½ чаша натрошени орехи (75 г)
- 1 ⅔ чаша настъргани моркови (250 г)
- 2 супени лъжици растително олио или маргарин (30 или 40 г)
- 2 чаши пълнозърнесто брашно с квас (240 г)
- 3 супени лъжици червени боровинки или стафиди (45 г)
- По желание: препечени филирани бадеми или белени фъстъци без сол, топинг без лактоза (за декорация)
Вижте още: 6 причини да консумирате стафиди за закуска
Начин на приготвяне
- Първо, сложете всички сухи съставки (брашното, солта, захарта) в купа и разбъркайте с лъжица.
- Натрошете малко ядките, ако е необходимо.
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Сложете маргарина в малък съд заедно с меда и захарта. Загрейте, докато се разтопи напълно.
- Изсипете получената смес в купата със сухите съставки и продължете да бъркате с лъжицата.
- Добавете стафидите и натрошените ядки към тестото и разбъркайте добре с лъжица.
- След това прибавете и настърганите моркови и разбъркайте всичко отново. Полученото тесто трябва да е доста плътно.
- Намазнете тавичка за печене с малко растителна мазнина и сложете отгоре тестото за морковената торта.
- Сложете във фурната за 45 минути.
- След това извадете от фурната и оставете да се охлади (вътре в тавичката) на стайна температура за още около 15 или 20 минути.
- След като тортата от моркови се охлади, може да я поставите върху охлаждаща стойка и да започнете с украсата на десерта по ваш вкус.
Забележка: трябва да споменем, че тъй като това е доста плътен десерт, той може да ви се стори малко сух, ако не добавите безмлечна глазура или някакъв вид лек топинг.
Безмлечна глазура за украса на морковена торта
Съставки
- ¼ чаша слънчогледово олио (50 мл)
- 1 чаша соево мляко (250 мл)
- 3 супени лъжици бадеми или кашу (45 г)
- По избор: 2 супени лъжици захар (30 г)
Начин на приготвяне
- Накиснете бадемите в обилно количество вода в продължение на поне два до четири часа, за да омекнат.
- След като омекнат, изсипете бадемите в купа с олиото и соевото мляко.
- Смесете всичко с помощта на ръчен миксер. Важно е да не местите миксера в началото, докато сместа не се пасира добре.
- Прецедете сместа с помощта на кърпа и изстискайте добре.
- Оставете получената течност да се охлади цяла нощ.
- На следващата сутрин ще имате топинг без млечни продукти, който ще е достатъчно плътен, за да украсите горния слой на морковената торта.
Друга рецепта за безмлечен топинг на вашата морковена торта
Съставки
- Вода или мляко на растителна основа
- Щипка сол
- 1 чаша бадеми (150 г)
- 1 чаша кашу (150 г)
- По желание: 1 или 2 супени лъжици захар (15 или 30 г)
Препоръчваме да прочетете и: 5 заместители на захарта, за които бихте искали да научите повече
Начин на приготвяне
- Както и в предишната рецепта, накиснете бадемите и кашуто в продължение на поне 4 часа.
- След като омекнат, сложете ядките в съд и покрийте с вода или мляко на растителна основа.
- Добавете щипка сол и захар, ако желаете.
- Пасирайте всички съставки, без да движите пасатора, за да се смесят добре съставките.
- Прецедете и изстискайте добре и покрийте сместа.
- Сложете я в хладилник за цяла нощ, а на следващия ден безмлечната глазура ще бъде готова.
Независимо че за глазура на тази торта сме избрали топинг без млечни продукти, съществуват и други опции за декориране на тортата. Например може да добавите портокалов мармалад (домашен и без захар) или фъстъчено масло, както и други глазури.
Важното е да избягвате съставки, които могат съдържат по-голямо количество мазнини от останалите компоненти в тортата. Запазете десерта с ниско съдържание на мазнини.