Верапамил: употреба и странични ефекти

Какви са различните приложения и странични ефекти на верапамила? Въпреки че това лекарство се смята за сърдечно-съдово лекарство, има и други приложения като например лекуване на мании и предотвратяване на мигрени.
Верапамил: употреба и странични ефекти

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Верапамил е лекарство, което може да се прилага орално и венозно в зависимост от нуждите на пациента. Това лекарство може да се използва за лекуване на ангина, хипертония и аритмия. Продължавайте да четете повече за приложенията и страничните ефекти от верапамил.

Информация за лекарството верапамил

Верапамилът принадлежи към семейството от клас IV антиаритмици. По-ефективен е от дигоксин, кардиотоник par excellence за контролиране на атриалната фибрилация.

Въпреки че верапамилът се смята за сърдечно-съдово лекарство, има и други приложения. Например може да се използва за лекуването на мании и предотвратяването на мигрени.

Има различни разновидности от това лекарство на пазара, които лекарят може да предпише в зависимост от състоянието на пациента. За лечението на ангина, например, лекарят може да предпише таблетки за разширена употреба. От друга страна, капките за очи са полезни за лечението на очна хипертония и/или глаукома.

Верапамил: Какво представляват аритмиите?

Верапамил: Лекар и сърце

Аритмията е аномалия при сърдечния ритъм. С други думи, сърдечният ритъм може да намали или да се увеличи. За първия случай този вид аритмия се нарича брадикардия, а за втория случай, тахикардия. Когато това възниква може да засегне образуването на сърдечния импулс. Като последствие могат да възникнат промени в проводимостта. Това се нарича „повторно влизане“ и е една от най-често срещаните аритмии при населението.

От друга страна си струва да се спомене, че аритмиите са обикновено безобидни. Обаче, някои от тях могат да застрашат живота на пациента, така че е много важно да ги държите под контрол.

Има четири основни вида аритмия:

 1. Екстрасистоли
 2. Надкамерна аритмия.
 3. Камерна аритмия
 4. Брадиаритмия

Верапамил и ангина

Това заболяване, подобно на миокардния инфаркт (сърдечен удар), е вид исхемична сърдечна болест. Това заболяване произлиза от влошаването и запушването на сърдечните артерии.

Тази ситуация е позната като артериоскелороза и е предизвикана от натрупването на холестеролни плаки, липиди и възпалителни клетки в стените на тези артерии. Като последствие сърцето не получава достатъчно кръв за да функционира правилно.

Angina pectoris (исхемичната болка в гръдния кош) се появява прогресивно с течение на времето като резултат от влошаването на сърдечните артерии. Следователно има две различни класификации на това заболяване:

 • Стабилна angina pectoris: болката се появява когато правите физически упражнения и може да се разпространи до останалите части на тялото.
 • Нестабилна angina pectoris: болката се появява докато почивате и е по-продължителна отколкото в случая на стабилна angina pectoris.

Как действа верапамила?

Снимка на лекар и пациент

Това лекарство дължи ефективността си срещу гореспоменатите заболявания на своята способност да блокира зависещите от напрежението калциеви канали. Следователно действа върху навлизането на извънклетъчен калций чрез мембраните на мускулните клетки на сърцето. Още повече не променя нивата на калций в плазмата.

За да направите това, верапамилът се прикрепя към бавните калциеви канали, променяйки неговата структура. Като резултат те не могат да преместят калция от плазмата в миокардните клетки.

Също така това лекарство пречи на отделянето на вътреклетъчен калций, който се складира в скароплазмения ретикулум, клетъчна структура. Като се намаляват нивата на калций в клетката, сърдечния мускул се разширява, засягайки съхранителния механизъм. Същото се отнася за гладкия мускул на кръвоносните съдове.

По този начин този процес намалява периферната устойчивост и следователно след зареждане. Тези механизми обясняват ползотворните ефекти на верапамила за пациенти, страдащи от ангина и хипертония.

Странични ефекти от верапамил

Колаж от две схеми на сърце

Най-сериозните странични ефекти от верапамил са:

 • Синусова брадикардия
 • Рефлексът на синудовата тахикардия
 • Атриовентрикулярно блокиране от различна степен; може да ви трябва лечение с друго лечение
 • Хипотония

Важно е да се знае, че страничните ефекти от верапамила са по-често срещани при венозно прилагане отколкото при устно прилагане. Освен тези сериозни ефекти, поради своето съдоразширяващо действие, пациентът може да развие други нежелани ефекти като:

 • Замаяност
 • Горещи вълни
 • Изтощение
 • Главоболие
 • Повръщане
 • Бплка в корема

Накрая, въпреки че е доста рядко, някои пациенти са развили реакции на хиперчувствителност.

Заключение

Верапамилът е лекарство, което е полезно предимно за лечението на angina pectoris, хипертония и различни видове аритмия.

Обаче има доста сериозни странични ефекти, така че е важно да сте особено внимателни когато се лекувате с това лекарство. Накрая, трябва винаги да спазвате препоръките на вашия лекар и да питате за някакъв необичаен дискомфорт или въпроси, които имате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Dr. J. Manuel Guía Torrent, D. F. E. C. (2006). Tratamiento Médico De Las Taquicardias Supraventriculares. Protocolos Diagnósticos y Terapéuticos En Cardiología Pediátrica. https://doi.org/10.1157/13097525
 • Machado-Alba, J. E., Giraldo-Giraldo, C., & Machado-Duque, M. E. (2015). Calidad de la prescripción de verapamilo de liberación convencional en pacientes con hipertensión arterial. Revista de Calidad Asistencial. https://doi.org/10.1016/j.cali.2015.01.009
 • Morales, M. G., Guerrero, S. G., García, G. R., Villalobos, S. J., Camarena, A. G., Aguirre, S. J., & Martínez, S. J. (2005). Intoxicación grave con verapamilo. Archivos de Cardiologia de Mexico.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.