Възстановяване на коляното след операция на менискуса

Възстановяването на коляното след операция на менискуса трябва да започне почти веднага. Не е препоръчително да отлагате грижите и възстановяващите упражнения, тъй като така можете да застрашите подвижността на ставата.
Възстановяване на коляното след операция на менискуса

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Възстановяването на коляното след операция на менискуса може да отнеме до няколко седмици в зависимост от здравословното състояние на пациента и типа на травмата му. Основната цел на рехабилитацията е да спомогне възстановяването на функционирането на ставата, тъй като ставният хрущял може да се адаптира и да работи и без менискуса.

Този период е изключително важен за спортистите, тъй като им позволява да се върнат към спортната им дейност безпроблемно. Освен това времето за възстановяване играе ключова роля за възвръщане на тонуса и силата на мускулите, предотвратяващи появата на усложнения и нови разкъсвания.

Нормално е пациентите да имат въпроси преди началото на този етап от терапията. Ето защо, за да си изясните за какво става дума, както и кога започва този период, трябва да сте запознати с главните му особености.

Защо се появяват травми на менискуса?

Менискусът представлява фиброхрущял, разположен между бедрената кост и големия пищял. Той осигурява гъвкавостта и въртенето на коляното. Спомага стабилизирането на ставата и улеснява правилното разпределение на телесното тегло.

Най-честите травми на менискуса са причинени от въртеливи движения или неправилно разпределение на теглото. Нерядко, обаче, могат да се дължат и на дегенеративни заболявания, влошаващи се с течение на времето.

Какво представлява операцията на менискуса?

Хиругичните методи, свързани с опериране на коляното, значително са еволюирали с течение на времето. Въпреки извършването на отворени операции, все по-често се правят и операции чрез артроскопия, която е част от техниките класифицирани като „минимално-инвазивни“.

Тази модерна процедура намалява риска от инфекция с до 50% и позволява по-бързо възстановяване. За извършването й лекарят използва местна или спинална упойка и прави разрез на коляното. След това през него се вкарва артроскоп.

Този хирургичен инструмент, с големина на молив, позволява на медика да проследи големината на травмата с помощта на малка камера. След като лекарят се запознае с увреждането, с помощта на други хирургични елементи, той отстранява или възстановява увредената част от менискуса.

Каква е целта на възстановителният процес на коляното?

Имайки в предвид, че коляното има сложна и деликатна структура, изключително важно е провеждането на пълен възстановителен процес след операция на менискуса. Пренебрегването на този процес излага колянната става на нови увреждания. Казано накратко целите на възстановителния процес на коляното са:

 • Стимулиране на кръвообращението за ускоряване процеса на възстановяване.
 • Облекчаване на сковаността на ставата, появяваща се като страничен ефект от обездвижването.
 • Предотвратяване на атрофиране и отслабване на мускулите заради неподвижността.

Препоръчваме ви да прочетете и: Хранителен режим при слаби кости и стави

Кога започва процесът на възстановяване

Възстановяването на коляното сред операция на менискуса трябва да започне веднага. След приключване на интервенцията е изключително важно да се започне с изпълнението на определени упражнения, както и да се полагат специфични грижи, които са определящи фактори за бързото възстановяване.

Упражненията за коляното трябва да започнат 24 часа след приключване на операцията.

Рехабилитационен план след операция на менискуса

След извършването на интервенцията, в този случай артроскопия, е важно да спазвате рехабилитационен план за възстановяване на колянната става. Тази допълваща лечението терапия трябва да бъде извършвана постепенно, в зависимост от особеностите и развитието при всеки един пациент.

Всичко това зависи до голяма степен от времето, необходимо за възстановяване на менискуса. Затова, когато става въпрос за вътрешния менискус, рехабилитацията може да продължи от 3-5 седмици. А при външния може да достигне и до 7 седмици.

Грижа след операция на менискуса

Първите стъпки в процеса на възстановяване на коляното започват веднага след операцията. Става въпрос за съвкупност от грижи и практики, намаляващи до минимум възпалението на коляното, преди пристъпването към раздвижването на ставата. Става въпрос за следното:

 • Поддържане на коляното в изправено положение
 • Налагане на мястото с лед
 • Използване на болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства за облекчаване на болката
 • Ходене с патерици, за да не пада цялата тежест върху оперираното коляно.

Упражнения за възстановяване след операция на менискуса

Голяма част от процеса на възстановяване на коляното включва извършването на упражнения под надзора на физиотерапевт. Тези дейности целят излекуването на коляното и спомагат възстановяването на дейностите, нарушени от претърпяната травма.

По време на терапията трябва да имате в предвид следните неща:

 • Програмата с упражнения трябва да бъде съчетана с други терапевтични и превантивни мерки.
 • Дейностите трябва да бъдат съобразени с типа на травмата и извършената операция.
 • Тренировъчната програма трябва да премине през различни етапи. Преминаването към следващия стадий трябва да става едва след постигането на определени цели. Затова всяка една от тези фази трябва да бъде персонализирана в зависимост от възрастта, физическото състояние и евентуалните заболявания на пациента.
 • И накрая, трябва да подчертаем, че ще минат много седмици преди болният да може да извършва дейности с голямо натоварване. През първите 6 седмици той няма да може да пълзи, да кляка и да коленичи.

Както споменахме по-рано процесът на възстановяване протича различно при всеки един пациент. Лекарите знаят, че не всички оперирани реагираг по един и същ начин на назначените упражнения и терапии. Но едно е сигурно – времето за рехабилитация е много по-кратко след извършването на артроскопия, отколкото след класическата хирургична операция.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Barber, F. A. (1994). Accelerated rehabilitation for meniscus repairs. Arthroscopy: The Journal of Arthroscopic & Related Surgery, 10(2), 206-210.
 • Barber, F. A., & Click, S. D. (1997). Meniscus repair rehabilitation with concurrent anterior cruciate reconstruction. Arthroscopy: The Journal of Arthroscopic & Related Surgery, 13(4), 433-437.
 • Shelbourne, K. D., Patel, D. V., Adsit, W. S., & Porter, D. A. (1996). Rehabilitation after meniscal repair. Clinics in sports medicine, 15(3), 595-612.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.