Добри срещу лоши: онези, които носят щастие

· 05.08.2016
Не сте длъжни да се разбирате с абсолютно всеки

И даването, и получаването са важни. Нека се дистанцираме от хора, които смущават – да откликваме на помощта на тези, които помагат в израстването.

Никой не е само добър или само лош. Науката не е открила средство, което да измери добротата или лошотията.

Едно нещо е вярно: всеки разбира каква позитивна или негативна енергия носят определени хора във взаимоотношенията с тях.

Понякога те действат от личен интерес. Ако поставят себе си, като приоритет пред останалите, ставайки нахални и лукави – те въздействат негативно на останалите. Други пък – дават съвети.

Общуваме и с хора, които носят позитивизъм: скромни по сърце и искрени, които никога няма да навредят. Те разбират взаимозависимостта и уважението, носят щастие.

Хора, които поучават и оставят белези

Може би се сещате за такива, били част от живота в миналото.  Отделете няколко минути за размисъл и се запитайте: причинили ли сте вреда на някого.

  • Не сте длъжни да се разбирате с абсолютно всеки. Понякога може да разочаровате околните.
  • Понякога сте се чувствали принудени да вземете решение, за което знаете, че по един или друг начин ще има негативни последици за някого. Не се обвинявайте. Напуснали сте партньора? Не сте били щастливи или сте спрели да го обичате.
  • Някои решения трябва да бъдат взети, съзнавайки причиняване на вреда. Такъв е случаят, когато продължаването на определени взаимоотношения би причинило повечестрадания, отколкото „печалба“.

В определен момент от живота можем да се държим по начин, който другите считат за негативен. Всяка ситуация има сенки, степени и различни нива.

момиче-гледащо-към-октопод-представя-лошите-хора

  • Някои, обаче, никога не спират да се държат по този начин. Те се опитватда задоволят нужди, осъзнавайки нараняването на останалите.
  • Този вид хора прекарват целия живот в оставяне на белези у другите. Оставете ги да си отидат – и най-вече отума. Иначе ще бъдете затворник на техните действия.

Има и такива, които не са наясно с позитивните взаимоотношения. Липсва им личностна и емоционална зрялост, уважение и съчувствие. Често те не осъзнават какво причиняват думите и действията.

Гледайте на тези моменти не като на драма или провал, който променя живота. Това са уроци, които помагат да  вървите по-уверено, с по-голямо хладнокръвие.

Простите хора, които носят щастие

Съществуват добри хора, просто – смирени ( сякаш имат магия в джобовете). Те самите не знаят как да бъдат себични или двулични. Сигурни сме, че познавате един-двама такива. Не са много, но повече и не трябват – те носят всичко.

Стойността на взаимодействието

Нищо не се дава, без да се вземе нещо насреща. Ако някой е добър с вас, отнасяйте се с него по същия начин. Така ставате отбор и трябва да балансирате така, че никой да не губи и никой да не печели.

Взаимодействие е – да знаете как да разбирате напълно другите. Те заслужават уважение, цените ги като част от себе си и оценявате всичко, което правят. Това винаги ще стимулира същите действия.

Доверието не предава, то знае как да създава връзки

Добрите хора – онези, които обогатяват живота, като помагат да сте по-добри всеки ден – изграждат много интимна, специална връзка с някого.

  • В техните очи сте достоен за уважение, силен и разбиращ, имащ подкрепа от обичани хора.
  • Те обичат, не съдят; не се опитват ви променят или подведат. Такива хора мислят за вас по същия начин, по който мислят и за себе си. Съчувстващи са и емоционално зрели.

Накратко: ще срещате и добри, и лоши хора през живота. Поучете се от всеки.

Жена-с-роза-в-ръката

Избягвайте да носите тегла, които няма да ви помогнат, а само ще ограничат личното ви израстване. Оставете лошите неща да си вървят, вземете поука от тях и поемете по нов път.

Светът е пълен с добри хора и ако по някаква причина не можете да намерите и един такъв, никога не забравяйте, че самият вие трябва да сте един от тези добри хора.