Първични и вторични главоболия при кашлица

Има различни видове главоболия при кашлица и те не са особено опасни. Разберете повечете за тях в тази статия.
Първични и вторични главоболия при кашлица

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Видовете главоболия при кашлица обикновено са резултат от някакъв физически проблем. Обаче, те не са винаги тежки. Тези главоболия се получават поради напрежение по време на изключително суха кашлица или упорита кашлица, която е от известно време.

От физическа гледна точка, главоболията, причинени от кашлица, са лесни за обяснение. Те се получават, защото кашлянето предизвиква напрежение в горната част на тялото, в области като например гръдния кош, шията и главата. Така че, повтарящо се и редовно напрежение в тези области води до главоболие.

Тези видове главоболия не са притеснителни за повечето хора. Обаче е винаги добра идея да ги обсъдите с вашия личен лекар. Това ще ви позволи да изключите останалите сериозни проблеми и да намалите тяхното отрицателно влияние върху вашето тяло.

Първични и вторични главоболия при кашлица

Главоболия при кашлица: снимка на жена с главоболие

Главоболията при кашлица, не са често срещани. Когато се появят, те обикновено са свързани с усилията, които правите когато кашляте или с други подобни действия като например кихане, пеене, издухване на носа, смях, плач и дори движенията на червата.

Тези видове главоболия се делят в две категории:

  • Първичните главоболия не се случват често и когато се случат, те имат кратка продължителност. Освен това, те се променят спонтанно. Те са доста безвредни, въпреки че са по-характерни за хора над 50 години. Те варират от умерени до силни и рядко имат продължителност по-малка от два часа. Могат да възникнат във всяка част от главата или над шията.
  • Второстепенните главоболия възникват поради мозъчни увреждания. Те са опасни и може да се наложи операция. Те се появяват поради съществуваща болест. Това може да включи присъствието на тумор или разстройство на мозъка. Този вид главоболие не е задължително да произлиза от кашлица, но се влошава още при самата поява.

Главоболия при кашлица: основни причини

Все още не се знае конкретната причина защо кашлицата може да доведе до първично главоболие. Обаче, това което знаем е, че се случва по-често при пушачите и хората, които са алергични към цветен прашец и други алергени.

Другите причини за главоболия при кашлица са:

  • Астмата понякога води до главоболия, особено когато кашлицата е суха. Този вид кашлица предизвиква изключително силно вътречерепно налягане и предизвиква главоболие. Обаче, болката изчезва заедно с астматичната криза.
  • Синузитът създава напрежение в синусите и често води до главоболия.
  • Също така, подуването на ларинкса или фаринкса води до кашлица и мигрени.

Най-честата причина за вторичните главоболия, причинени от кашлица, е малформация Киари тип 1, анатомична малформация.

Другите възможни причини за това са мозъчните тумори и други увреждания. Също така, причините за главоболията може да са слабите кръвоносните съдове и/или спонтанната загуба на гръбначно-мозъчна течност.

Главоболия при кашлица: симптоми

Мъж с главобиле, хванал се за главата

Първичните главоболия се появяват внезапно след кашляне и водят до остра и силна болка. Обаче те не продължават дълго. Всъщност, те рядко имат продължителност по-дълга от два часа. Най-важното нещо, което трябва да имате предвид, е да прецените, ако има допълнителни симптоми като например гадене, фоточувствителност и сълзене, което може да доведе до мигрена.

Второстепенните главоболия имат сходни симптоми, но различни особености. Те могат да включват нестабилност, замаяност и колабиране. Те също така са с по-дълга продължителност.

Може да има мозъчно увреждане, ако главоболията при кашлица се появяват при хора по-млади от 50 години, ако дискомфортът се намира в областта на шията. Ето защо е важно да се консултирате с лекар колкото се може по-скоро.

Диагноза и превенция

Диагнозата се прави от клиничната история и индивидуалната епикриза на пациента. Имат се предвид релевантни фактори като например възраст, пол (първичните главоболия са по-чести при мъжете) и присъствието на съпътстващи заболявания като например астма или синузит.

Лекарят вероятно ще поръча изследвания като магнитен резонанс (MRI) и/или компютърно томографско сканиране (CT). Тези изследвания ще потвърдят или отрекат другите възможни причини за главоболие.

Най-добрият начин за предотвратяване на първичните главоболия при кашлица е да лекувате всички дихателни заболявания. Присъствието на фарингит, бронхит, астма и синузит, между другото, ще доведе до кашлица и може да последва и главоболие. Също така е важно да се избягва прекалено големото натоварване на организма.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Fernández Concepción, O., & Pando Cabrera, A. (1999). Diagnóstico de las cefaleas. Revista Cubana de Medicina General Integral, 15(5), 555-561.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.