Предупредителни знаци за рак на кожата

Обща характеристика на меланома е появата на нова бенка или промяна на формата или цвета на вече съществуваща.
Предупредителни знаци за рак на кожата

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Ракът на кожата се е превърнал в една от най-големите заплахи за съвременния свят. Замърсяването, излагането на ултравиолетови лъчи и дори храненето са рискови фактори, които могат да причинят растеж на ракови клетки в кожата. Най-често срещаният вид се счита за немеланомен. Тази група канцерогенни тумори включва всички видове рак на кожата – освен злокачествена меланома, която произхожда от меланоцитите на кожата.

Причини за възникване на рак на кожата

 • Една от основните причини за рак на кожата е честото излагане на ултравиолетово излъчване  от слънчевата светлина. Хората, които се излагат на силна слънчева светлина в продължение на дълги периоди от време, са изложени на по-голям риск от развитие на рак на кожата. Степента на риска зависи от интензивността на слънчевата светлина, времето на излагане и дали кожата е защитена.
 • Използването на слънчевите лампи или солариуми е друг рисков фактор, който може да доведе до рак на кожата. Солариумите са източник на ултравиолетово лъчение, за което е доказано, че причинява немеланомен рак на кожата.
 • Контакт със или излагане на токсични химични елементи като арсен, промишлен катран, въглища, парафин и някои видове масла.
 • Радиация от лъчева терапия.
 • Наранявания или сериозни кожни възпаления, като например тежки изгаряния, кожа, покриваща костна инфекция и/или кожа, увредена от възпалителни заболявания.
 • Генетични рискови фактори.

Предупредителни знаци за рак на кожата

Предупредителни знаци за рак на кожата.

Всякакви промени в кожата като рани, бучки, пъпки, белези, петна или нещо необичайно. Това е потенциален предупредителен знак, че това би могло да е немеланомен рак на кожата или в най-лошия случай – меланом.

Предупредителните признаци на немеланомен рак на кожата започват с белези по нея. Сред най-важните предупредителни признаци е появата на маса, бучка или дефект. Те продължават да растат за период от време, който може да продължи месеци или дори години. Една рана, която не заздравява в рамките на 3 месеца, също може да означава рак на кожата.

Базално-клетъчен карцином е вид бавно растящ рак, който може да се забележи с появата на червени, люспести, плоски области по кожата. Той също може да се появи като малки, наподобяващи восък места, които лесно кървят или като тъмносини, кафяви или черни петна, както и анормални кръвоносни съдове, видими под кожата.

Плоскоклетъчният карцином представлява 20% от всички ракови заболявания на кожата и се развива в горните слоеве на епидермиса. Той се открива чрез появата на израстъци, които обикновено имат грапава повърхност, но може също да се развие като плоска зачервена зона, която бавно увеличава размера си. Този вид рак често се открива в зони на лицето и горната част на дланите.

Сарком на Капоши започва в дермата, но може да се появи и във вътрешните органи. Той често възниква като синина, но се развива в тумор.

Признаци и симптоми на меланом

Признаци на рак на сожата.

 

Обща характеристика на меланома е появата на нова бенка върху кожата или промяна на формата или цвета на вече съществуваща. Още един предупредителен знак е бенка, която има различен вид от този на другите по кожата. Във всеки случай, винаги е добре да се консултирате с личния лекар възможно най-скоро.

Друг лесен начин за откриване на меланом е да следвате правилото ABCDE:

 • Асиметрия: половината от бенката не съвпада с другата.
 • Граници: слабо дефинирани, неравномерни или неправилни ръбове.
 • Цвят: неравномерен цвят, включително нюанси на кафяво или черно. Могат да се появят и белези с червен, син, бял или розов цвят.
 • Диаметър: бенката е с размер повече от 6 мм в диаметър.
 • Развитие: промяна в размера, формата или цвета.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.