Спрете падането на косата с природни маски

Смесете 1/2 чаша зехтин с 4 супени лъжици бирена мая, нанесете и оставете да действа 10 минути
Спрете падането на косата с природни маски

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Много млади жени в наши дни се нуждаят от продукти, с които да редуцират падането на косата и да я поддържат жизнена. Не е тайна, че съвременният човек е изложен на много стрес всеки ден. Това занижава средната възраст на хората, които се оплакват от интензивно падане на косата.

На пазара можете да откриете разнообразие от продукти, насочени именно към този проблем. Въпросът е, че няма как да сме сигурни в ефикасността им. Дори при редовна и честа употреба резултатите може да не са налице.
Да се поддържа косата красива и да се спре падането й не е лесна задача. Тя изисква търпение. Косата се нуждае от специална грижа и точните съставки, които гарантират постоянния й растеж.

Както вече знаем, много от пазарните продукти не показват търсения резултат. Затова решихме да посветим днешната статия на алтернативи, които ефикасно се справят с проблем като падането на косата.

Как да спрете падането на косата с природни маски

Бирена мая за здрава коса

Бирената мая е хранителна добавка, която оказва положително въздействие върху кожата, косата и ноктите в много направления и подобрява цялостното здраве на организма. Бирената мая спира падането на косата, едновременно с това стимулирайки растежа и блясъка й.

Благодарение на витамините, минералите и протеина в състава на бирената мая тя укрепва, стимулира растежа и поддържа косата здрава и блестяща.

Спрете падането на косата с бирена мая.

Ползите от маята се дължат и на съдържанието на витамини от групата В, като фолиева киселина, рибофлавин, ниацин, тиамин и В6, които са жизненоважни за растежа на косата. В допълнение, бирената мая съдържа калций, мед, хром и желязо. Те й позволяват да поддържа естествения си цвят и я предпазват от падане и влошаване на състоянието й.

Бирената мая придава на косата обем. За целта напръскайте косата си с малко бира, докато е влажна, и я оставете да действа 5 минути. След това измийте с шампоан.

Маска с бирена мая №1

Надяваме се, че се убедихте колко полезна е бирената мая за косата. Не е изненадващо, че тя участва в състава на много маски за коса и успешно се справя с проблем като падането на косата.

Тази протеинова маска може да бъде прилагана при различни типове коса и е идеална за възстановяване на увредена коса поради неумерено излагане на слънце, топлина, химични продукти и замърсяване.

Възнамеряваме да съчетаем потенциала на бирената мая с полезните свойства на меда, който също е доказан природен продукт, притежаващ способността да хидратира косата и да я прави гладка и мека.

Съставки:

 • 3 супени лъжици с бирена мая на прах
 • 5 супени лъжици мед

Как да приготвите маската?

Смесете съставките, като оформите паста, и я нанесете върху косата и скалпа си. Оставете маската да действа 10 минути, след това изплакнете с топла вода.

Маска с бирена мая №2

Зехтин

Тази маска може да бъде използвана като натурален балсам. Тя не само ще подсили косата ви, но й ще я предпази от падане, тъй като я хидратира в дълбочина и я прави мека като коприна.

Съставки:

 • ½ чаша зехтин
 • 4 супени лъжици бирена мая

Как да приготвите маската?

Смесете съставките. Получената текстура трябва да е кремообразна. Нанесете я върху косата и я оставете да действа 10 минути. Бирената мая подхранва фоликулите на косъма и прави кожата здрава, докато зехтинът запечатва кератиновите влакна и овладява цъфтящата коса.

Маска с бирена мая №3

Тази маска е прекрасна възможност да заздравите косата си и да стимулирате растежа й. Използвайте я 2 пъти седмично за оптимален резултат и за да поддържате косата си супер здрава.

Съставки:

 • 1 супена лъжица бирена мая
 • 2 яйчни жълтъка
 • 4 капки оцет
 • 1 супена лъжица мед

Как да приготвите маската?

Смесете всички съставки и нанесете получената маска върху косата и скалпа си. Покрийте косата с шапка за баня и оставете маската да действа 20 минути. Изплакнете.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Du, B., Bian, Z., & Xu, B. (2013). Skin Health Promotion Effects of Natural Beta-Glucan Derived from Cereals and Microorganisms: A Review. Phytotherapy Research, 28(2), 159–166. https://doi.org/10.1002/ptr.4963
 • Majtan, J., & Jesenak, M. (2018). β-Glucans: Multi-Functional Modulator of Wound Healing. Molecules, 23(4), 806. https://doi.org/10.3390/molecules23040806
 • Medeiros, S. D. V., Cordeiro, S. L., Cavalcanti, J. E. C., Melchuna, K. M., Lima, A. M. da S., Filho, I. A. et al. (2012). Effects of Purified Saccharomyces cerevisiae (1→3)-β-Glucan on Venous Ulcer Healing. International Journal of Molecular Sciences, 13(7), 8142–8158. https://doi.org/10.3390/ijms13078142
 • Wang, J., Guleria, S., Koffas, M. A., & Yan, Y. (2016). Microbial production of value-added nutraceuticals. Current Opinion in Biotechnology, 37, 97–104. https://doi.org/10.1016/j.copbio.2015.11.003

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.