Спрете да използвате омекотителите от магазина

Ще откриете нужните продукти в дома си още сега
Спрете да използвате омекотителите от магазина

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Омекотителите за дрехи са продукти, които често използваме в процеса на пране с цел да запазим мекотата на тъканите и да им придадем приятен аромат. В наши дни можете да се снабдите с такъв продукт в почти всеки магазин. Цената му варира в зависимост от марката. Знаете ли обаче, че повечето аромати и съставки в омекотителите, които купуваме от магазина, са вредни за здравето на човека? Да, ароматът им е наистина приятен, но вложените в тях химикали представляват сериозен риск за здравето, особено за децата.

Според експерти омекотителите, които се предлагат по магазините, съдържат химикали, които причиняват кожни реакции или проблеми с дихателната система, например ринит. Най-лошото е, че почти всички съставки в тези продукти могат да влошат здравето, ако бъдат погълнати. Сериозен проблем възниква дори при контракт на препаратите с кожата.

Подобно на много други продукти за поддържане на чистотата у дома, които съдържат химикали, омекотителите могат да провокират проявата на нежелани странични ефекти върху здравето, които няма да забележите веднага. Тяхното негативно въздействие може да бъде регистрирано след дни или дори седмици употреба.

Изследвания сочат, че в омекотителите се влагат флатати, химикали, които придават онзи привлекалетен аромат, който ни кара да ги купуваме. Те обаче провокират хормонални проблеми, когато се тестват върху животни. Именно поради това употребата на предлаганите в магазините омекотители за дрехи не само вреди върху тялото, но и се отразява негативно върху околната среда.

Това е причината да посветим днешната статия на екосъобразните и здравословни алтернативи, когато става дума за продукти за омекотяване и ароматизиране на дрехи. Ще ви предложим евтин и ефикасен начин, с който ще заместите вредните продукти. Той не провокира негативни странични ефекти и защитава околната среда.

Екосъобразна алтернатива на омекотителите от магазина

Алтернатива на омекотителите от магазина

Как да приготвите натурален и евтин омекотител у дома?  

Сега, когато знаете колко вредни са омекотителите от магазините, не само за вашето здраве, но и спрямо околната среда, защо да не обмислите вариант, в който да приготвяте сами омекотителя за дрехи? Предлагаме евтина алтернатива, която ще поддържа дрехите чисти и безвредни.

Този натурален продукт се приготвя само с натурални съставки, които е напълно възможно в този момент да присъстват в дома ви. Той омекотява тъканите и отстранява неприятните миризми от тях.

Съставки:

 • 10 гр. сода бикарбонат
 • 1 чаша гореща вода (200 мл.)
 • 4 чаши ябълков оцет (800 мл.)
 • 20 капки етерично масло
 • Пластмасов съд, който може да побере поне 2,8 л. течност

Начин на приготвяне:

 • Важно е да разполагате с голям пластмасов съд, тъй като именно в него ще приготвите сместа. Щом се снабдите с такъв съд, сложете в него гореща вода, сода бикарбонат и ябълков оцет. Готови ли сте? Нормално е да забележите лека химична реакция, която се дължи на съставките. Става дума за балончета.
 • Щом сместа се поуспокои, можете да я съхранявате в една от обичайните бутилки, в които се продават омекотителите. Добавете етерично масло по ваша преценка. Така ще разполагате с натурален омекотител с любим аромат.
 • Когато решите да го използвате, налейте малко от него в пералнята, точно както постъпвате, когато използвате обичаен омекотите.

Един съвет:

Преди да пристъпите към употребата на този омекотител, раздрусайте съда, тъй като сместа може да се е утаила. Използвайте 4 супени лъжици от него при всяко пране.

Пране
 • Ще установите, че този продукт прави дрехите меки, чисти и безвредни (те не съдържат следи от химикали). Употребата му се препоръчва при пране на дрехи с тъмен цвят.
 • Ако страдате от алергии или проблеми с дихателната система, определено ще предпочетете тази алтернатива, тъй като при нея не се наблюдават нежелани странични ефекти.
 • В допълнение трябва да кажем, че този омекотител не само прави дрехите по-ароматни и приятни на допир, но и спомага за измиването на пералнята отвътре, като отстранява наличието на мръсотия и дребни частици, които се натрупват в нея.
 • Ако искате да извлечете полза от натуралния омекотител, не се колебайте да изпълните рецептата още днес. Независимо дали днес ще пускате пералня. Определено ще ви допаднат деликатният аромат и мекотата на дрехите.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.