Смути от цвекло и морков прочиства черния дроб и кръвта
Цвеклото и морковите са богати на витамини и имат антиоксидантни свойства, които подобряват кръвообращението. Цвеклото също стабилизира перисталтиката. При редовна консумация прочиства кръвта и прави черния дроб по-здрав.
Здравословно и полезно – това е смутито, приготвено от цвекло и моркови. То не само че освежава, но има и приятен вкус.
Всеки ден, без дори да осъзнаваме, в организма постъпва голямо количество токсини. Неправилното хранене, лекарствата, замърсената околна среда, дори стресът представляват негативни фактори, които затрудняват функционирането на черния дроб.
Започнете да водите по-здравословен начин на живот още днес, като не пропускате това лесно за приготвяне смути от цвекло и моркови! Готови ли сте?
Цвеклото прочиства кръвта и черния дроб
Да, това е възможно. Цвеклото е много повече от обикновен зеленчук. Предпочитаме да го докажем:
Богато е на антиоксиданти
Със сигурност вече сте свикнали да чувате колко полезни и нужни са антиоксидантите на организма. Но какво всъщност правят тези вещества?
- Борят се с преждевременното стареене.
- Грижат се за здравето на клетките и ги правят по-силни. Това е от съществено значение за здравето на черния дроб, например.
- Блокират действието на свободните радикали, защитавайки тъканите и подобрявайки общото здравословно състояние.
- Регулират кръвното налягане.
Цвеклото е един от най-богатите на антиоксиданти зеленчуци. То съдържа бета-каротини, каротиноиди и флавоноиди. Именно те му придават атрактивния пурпурен цвят, а също така и прочистват черния дроб ( особено, ако страдате от затлъстяване на този орган).
През 2012 година например, в изданието “New England Journal of Medicine” беше публикувано интересно клинично проучване. Според него хората, които страдат от затлъстяване на черния дроб , показват значително подобрение след консумиране на сок от цвекло в продължение на само няколко месеца.
Нивата на мазнините в черния дроб са намалели, а също така и възпалението.
Ускорява метаболизма и разгражда мазнините
Това смути от цвекло и моркови ще помогне малко по малко да отслабнете, наслаждавайки се на зареждаща с енергия напитка. Идеална е за започване на деня или преди хранене.
- Цвеклото е богато на фибри. Те спомагат за “извличането” от червата на токсините, които затрудняват правилното усвояване на хранителните вещества.
- Подобрява перисталтиката.
- Предотвратява натрупването на липиди в клетките на черния дроб.
- Цвеклото ускорява метаболизма и подобрява функцията на лимфната система.
Цвеклото прочиства кръвта и предпазва сърцето
Още от дълбока древност сокът от цвекло е използван за подобряване здравословното състояние на кръвта. Всъщност, този сок продължава да дава добри резултати и до днес.
- Богато е на калий и помага за стабилизиране на хипертония.
- Намалява нивата на лошия холестерол в кръвта.
- Богат на хранителни вещества, като магнезий, фосфор, фолиева киселина и витамини A, B и C.
Морковите прочистват кръвта и черния дроб
Общоизвестен факт за морковите е, че са полезни за очите и придобиването на тен. Но този зеленчук има още много полезни свойства.
- Редовната консумация на моркови стимулира правилното кръвообращение.
- Те съдържат важни витамини (A, B, C и E), заедно с минерали и антиоксиданти. И най-важната част – почти не съдържат калории!
- От съществено значение за грижата за клетките на черния дроб, подобряването на функциите и възстановяването им, са витамините от B-комплекса. Морковите съдържат достатъчни количества от тях, така че не е необходимо да ги набавяте от животински продукти.
- Богати са на калий и фосфор – вещества, които обновяват кръвта и нервите.
- Съдържат провитамин A. Когато достигне кръвообращението, той се превръща в ретинол, спомагащ възстановяването на клетките, увредени от токсини.
Как да приготвим смути от цвекло и моркови
Съставки
- 1 средна глава цвекло, сварено
- 2 мандарини
- 2 моркова
- 1 чаша вода (200 мл.)
Начин на приготовление
- Лесно е. Първо почистете добре морковите, след това ги нарежете на парчета. След това разделете мандарините на резени (ако желаете, можете да използвате портокалов сок) и разрежете цвеклото на четири, за да се смели по-лесно.
- Когато съставките са готови, ги поставете в блендера. Смелете ги до получаване на гладка, хомогенна смес, добавяйки чашата вода, така че да не се получи твърде гъста.
Добре е да се пие сутрин. С всеки изминал ден ще забелязвате разликата в здравословното състояние и енергията си.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- The Association of UK Dietitians. (s.f.). Skin health. BDA. Consultado el 13 de febrero de 2024. https://www.bda.uk.com/resource/skin-health.html
- Biblioteca Nacional de Medicina. (30 de julio de 2022). Fibra soluble vs insoluble. MedlinePlus. Consultado el 20 de febrero del 2024. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002136.htm
- Fateh, H., Rashid, S., Muhammad, S., Al-Jaf, S., & Ali, A. (2023). Comparing effects of beetroot juice and mediterranean diet on liver enzymes and sonographic appearance in patients with non-alcoholic fatty liver disease: a randomized control trials. Frontiers in Nutrition. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10469647/
- Harvard T. H. Chan. School of Public Health. (s.f.). Antioxidants. Harvard T. H. Chan. School of Public Health. Consultado el 13 de febrero de 2024. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/antioxidants/
- Health Gov. (s.f.). Dietary Guidelines for Americans. U. S. Department of Health and Human Services. Consultado el 13 de febrero de 2024. https://health.gov/our-work/nutrition-physical-activity/dietary-guidelines
- Mount Sinai. (s.f.). Vitamin A (retinol) information. Mount Sinai. Consultado el 13 de febrero de 2024. https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/vitamin-a-retinol
- National Heart, Lung and Blood Institute. (24 de marzo de 2022). Anemia por deficiencia de hierro. National Heart, Lung and Blood Institute. https://www.nhlbi.nih.gov/es/salud/anemia/anemia-ferropenica
- Zeratsky, K. (23 de agosto de 2023). Juicing: what are the health benefits? Mayo Clinic. Consultado el 20 de febrero del 2024. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/juicing/faq-20058020
- Zheng, J., Zhou, Y., Li, S., Zhang, P., Zhou, T., Xu, D-P., & Li, H. (2017). Effects and mechanisms of frutos and vegetable juices on cardiovascular diseases. International Journal of Molecular Sciences. 18(3): 555. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5372571/