Съвети за правилна хигиена на ушите

Ушите помагат за улавяне на всички звуци и поддържане на баланс. Ето защо правилната хигиена на ушите е толкова важна. Научете всичко за това в тази статия.
Съвети за правилна хигиена на ушите
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Ушите са един от най-важните сетивни органи на тялото. Те не само помагат да уловим всички звуци в нашата среда, но също така са отговорни да ни помагат да поддържаме чувството си за баланс. Ето защо правилната хигиена на ушите е толкова важна.

Необходимо е да се знае всичко за правилната хигиена на ушите. Не става въпрос само за премахване на излишната ушна кал, но и за прилагането на външни грижи. Важно е да се грижим за слуха, тъй като проблемите в този орган трудно се лекува, въпреки че има лечение за определени състояния. Поддържането на добра хигиена също така предотвратява инфекции и заболявания.

Продължете да четете и открийте правилния начин, по който можете да поддържате хигиената на ушите си. Ще видите, че не е толкова сложно.

Как трябва да поддържате правилна хигиена на ушите отвън?

Поддържането на ушите ви чисти не се ограничава само до вътрешната страна на ушите ви. Трябва да имате предвид и външната им страна. Това е така, защото прах и други отпадъци се натрупват извън и около ушите и могат да влязат в ушната кухина и да причинят определени здравословни проблеми. За да поддържате хигиената на ушите, най-простият начин е:

 • Вземете памучен тампон и го натопете в малко вода, без да го накисвате напълно.
 • Почистете внимателно зоната около и зад ушите. Направете това по такъв начин, че да не останат остатъци или замърсяване.

Друга техника за грижа, която трябва да прилагате, е да избягвате или ограничавате слушането на силна музика за продължителни периоди от време. Въпреки че може да изглежда маловажно, това е една от причините, поради които много млади хора трябва да отидат на лекар заради проблеми със слуха.

Какво е ушна кал?

Поддържане на правилна хигиена на ушите
Важно е да се грижим за слуха, защото проблемът в този орган е трудно лечим.

Много пъти си мислим, че поддържането на хигиената на ушите е свързано само с отстраняването на ушната кал. Истината е, че макар да я виждаме като лепкава, нехигиенична и неприятна субстанция, всъщност е точно обратното.

Ушната кал е отговорна за защитата на кожата в ушния канал от инфекция. Следователно, трябва да спрете да я виждате като нещо мръсно или нещо, което трябва да бъде премахнато на всяка цена.

Освен това предпазва тъпанчето от заобикалящия го свят. Тя предотвратява навлизането на прах, чужди предмети и всякакви отпадъци.

Също така предпазва вътрешното ухо от всякакви инфекции и малки животни, които могат да влязат в ушната кухина. Функцията й е изключително важна, така че правилната хигиена на ушите не включва само почистване на ушната кал.

Как да поддържаме правилна хигиена на ушите

Истината е, че когато се къпете или миете ушите си, ухото ви естествено изхвърля ушната кал. Това се случва и при излишък на ушна кал. Ако намокрите ухото си, когато се къпете, опитайте се да го направите с топла вода и се опитайте да не попадне вода в ушната кухина.

Внимателно почистете външната страна на ушите и кожата около тях. След това ги подсушете с мека кърпа. Ако желаете да използвате тампони, памучни тампони или памук, опитайте се да ги използвате само от външната страна на ухото и не ги вкарвайте в ушния канал. Този тип инструменти ще предизвикат само натрупване на ушна кал в ухото, влошавайки слуха ви.

От друга страна избягването на контакта на ушите със замърсена среда е също толкова важно, колкото и предишните мерки. Въпреки всички съответни грижи, бактериите могат лесно да проникнат през ушния канал и да причинят различни заболявания.

Домашни методи за поддържане на хигиената на ушите

Ако смятате, че чакането на ушите ви да се почистят естествено е твърде бавно, можете да прибягвате до различни домашни средства. Разбира се, трябва да запомните, че поставянето на какъвто и да е вид инструмент в ушите ви е много опасно и трябва да се избягва на всяка цена.

Вместо това опитайте тези методи. Важно е обаче те да не се прилагат като редовен метод за почистване. Можете да ги използвате от време на време или когато почувствате, че има голямо натрупване на ушна кал.

1. Солена вода

Правилна хигиена на ушите
Използването на солена вода е едно от най-добрите решения за безопасно почистване на ушите.

Солената вода е може би един от най-лесните методи за хигиена на ушите. Освен това е евтин и бърз за приготвяне.

Препоръчваме ви да прочетете и: Какво разкриват ушите ви за вас

Съставки

 • 1 супена лъжица сол (10 г)
 • ½ чаша вода (125 мл)

Подготовка

 • Добавете 1 супена лъжица сол към 1/2 чаша вода.
 • След това загрейте разтвора малко, само докато стане хладък.
 • Накиснете памучен тампон в тази смес, изцедете го добре и го използвайте, за да почистите внимателно ушите си.
 • Накрая нанесете само няколко капки вътре в ухото, за да почистите и извадете веднага тампона, ако почувствате болка.

2. Правилна хигиена на ушите: Използване на водороден прекис

Водородният пероксид е друг от най-често използваните методи за хигиена на ушите. Това е така, защото е в състояние да елиминира бактериите, без да е бъде инвазивно средство или да представлява риск.

 • Смесете равни части вода с най-нисък процент водороден прекис. Три части вода към една част водороден прекис са достатъчни.
 • Вземете малко памук и го накиснете в сместа.
 • След това внимателно почистете около ухото и от външната страна на ухото.
 • Поставете няколко капки от сместа в ухото и я оставете да се отцеди естествено.

Ухото: Орган, който се почиства сам

Въпреки гореспоменатите съвети за правилна хигиена на ушите, трябва да запомните да не злоупотребявате с тях. Ушите имат способността да елиминират излишната ушна кал по естествен начин, така че инвазивните методи за почистване обикновено не са необходими, освен ако не са препоръчани от специалист.

Също така, не забравяйте да избягвате да вкарвате остри предмети в ухото си, за да не повредите тъпанчето.

И накрая, не забравяйте, че грижата за хигиената на ушите ви е много важна. И така, какво чакате? Започнете да се грижите за един от най-важните органи на тялото си още днес!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.