6 съвета за грижа и почистване на обувки от юта

Почистването на въпросните обувки от юта е необходимо, за да се удължи техният живот. Този тип обувки са вечни заради своята гъвкавост и комфорт.
6 съвета за грижа и почистване на обувки от юта

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 16 септември, 2022

Да се научите как да почиствате своите обувки от юта е от съществено значение, за да изглеждат безупречно и за да удължите живота им. Този тип обувки са вечни заради своята гъвкавост и комфорт. Можете да носите обувки от юта, когато пожелаете, но особено при горещо време.

Тъй като ютата е особен вид тъкан, тя изисква щателна, ръчна поддръжка. Продуктите и инструментите, необходими за почистването й трябва да бъдат подходящи за деликатни материи. И така, искате ли да научите повече по темата?

Юта: Материал, който винаги е на мода

Ютата е растително влакно, което осигурява добро покритие и качество на различни продукти. Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации описва този материал като мек и лъскав; достига дължина до 4 метра и диаметър от 17 до 20 микрона. Основните му съединения са целулоза и лигнин.

Тъй като се извлича от растение, ютата е екологична. Всъщност списанието Informador Técnico преценява, че растителните влакна представляват алтернатива за промишлени приложения поради своята ниска цена, лека и възобновяема природа.

Те също така подчертават превъзходството на ютата по здравина в сравнение с други материали, което я прави важен материал в производството на обувки и кожени изделия. Някои хора я наричат “златни влакна” и я оприличават на трева еспарто.

Едно от многото й приложения е в производството на подметки за сандали и обувки, с или без токчета, които същевременно изглеждат модерни.

Обувки от юта
Ютата е често срещан материал за обувките носени през летните дни. Той е привлекателен, удобен и биоразградим.

Причини да изберете обувки от юта

Сабо, сандали или обувки от юта са идеални за горещите дни, защото помагат на кожата да се изпотява правилно, охлаждат я и минимизират шансовете за възпаление.

В статия, публикувана от Footwear Magazine, се посочва, че като се има предвид здравето, физическото състояние и съвременните тенденции, търсенето на удобни обувки се е увеличило. В допълнение към тази предпоставка, ютата също е много популярна и нейното отглеждане и полезност имат следните предимства:

  • Расте бързо.
  • Влакното е здраво.
  • Ютата е рециклируема и напълно биоразградима.
  • Тъй като това е дъждовна култура, тя се нуждае само от дъждовна вода, за да расте.
  • Не изисква много химикали, торове или пестициди.
  • Ютата действа като изолатор и поддържа влажността на умерено ниво.
  • Растението консумира тонове въглероден диоксид и отделя кислород.

Съвети за грижа и почистване на обувки от юта

През последните няколко години подметките от “златни влакна” станаха по-често срещани, може би поради комбинацията от простота и елегантност и факта, че можете да носите тези чехли с лека рокля или с дънки. Така или иначе е важно да знаете как да почиствате обувки от юта.

Процесът е разделен на две части. Първият е почистването на горната част на обувката. Ако е кожа, добра идея е да нанесете продукт за почистване на кожа. Можете да направите това с помощта на микрофибърна кърпа, като търкате внимателно. Не накисвайте кожата.

За платнени горни части най-добре е да ползвате една супена лъжица мек перилен препарат, разреден в 2 чаши вода. С памучна кърпа изтъркайте текстила, а с втора кърпа, намокрена само с вода, отстранете препарата.

Втората фаза е почистването на влакната от юта и грижата за обувките. Можете да направите това със съветите, дадени по-долу.

1. Почистете праха

Прокарайте четка с мек косъм по подметката, като спазвате посоката, за да не развалите плитката от юта. Памучната кърпа премахва и мръсотията, натрупана върху тъканта. Кърпата трябва да е суха.

2. Почистване на обувки от юта – внимателно изчеткайте със сапун и вода

След отстраняване на праха продължете с прането. За да направите това, използвайте същата смес от почистващ препарат за платно или течен амоняк с вода. Тези формули са ефективни, защото премахват петна по плитката; ако изберете амоняк, пропорциите са 20% от химикала и 80% от топла вода.

  • Техниката се състои в намокряне на четка за зъби и “сресване” на ютата, като внимавате да не развалите плитките.

3. Пазете обувките от намокряне или оставане мокри

Тъй като е материал, който задържа влагата, докато го почиствате, добре е да поставите вътре в обувката кухненска хартия или кърпа. Това се препоръчва за абсорбиране на излишната влага. Когато приключите с миенето, избършете обувките с чиста, суха кърпа и суха четка.

4. Почистване на обувки от юта – изсушете обувките си от юта на въздух

Ако обувките ви се намокрят, поставете ги на слънце, за да възвърнат първоначалната си форма. Не ги накисвайте в химикали и не използвайте сушилня, защото рискувате да ги повредите.

5. Без перални!

Най-лошият враг за почистване на обувки от юта е пералнята. Ако ги перете в този уред, те ще излязат повредени и влакното ще се разложи. Със сигурност ще загубите обувките си по този начин. Ето защо грижата за тях е задължително ръчна.

6. Почистване на обувки от юта – пазете се от корозивни вещества

Хлорът, белината и препаратите за премахване на петна, съдържащи активен кислород, са противопоказани за този вид обувки, тъй като обезцветяват и развалят както платното, така и нишките от юта.

Обувки от юта
Когато почиствате обувки от юта, избягвайте използването на агресивни химикали. В противен случай можете да повредите влакната.

Премахнете лошата миризма от обувките от юта

Както всеки друг вид обувки, в обувките от юта може да се съберат неприятна миризма, бактерии и мъртва кожа по стъпалата. Освен това, ако не ги оставите да изсъхнат правилно, увеличавате шансовете им да миришат.

Когато това се случи, предложението е да поставите чаена лъжичка сода за хляб в обувката, най-вече в предната част. Това вещество ще свърши работата си през нощта, така че на сутринта можете да го отстраните с полувлажна кърпа и това ще помогне за премахване на миризмата. С тези съвети вече можете качествено да почистите вашите артикули от юта и да удължите тяхната издръжливост!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.