Основни техники за затваряне на раните

Раните са вход за микроорганизмите. Затова е важно да знаете как да ги почиствате и да се грижите за тях, за да избегнете евентуални усложнения.
Основни техники за затваряне на раните

Последна актуализация: 15 януари, 2020

Казано накратко раните представляват наранявания по повърхността на тялото. Могат да бъдат описани и като продължителна липса на кожа на определено място поради действието на външен фактор. В зависимост от характеристиките на раната, медицинският екип може да пристъпи към зашиването й или да я остави да се затвори и зарасне по естествен начин.

В момента най-използваният начин за затваряне на раните е чрез зашиване. Има различни варианти на прилагане на този метод. Лекарят трябва да прецени кой е най-подходящият за раната на пациента.

Първо нека се спрем на това как се класифицират раните, за да разберем как да ги лекуваме най-добре.

Класификация на раните

Открита рана

След нараняване в организма се активират и протичат различни процеси и фази за лечение на получените рани.

Едно от първите неща, които трябва да проверите е дали раната е чиста.

От друга страна, скорошните наранявания са пресни, не са замърсени или инфектирани. Замърсените рани зарастват по-трудно, при тях има повече разкъсвания на тъкани, нерядко при тях има и наличие на чужди тела.

Друг вариант за класифициране на раните е според фактора или причината за нараняването (порязване, изгаряне и други).

Можете да ги диференцирате и според външния им вид или в зависимост от това дали раната засяга други структури освен кожата.

Процес на зарастване

Обикновено раните преминават през процес на възстановяване и зарастване, включващ следните етапи:

  • Възпаление. Нарича се и етап на реагиране, който обикновено се наблюдава през първите няколко дена. През този етап кръвоносните съдове се разширяват и съдовете пропускливост се повишава. По този начин се филтрират серозна течност и левкоцити, които образуват защитен слой (коричка).
  • Фаза на пролиферация. Известна е и като фаза на възстановяване или фаза на гранулиране. Започва от третия ден на нараняването и приключва след 1-2 седмици. През тази фаза организмът започва да образува колагена, който е бил загубен при травмата. Освен това протича и възстановяване на лимфните и кръвоносни съдове.
  • Фаза на съзряване. Понякога е наричана и фаза на ремоделиране на раната. Започва няколко седмици след получаването на травмата и приключва години по-късно. При тази фаза белегът намалява дълбочината и големината си. В края на тази фаза кожата става по-бледа на мястото на травмата.

Как да ускорите затварянето на раните

Как да насърчите зарастването на раните

Винаги при получаване на по-сериозни рани е добре да посетите лекар.

Медиците ще спазват общата процедура за лечение на рани. А в случай на инцидент или при спешност те ще процедират по списък с приоритети.

Първо може да се наложи пациентът да бъде поставен под упойка, за да се намали дискомфорта свързан със затварянето на раната. Може да се прибегне до пълна или местна упойка в зависимост от сериозността на травмата. За целта пациентът ще бъде инжектиран с едно или няколко лекарства като лидокаин например.

След това медицинският екип внимателно ще извади чуждите тела, ако има такива в раната. За целта те ще използват най-подходящите стерилизирани инструменти.

След това раната се почиства и дезинфекцира обилно с физиологичен разтвор.

Препоръчваме ви да прочетете и: Кръвосъсиреци: внимавайте с тези 8 симптома

Техники за затваряне на раните

Ако е необходимо лекарят може да зашие раната, да я залепи или да използва телчета. В зависимост от особеностите на травмата, съответният медицински екип ще прецени кой е най-подходящия за случая:

  • Лента за залепяне ти лейкопласт. Тази лента се поставя в краищата на раната. Обикновено този тип лепенки падат сами няколко дена след поставянето им (особено ако се намокрят).
  • Телчета. Представлява малки метални частици с форма на клипс, които придържат краищата на раната и така спомагат процеса на зарастване и възстановяване. Премахват се с помощта на специален медицински инструмент.
  • Зашиване с конци. Използват се различни видове конци и начини на зашиване в зависимост от нараняването и разкъсването на тъканите и формата на раната. Лекарите използват специална игла за зашиването на раните

И накрая искаме отново да подчертаем, че е изключително важно да посетите възможно най-бързо лекар, за да получите най-доброто за раните ви лечение. Така те ще зараснат най-бързо.

Може да ви заинтересува ...
Как да лекуваме рани, за да избегнем белези
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Как да лекуваме рани, за да избегнем белези

Има хора, които са щастливци. Те нямат белези от стари рани по кожата си. Преди години, поради липса на достатъчно внимание или пък неадекватно леч...


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.