Основни техники за затваряне на раните

Раните са вход за микроорганизмите. Затова е важно да знаете как да ги почиствате и да се грижите за тях, за да избегнете евентуални усложнения.
Основни техники за затваряне на раните

Последна актуализация: 15 януари, 2020

Казано накратко раните представляват наранявания по повърхността на тялото. Могат да бъдат описани и като продължителна липса на кожа на определено място поради действието на външен фактор. В зависимост от характеристиките на раната, медицинският екип може да пристъпи към зашиването й или да я остави да се затвори и зарасне по естествен начин.

В момента най-използваният начин за затваряне на раните е чрез зашиване. Има различни варианти на прилагане на този метод. Лекарят трябва да прецени кой е най-подходящият за раната на пациента.

Първо нека се спрем на това как се класифицират раните, за да разберем как да ги лекуваме най-добре.

Класификация на раните

Открита рана

След нараняване в организма се активират и протичат различни процеси и фази за лечение на получените рани.

Едно от първите неща, които трябва да проверите е дали раната е чиста.

От друга страна, скорошните наранявания са пресни, не са замърсени или инфектирани. Замърсените рани зарастват по-трудно, при тях има повече разкъсвания на тъкани, нерядко при тях има и наличие на чужди тела.

Друг вариант за класифициране на раните е според фактора или причината за нараняването (порязване, изгаряне и други).

Можете да ги диференцирате и според външния им вид или в зависимост от това дали раната засяга други структури освен кожата.

Процес на зарастване

Обикновено раните преминават през процес на възстановяване и зарастване, включващ следните етапи:

  • Възпаление. Нарича се и етап на реагиране, който обикновено се наблюдава през първите няколко дена. През този етап кръвоносните съдове се разширяват и съдовете пропускливост се повишава. По този начин се филтрират серозна течност и левкоцити, които образуват защитен слой (коричка).
  • Фаза на пролиферация. Известна е и като фаза на възстановяване или фаза на гранулиране. Започва от третия ден на нараняването и приключва след 1-2 седмици. През тази фаза организмът започва да образува колагена, който е бил загубен при травмата. Освен това протича и възстановяване на лимфните и кръвоносни съдове.
  • Фаза на съзряване. Понякога е наричана и фаза на ремоделиране на раната. Започва няколко седмици след получаването на травмата и приключва години по-късно. При тази фаза белегът намалява дълбочината и големината си. В края на тази фаза кожата става по-бледа на мястото на травмата.

Как да ускорите затварянето на раните

Как да насърчите зарастването на раните

Винаги при получаване на по-сериозни рани е добре да посетите лекар.

Медиците ще спазват общата процедура за лечение на рани. А в случай на инцидент или при спешност те ще процедират по списък с приоритети.

Първо може да се наложи пациентът да бъде поставен под упойка, за да се намали дискомфорта свързан със затварянето на раната. Може да се прибегне до пълна или местна упойка в зависимост от сериозността на травмата. За целта пациентът ще бъде инжектиран с едно или няколко лекарства като лидокаин например.

След това медицинският екип внимателно ще извади чуждите тела, ако има такива в раната. За целта те ще използват най-подходящите стерилизирани инструменти.

След това раната се почиства и дезинфекцира обилно с физиологичен разтвор.

Препоръчваме ви да прочетете и: Кръвосъсиреци: внимавайте с тези 8 симптома

Техники за затваряне на раните

Ако е необходимо лекарят може да зашие раната, да я залепи или да използва телчета. В зависимост от особеностите на травмата, съответният медицински екип ще прецени кой е най-подходящия за случая:

  • Лента за залепяне ти лейкопласт. Тази лента се поставя в краищата на раната. Обикновено този тип лепенки падат сами няколко дена след поставянето им (особено ако се намокрят).
  • Телчета. Представлява малки метални частици с форма на клипс, които придържат краищата на раната и така спомагат процеса на зарастване и възстановяване. Премахват се с помощта на специален медицински инструмент.
  • Зашиване с конци. Използват се различни видове конци и начини на зашиване в зависимост от нараняването и разкъсването на тъканите и формата на раната. Лекарите използват специална игла за зашиването на раните

И накрая искаме отново да подчертаем, че е изключително важно да посетите възможно най-бързо лекар, за да получите най-доброто за раните ви лечение. Така те ще зараснат най-бързо.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.