Ракът стои надалеч, когато консумирате тези 10 храни всеки ден

· 13.05.2016
Редовната консумация на нар забавя миграцията на злокачествените клетки и редуцира риска от появата на метастази

Ракът е хронично заболяване, което засяга човека от стотици години. Поради сериозността на заболяването и органите, които то най-често поразява, ракът се определя като еднa от най-опасните и всяващи страх болести. Много случаи на рак се дължат на генетични фактори, но е научно доказано, че начинът на живот също оказва съществена роля за развитието на заболяването.

Допринасящи фактори са също честото излагане на въздействието на токсини и замърсители в околната среда. Те са способни да повишат риска от рак. Редица субстанции, които се използват за приготвянето на храна или са генетично модифицирани, също се свързват с опасното заболяване.

Няма съмнение, че консумацията на натурални храни, които са 100% органични и не съдържат пестициди, предпазва от развитието на различни нарушения и здравословни проблеми.

Именно поради това днес ще поговорим за 10 храни, които предпазват от рак. Препоръчваме да ги включите в ежедневното меню, за да се радвате на по-добро здраве. Узнайте кои са тези храни още сега!

1. Червено вино

cherveno vino

Консумацията на чаша червено вино дневно е чудесен начин да осигурите на тялото важни антиоксиданти и витамини.

Независимо че в състава на виното присъства алкохол, то съдържа ресвератрол – активна съставка, която доказано възпира растежа на раковите клетки в различни части на тялото.

2. Нар

Този плод, който можете да консумирате както в готов вид, така и под формата на напитка, съдържа много антиоксиданти, които се борят със свободните радикали – основна причина за увреждането на клетките.

Редовната консумация на нар забавя миграцията на злокачествените клетки и редуцира риска от появата на метастази.

3. Зелен чай

zelen chaj

Зеленият чай придоби голяма популярност в последно време, тъй като притежава способността да понижава телесното тегло и се бори с рака.

Той съдържа полифеноли и други антиоксиданти, които предпазват от развитието на ракови клетки. Освен това този чай се бори с туморите и понижава риска от развитието им в части от тялото като:

  • Дебело черво
  • Ректум
  • Панкреас
  • Бели дробове
  • Черен дроб
  • Гърди

4. Броколи

Броколите са едни от онези зелени зеленчуци, които всеки човек трябва да консумира поне няколко пъти месечно. Те съдържат много фибри, които извеждат от тялото вредните отпадни продукти.

Броколите съдържат съставка, позната като сулфорафан. Тя стимулира детоксикацията на черния дроб и спира растежа на туморите.

5. Кафе

Консумацията и външното приложение на кафе могат да имат положителен ефект, когато става дума за предпазване от рак на кожата. Това се дължи на кофеина, който неутрализира протеин, наречен ATR, разрушаващ клетките, увредени по време на излагането на въздействието на ултравиолетовите лъчи.

6. Чесън

chesun

Тази мощна лечебна храна е не само един от най-добрите натурални антибиотици в света. Чесънът е познат като храна, която се бори с рака.

Сярата и високото съдъжание на витамини и минерали в състава на чесъна допринасят за способността му да предпазва от рак органи като:

  • Хранопровод
  • Бели дробове
  • Дебело черво
  • Стомах

7. Ядки

Ракът може да бъде избегнат, когато консумирате редовно ядки. Те съдържат определени молекули, познати като фитостероли, които блокират естрогенните рецептори, забавяйки растежа на злокачествените клетки.

Когато включвите ядките в ежедневното меню, понижавате риска от развитието на:

  • Рак на гърдите
  • Рак на простата
  • Рак на дебелото черво

8. Цитрусови плодове

tsitrusovi plodove

Цитрусовите плодове (лимони, портокали и грейпфрути) съдържат много лимонен – субстанция, която стимулира лимфоцитите да се борят с различните типове рак.

9. Праскови

Според няколко изследвания прасковите съдържат определени нутриенти, които могат да убият раковите клетки.

Екстрактът от праскова провокира силно интереса на учените и се предполага, че именно той ще бъде използван в бъдеще за лечението на рак на гърдата. Това се дължи на способността му да атакува увредените клетки, без да вреди на здравите.

10. Риган

rigan

Тази ароматна билка често се използва в кухнята. Тя съдържа карвакрол – съставка, която унищожава злокачествените клетки в простатата.

В допълнение към това е доказано, че риганът притежава противовъзпалителни свойства и се бори с инфекциите. Това е важно, тъй като допринася за понижаване на риска от развитие сериозни заболявания, каквото е ракът.

Трябва ли да консумирате тези храни в огромни количества?

Бъдете внимателни! Само защото тези храни притежават определени свойства, предпазващи от рак, това не означава, че е позволено да ги консумирате неумерено. Ключът към успеха се крие във включването им в менюто. Консумирайте ги винаги в здравословни дози!

Важно е също така да запомните, че тези храни оказват благоприятно въздействие върху здравето на човека, но не притежават чудодейни свойства.

Съветваме да се придържате към здравословен начин на хранене и да избягвате всякакъв риск, който може да доведе до развитието на рак. Ако в семейството ви има болни от това заболяване, консултирайте се с лекар.