Ракът стои надалеч, когато консумирате тези 10 храни всеки ден

Независимо че в състава на виното присъства алкохол, то съдържа ресвератрол - активна съставка, която доказано възпира растежа на раковите клетки в различни части на тялото.
Ракът стои надалеч, когато консумирате тези 10 храни всеки ден

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Ракът е хронично заболяване, което засяга много хора всяка година. Поради сериозността на заболяването и органите, които то най-често поразява, ракът се определя като еднa от най-опасните и всяващи страх болести. Много случаи на рак се дължат на генетични фактори, но е научно доказано, че начинът на живот също оказва съществена роля за развитието на заболяването.

Допринасящи фактори са също честото излагане на въздействието на токсини и замърсители в околната среда. Те са способни да повишат риска от рак. Редица субстанции, които се използват за приготвянето на храна или са генетично модифицирани, също се свързват с опасното заболяване.

Няма съмнение, че консумацията на натурални храни, които са 100% органични и не съдържат пестициди, предпазва от развитието на различни нарушения и здравословни проблеми.

Именно поради това днес ще поговорим за 10 храни, които предпазват от рак. Препоръчваме да ги включите в ежедневното меню, за да се радвате на по-добро здраве. Узнайте кои са тези храни още сега!

1. Червено вино

Консумацията на чаша червено вино дневно е полезно.

Консумацията на чаша червено вино дневно е чудесен начин да осигурите на тялото важни антиоксиданти и витамини.

Независимо че в състава на виното присъства алкохол, то съдържа ресвератрол – активна съставка, която доказано възпира растежа на раковите клетки в различни части на тялото.

2. Нар

Този плод, който можете да консумирате както в готов вид, така и под формата на напитка, съдържа много антиоксиданти, които се борят със свободните радикали – основна причина за увреждането на клетките.

Редовната консумация на нар забавя развитието на злокачествените клетки и редуцира риска от появата на метастази.

3. Зелен чай

Ракът стои надалеч при редовна консумация на зелен чай.

Зеленият чай придоби голяма популярност в последно време, тъй като притежава способността да понижава телесното тегло и се бори с рака.

Той съдържа полифеноли и други антиоксиданти, които предпазват от развитието на ракови клетки. Освен това този чай се бори с туморите и понижава риска от развитието им в части от тялото като:

  • Дебело черво
  • Ректум
  • Панкреас
  • Бели дробове
  • Черен дроб
  • Гърди

4. Броколи

Броколите са едни от онези зелени зеленчуци, които всеки човек трябва да консумира поне няколко пъти месечно. Те съдържат много фибри, които извеждат от тялото вредните отпадни продукти.

Броколите съдържат съставка, позната като сулфорафан. Тя стимулира детоксикацията на черния дроб и спира растежа на туморите.

5. Кафе

Консумацията и външното приложение на кафе могат да имат положителен ефект, когато става дума за предпазване от рак на кожата. Това се дължи на кофеина, който неутрализира протеин, наречен ATR, разрушаващ клетките, увредени по време на излагането на въздействието на ултравиолетовите лъчи.

6. Ракът стои надалеч ако консумирате редовно чесън

 Ракът стои надалеч ако консумирате редовно чесън

Тази мощна лечебна храна е не само един от най-добрите натурални антибиотици в света. Чесънът е познат като храна, която се бори с рака.

Сярата и високото съдъжание на витамини и минерали в състава на чесъна допринасят за способността му да предпазва от рак органи като:

  • Хранопровод
  • Бели дробове
  • Дебело черво
  • Стомах

7. Ядки

Ракът може да бъде избегнат, когато консумирате редовно ядки. Те съдържат определени молекули, познати като фитостероли, които блокират естрогенните рецептори, забавяйки растежа на злокачествените клетки.

Когато включвите ядките в ежедневното меню, понижавате риска от развитието на:

  • Рак на гърдите
  • Рак на простата
  • Рак на дебелото черво

8. Цитрусови плодове

Ракът стои надалеч ако консумирате редовно цитрусови плодове.

Цитрусовите плодове (лимони, портокали и грейпфрути) съдържат много лимонен – субстанция, която стимулира лимфоцитите да се борят с различните типове рак.

9. Праскови

Според няколко изследвания прасковите съдържат определени нутриенти, които могат да убият раковите клетки.

Екстрактът от праскова провокира силно интереса на учените и се предполага, че именно той ще бъде използван в бъдеще за лечението на рак на гърдата. Това се дължи на способността му да атакува увредените клетки, без да вреди на здравите.

10. Риган

Риганът понижаване на риска от развитие сериозни заболявания, каквото е ракът.

Тази ароматна билка често се използва в кухнята. Тя съдържа карвакрол – съставка, която унищожава злокачествените клетки в простатата.

В допълнение към това е доказано, че риганът притежава противовъзпалителни свойства и се бори с инфекциите. Това е важно, тъй като допринася за понижаване на риска от развитие сериозни заболявания, каквото е ракът.

Трябва ли да консумирате тези храни в огромни количества?

Бъдете внимателни! Само защото тези храни притежават определени свойства, предпазващи от рак, това не означава, че е позволено да ги консумирате неумерено. Ключът към успеха се крие във включването им в менюто. Консумирайте ги винаги в здравословни дози!

Важно е също така да запомните, че тези храни оказват благоприятно въздействие върху здравето на човека, но не притежават чудодейни свойства.

Съветваме да се придържате към здравословен начин на хранене и да избягвате всякакъв риск, който може да доведе до развитието на рак. Ако в семейството ви има болни от това заболяване, консултирайте се с лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Kris-Etherton, P. M., Hecker, K. D., Bonanome, A., Coval, S. M., Binkoski, A. E., Hilpert, K. F., … Etherton, T. D. (2002). Bioactive compounds in foods: their role in the prevention of cardiovascular disease and cancer. The American Journal of Medicine.
  • Jurenka, J. (2008). Therapeutic applications of pomegranate (Punica granatum L.): A review. Alternative Medicine Review.
  • Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial effects of green tea–a review. Journal of the American College of Nutrition.
  • Czapski, J. (2009). Cancer Preventing Properties of Cruciferous Vegetables. Vegetable Crops Research Bulletin. https://doi.org/10.2478/v10032-009-0001-3
  • Gaascht, F., Dicato, M., & Diederich, M. (2015). Coffee provides a natural multitarget pharmacopeia against the hallmarks of cancer. Genes and Nutrition. https://doi.org/10.1007/s12263-015-0501-3
  • Iciek, M., Kwiecień, I., & Włodek, L. (2009). Biological properties of garlic and garlic-derived organosulfur compounds. Environmental and Molecular Mutagenesis. https://doi.org/10.1002/em.20474
  • Vadivel, V., Kunyanga, C. N., & Biesalski, H. K. (2012). Health benefits of nut consumption with special reference to body weight control. Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.nut.2012.01.004
  • Matheyambath, A. C., Padmanabhan, P., & Paliyath, G. (2015). Citrus Fruits. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00165-3
  • Noratto, G., Porter, W., Byrne, D., & Cisneros-Zevallos, L. (2009). Identifying peach and plum polyphenols with chemopreventive potential against estrogen-independent breast cancer cells. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf900259m
  • Gutiérrez-Grijalva, E., Picos-Salas, M., Leyva-López, N., Criollo-Mendoza, M., Vazquez-Olivo, G., & Heredia, J. (2017). Flavonoids and Phenolic Acids from Oregano: Occurrence, Biological Activity and Health Benefits. Plants. https://doi.org/10.3390/plants7010002

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.