Как да почистим тръбите у дома без химикали

Сигурно вече сте наясно с това, че продуктите, които масово се предлагат по щандовете с почистващи препарати, не са подходящи за поддържане на здравословна среда у дома. Избегнете употребата им, като заложите на ефикасни алтернативи.
Как да почистим тръбите у дома без химикали

Последна актуализация: 08 февруари, 2019

Един от най-дразнещите проблеми, с които можете да се сблъскате у дома, са запушените тръби в банята или кухнята. Този проблем е чест и се съпровожда с трудни за елиминиране неприятни миризми. В наши дни разполагаме с изобилие от почистващи продукти. Те са ефикасни, но ако искате да бъдем отговорни към планетата, препоръчително е да не посягате към тях. Вместо това ви съветваме да изберете натурални начини за справяне с проблема с тръбите. По този начин редуцирате употребата на химикали и токсини, които не само вредят на околната среда, но и на вас и всички членове на семейството ви.

Сигурно вече сте наясно с това, че продуктите, които масово се предлагат по щандовете с почистващи препарати, не са подходящи за поддържане на здравословна среда у дома. Избегнете употребата им, като заложите на ефикасни алтернативи. В днешния ни материал ще ви дадем най-добрите съвети и природни продукти за отпушват тръбите у дома.

Бял винен оцет, сода бикарбонат и сол

Бял винен оцет, сода бикарбонат и сол за почистване на тръбите у дома

Редовното почистване на тръбите у дома ви гарантира по-маловажни запушвания и увреждания в бъдеще. Отличен начин, напълно съобразен с принципите за опазване на природата, представлява смес от 1 чаша сода бикарбонат с 1 чаша сол и 1 чаша бял винен оцет.

Как да я приготвите?

Първо, уверете се, че в тръбата не е останала вода. След това сипете съставките в тръбата в следния ред:

  • 1 чаша сода бикарбонат
  • 1 чаша сол
  • 1 чаша бял винен оцет, по възможност горещ
  • Оставете съставките да действат 10 минути, преди да пуснете по тръбата кипнала вода.

Това природно средство е идеално решение за премахването на наслоени мазнини и нечистотии.

Сол, оцет и боракс

Представяме ви още едно просто отпушващо средство, което се бори ефикасно с остатъците от храна, отложената мазнина и всичко друго, което би провокирало запушване на тръбите.

Как да го приготвите?

Смесете ¼ чаша сол с ½ чаша бял оцет и ¼ чаша боракс. Налейте получената смес в тръбата, като след това изсипете в нея и кипнала вода. Можете да увеличите ефикасността на средството, като добавите към кипнала вода доста сол.

Сода бикарбонат, сол и лимонов сок

Натурално средство за почистване на тръбите.

Третото ни предложение представлява средство от сода бикарбонат, сол и лимонов сок. То ще почисти тръбите и ще елиминира неприятната миризма.

Как да го приготвите?

Смесете равни части сода бикарбонат и сол. Изсипете ги в тръбата и добавете много лимонов сок. Продължете процедурата, като налеете обилно количество вряла вода в тръбата.

Сол

Лесен трик за поддържането на тръбите в изрядно състояние е да смесите сол и гореща вода.

Как да приготвите това средство?

Загрейте чаша вода и добавете към нея 3 супени лъжици сол. Налейте сместа в тръбата и я оставете да действа цяла нощ.

Как да предпазите тръбите у дома от запушване?

  • Най-добрият начин, по който да поддържате тръбите чисти, е като ги предпазвате от остатъци от храна, коса и други субстанции, които биха могли да се отложат по тръбите. Използвайте цедка в умивалника, която да улавя по-големите остатъци. По този начин ще предпазите тръбите от запушване.
  • Никога не правете грешката да наливате току-що използвата гореща мазнина в тръбата. Макар мазнината да е в течна форма, в процеса на миене на съдовете тя ще се твърди и ще запуши тръбите. Препоръчително е да изливате мазнината в буркан или консерва. Изчакайте я да се втвърди и след това я изхвърлете.
  • Винаги е добра идея да почиствате тръбите редовно. Всяко едно от описаните по-горе средства за почистване ще ви послужи чудесно за целта. По този начин не само ще избегнете сериозни проблеми с тръбите, но и ще елиминирате неприятните миризми.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.