Проблеми с коагулацията: Как действат върху организма?

Хората с проблеми в коагулацията често страдат от заболявания, които правят трудно спирането на кървенето на раните им.
Проблеми с коагулацията: Как действат върху организма?

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 26 август, 2022

Коагулацията е процес, при който кръвта се превръща от естественото си течно състояние в гелообразно състояние, образувайки кръвен съсирек. Съдирекът е маса кръв, която се образува когато тромбоцити, кръвни клетки и определени протеини се смесват заедно. Продължавайте да четете за коагулацията и проблемите с коагулацията, които могат да засегнат вашето здраве.  

Важна информация за коагулацията

Първо е важно да различавате кръвен съсирек от тромб или емболия. Думата тромб се отнася за съсирек, прикрепен към стената на кръвоносен съд. От друга страна, емболиите са съсиреци, които циркулират през кръвопотока и спорат в една част от тялото, възпрепятствайки кръвотечението.

Коагулацията е важен жизнен процес. Всъщност всички животни имат подобен процес а Следователно в тази статия ще научите полезна информация за този жизненоважен анатомичен процес.

Как действа коагулацията?

За да се разбере коагулацията, е важно първо да научите за физиологията на кръвта . В своето естествено състояние кръвта тече без да минава в желатиново състояние. Стените на кръвоносните съдове са здрави и няма активиране на вещества, които могат да предизвикат образуването на съсиреци.

През това антикоагулационните и коагулационните процеси са в баланс. Многобройни протеини работят заедно в два различни процеса, които помагат за регулирането на този баланс или равновесие, наречено хемостаза. Когато кръвоносният съд е увреден, се получава верижна реакция: активирането на редица протеини води до образуване на съсиреци. Тази верига се нарича коагулационна каскада.

Повече от 10 различни протеина, наречени коагулационни фактори, играят роля в коагулационната каскада. Тези протеини се намират в кръвната плазма.

Коагулацията и коагулационният процес

Коагулацията: коагулационния процес

Процесът на съсирване възниква чрез верижна реакция след увреждането на кръвоносния съд.

На кратко, това се случва по време на коагулация:

 • Първо възниква малко разкъсване в стената на кръвоносния съд. Това предизвиква кървене (терминът кървене се използва за изцеждането на кръв от кръвоносните съдове без значение колко кръв е изгубена).
 • След това кръвоносните съдове се запушват. Това възниква в опит да се намали кръвотечението и да се предотврати загубата на много кръв поради раната.
 • След това се активират тромбоцитите. Тромбоцитите са части от клетки, които циркулират в кръвта. Те се придържат една към друга на мястото на раната, образувайки тапа. По това време един от най-важните фактори за съсирването започва да действа, познат като факторът Фон Вилебранд.
 • След това останалата част от факторите за съсирването активират производството на фибрин. Фибринът е силно съединение, което прави зъможно образуването на вид мрежа, която държи тапата твърда и стабилна.
 • Когато раната зарастне, тапата, която е образувала (съсирека) се разпада. Следователно баланса е възстановен и кръвоносния съд се връща в естественото си състояние.

Какви болести са свързани с коагулационните проблеми?

Както вече споменахме, коагулацията е важен жизнен процес. Когато някои от елементите, свързани с него, не функционират, могат да възникнат многобройни заболявания. Тук има обяснения за някои от най-често срещаните заболявания, които причиняват коагулационни проблеми.

Болестта на Фон Вилебранд

Болест на кръвта

Хората с болестта на фон Вилебранд имат проблем с фактора за съсирването.

Това е най-често срещаното заболяване, свързано с коагулационните проблеми. Освен това хората с това заболяване имат проблем с фактора на фон Вилебранд за съсирването. Както споменахме преди, този фактор помага на тромбоцитите да се струпат заедно. Изчислено е, че до 1% от населението страда от заболяване. Обаче симптомите са леки и малко хора всъщност получават официална диагноза.

Някои от симптомите са:

 • Кръвотечение, за което се изисква дълго време да спре.
 • Цикъл в изобилие при жените (силна до много силна менструация).
 • Прекомерно кървене от нараняване или кръв в урината и/или изпражненията.

Хемофилията, най-често срещания от коагулационните проблеми

Хемофилията е заболяване на кръвта, при което на човек му липсва фактор VIII или IX. На тези хора им кърви за дълъг период от време след нараняване защото кръвта им не се съсирва нормално.

Също така това е наследствено заболяване, което може да бъде много сериозно. Когато възниква вътрешното кървене, органите и тъканите могат да бъдат увредени и да поставят живота на болния в голям риск.

Интересно е, че това е заболяването, от което много членове от кралските семейства през 19.век са страдали. Например, синовете на последните руски царе са страдали от това заболяване. Многобройни проучвания са фокусирани върху намирането на генетичния произход на това заболяване конкретно поради тази причина.

Заключение

Коагулацията е сложен процес, който ни поддържа живи. Много важно е да проучим как действа и как проблемите с коагулацията могат да засегнат здравето, за да излекуваме хората, които имат проблем с това.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Smith SA, Travers RJ, Morrissey JH. How it all starts: Initiation of the clotting cascade. Crit Rev Biochem Mol Biol. 2015;50(4):326–336. doi:10.3109/10409238.2015.1050550
 • Palta S, Saroa R, Palta A. Overview of the coagulation system. Indian J Anaesth. 2014;58(5):515–523. doi:10.4103/0019-5049.144643
 • Garmo C, Burns B. Physiology, Clotting Mechanism. [Updated 2019 Apr 16]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507795/
 • Chaudhry R, Babiker HM. Physiology, Coagulation Pathways. [Updated 2019 Apr 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482253/
 • Barmore W, Burns B. Biochemistry, Clotting Factors. [Updated 2019 Apr 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507850/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.