Гел, който спира кръвотечение само за 10 секунди

Изобретението е дело на 17-годишно момче с интереси в областта на тъканното инженерство.
Гел, който спира кръвотечение само за 10 секунди

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Джо Ландолина е 17-годишен предприемач, отскоро започнал да посещава Университета в Ню Йорк, когато направил откритие, което може да спаси живота на хиляди хора по света. Ландолина, който споделя, че е силно заинтригуван от тъканното инженерство (познато още като регенеративна медицина), създаде гел, който спира кръвотечението за по-малко от 10 секунди. Той е ефикасен както при вътрешен кръвоизлив, така и при външен. Не е необходим дори натиск. 

Продуктът носи името VetiGel и стартира като проект, когато Джо започва първия семестър в университета. Идеята му е победител в конкурс, организиран от Нюйоркския университет и благодарение на това Ландолина и партньорът му Исаак Милър получават достатъчно пари, за да започнат собствен бизнес. Компанията им се казва Suneris.

Днес Джо Ландолина е готов да поеме управлението на бизнеса си. Той има диплома за специалист по тъканно инженерство и компания, в която работят 10 души.

Вълшебният гел вече е тестван във ветеринарни клиники. Над 1600 ветеринари се надяват да получат тестери на продукта, за да направят своя анализ.

Какво представлява този гел?

Гелът, дело на Джо Ландолина, е изграден от мрежа на растителна основа, наречена “извънклетъчна матрица”. Тази мрежа е изградена от протеини и захари, които се намират в естествена форма около клетките и варират според конкретния орган. Гелът е разделен на малки, подобно на лего, части. Когато се приложи върху рана, той може да възстанови отсъстващата извънклетъчна матрица. Ефикасен е при разранявания на кожата и други части от тялото.

Vetigel “прави точно копие на това, което е до него”. С други думи, този гел автоматично ще се адаптира към свойствата на часта от тялото, в която е приложен. Според Ландолина “тялото ще започне да се възстановява в зависимост от това, как и къде се прилага”.

Този гел е ефикасен е при разранявания на кожата и други части от тялото.

Проби от Vetigel ще бъдат изследвани първо във ветеринарни клиники. Там ще бъде проверена ефикасността му при кървене. Щом тестовете минат успешно, продуктът ще бъде предоставен за анализ на военните в САЩ – окончателното одобрение трябва да дойде от тях. След това чудотворният гел ще бъде пуснат на масовия пазар.

Ландолина е оптимист и вярва, че неговият гел ще бъде одобрен и пуснат на пазара до края на следващата година. Този продукт ще се превърне в животоспасяващ и ще присъства в операционните в цял свят, смята той.

Vetigel е мощно средство, което може да спре различни типове кръвоизливи за по-малко от минута.

Заради същността си – да спира кръвотечение само за секунди – технологията на Vetigel може да бъде използвана в различни случаи – например, за лечение на изгаряния, рани и за терапии. В момента продължават анализите на ползите от гела.

Макар продуктът да не е окончателно одобрен, досегашните резултати изглеждат обещаващи – особено по отношение на спирането на кръвоизливи. Гелът категорично ще е от полза на различни лекари и специалисти по медицина. За момента не се уточнява цената на продукта и условията за продажба.

Лют червен пипер за спиране на кръвотечение

Лют червен пипер за спиране на кръвотечение

Докато чакаме на пазара да се появи този гел, който умее да спира кръвотечение за секунди, у дома можем да използваме натурални алтернативи. Една от тях, при това доста ефикасна, е лютият червен пипер, познат още като кайен. Подправката се използва от векове от коренните жители на Америка и е позната на съвременната медицина с многобройните си ползи.

Прилагането на лют червен пипер при кръвотечение е лесно. Поръсете малко от него директно върху раната. След това изчакайте 15-20 секунди – кървенето ще спре. Използвайте това натурално средство само при малки рани и драскотини.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.