Природни средства за отказване от цигарите

Въоръжете се с чесън, овесени ядки и джинджифил
Природни средства за отказване от цигарите

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Всеки пушач знае колко трудно е да се откажат цигарите, въпреки твърдото намерение. Навикът е толкова силен и толкова утвърден във времето, че всякакви опити най-често остават безрезултатни. Днес хиляди хора от цял свят търсят ефективен начин за отказване от цигарите, защото желаят да подобрят качеството си на живот.

Пушенето на цигари може да провокира сериозни здравословни проблеми. Най-засегнати са белите дробове, устата, гърлото и хранопровода. Именно те често биват поразявани от рак.

Тютюнопушенето може да доведе до влошаване на функциите и на органи като пикочния мехур, бъбреците, панкреаса и сърдечно-съдовата система. Всички проблеми са резултат от въздействието на съставките на цигарите върху здравето на човека.

Редица са изследванията, които сочат, че токсичните субстанции в цигарите оказват влияние не само върху самия пушач, но и върху всички хора в обкръжението му.

Хората, които искат да спрат пушенето, обикновено се страхуват от страничните ефекти на отказване от цигарите. Въпреки неприятните усещания, които се наблюдават многократно след спирането на цигарите, по принцип около месец-два са достатъчни, за да може тези усещания да преминат изцяло. Състоянията варират спрямо отделния човек и конкретната психологическа зависимост.

Правили ли сте опит да спрете цигарите? Ако смятате, че е много трудно, в следващите редове ще ви предложим изпитани средства, които ще ви помогнат да кажете сбогом на тютюна.

Отказване от цигарите със женско биле

Щом усетите потребност от цигара, препоръчваме ви да засмучете коренче женско биле. То ще компенсира навика да засмуквате цигарата и да я държите в устата си. Освен това женското биле притежава свойството да детоксикира тялото.

Слънчогледови семки

сънчогледови семки

Слънчогледовите семки са отличен начин за борба с навика да запалвате цигара. Освен това са идеални за успешно преминаване през периода след отказване от тютюна, който се съпровожда от странични ефекти. Консумирайте слънчогледовите семки сурови.

Лайка

Чаят от лайка е много полезен, когато сте в процес на отказване от цигарите. За да го направите, накиснете 1 чаена лъжица цветове от лайка в 1 чаша гореща вода. Оставете чая да се запари. Пийте 2 пъти дневно.

Валериана

валериана

Благодарение на успокояващите си свойства билката валериана намалява потребността от пушене и успокоява раздразнението, което се натрупва в резултат от липсата на цигара.

Растението ще ви помогне да се отпуснете и да заспивате по-лесно вечер. Може да приемате валериана под формата на капсули или чай. За да приготвите чай, потопете 15 гр. от корените на растението във вода. Оставете ги да престоят една нощ.

Сок от плодове и зеленчуци

Консумацията на плодове и зеленчуци не просто ще ви помогне да контролирате желанието за цигара, но и ще окаже мощно прочистващо въздействие върху органите, сред чиито функции са борба със свободните радикали и елиминиране на токсините, натрупващи се в тялото.

Както знаете, тютюнопушенето също води до натрупване на токсини в тялото – и то ежедневно! Съветваме ви да включите в менюто си сокове от грозде и ябълки, моркови, целина, лук, спанак.

Джинджифил

джинджифил.

Ако искате да контролирате апетита си за тютюн, използвайте това средство. Вземете парченце корен от джинджифил и го сдъвчете. Да, за много хора няма да е приятно, но силният аромат и вкус веднага ще ви отдалечат от мисълта да запалите поредната цигара.

Чесън

Чесънът е изключително здравословен, няма съмнение в това. Той ще прочисти тялото ви. В същото време чесънът подпомага процеса на отказване от пушенето. Това лекарство се състои 2 пресни скилидки чесън, които да изядете на празен стомах.

След това вземете още 2 скилидки чесън и чаша лимонов сок и ги консумирайте преди обяд. Следващите 2 скилидки чесън изяжте преди вечеря. Това средство е много ефикасно. То обаче не е подходящо за хора с ниско кръвно налягане и такива, които в момента провеждат лечение срещу образуване на тромби.

Отказване от цигарите с овесени ядки

откажете цигарите с овесени ядки

Овесената вода притежава свойства, които въздействат положително върху организма по много начини – особено когато става дума за прочистване на тялото и адекватна грижа за него.

Това средство, което се използва и с цел отслабване, се бори успешно със свободните радикали и елиминира субстанциите, които се натрупват в тялото ви в резултат на навика да пушите цигари.

За да го направите, смесете 2 супени лъжици смлени овесени ядки с чаша вода. Кипнете водата. Препоръчваме ви да консумирате овесеното лекарство преди всяко основно хранене.

Още една причина да заложите на това средство е способността му да контролира страничните симптоми, свързани с отказването от цигарите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.