Премахваме пъпките и черните точки по естествен път

За щастие, в наши дни разполагаме с изобилие от възможности за справяне с кожните проблеми
Премахваме пъпките и черните точки по естествен път

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Пъпките и черните точки се появяват по кожата, като резултат от отлагането на токсините в околната среда и отсъствието на адекватно почистване от наша страна.

Т e се превръщат в един от най-често срещаните проблеми сред подрастващите и зрелите хора, тъй като се отразяват върху здравето, а и са естетически неиздържани. Както пъпките, така и черните точки, се появяват поради няколко причини: бактерии, излагане на замърсяване, хормонални проблеми, употреба на некачествена козметика, лоша хигиена, прекалено омазняване на кожата и т.н. За щастие, в наши дни разполагаме с изобилие от възможности за справяне с кожните проблеми. Те правят кожата чиста, мека, по-гладка и нормално мазна.

Количеството на разкрасителни продукти и хранителни добавки, които обещават лесно справяне с пъпките и черните точки по лицето, са много. Можете да ги откриете на практика във всеки един магазин, в който има щанд за козметика. Обикновено цената не е ниска, а ефикасността – недоказана.

Поради тази причина, днес посвещаваме материала на темата за ежедневния ритуал на почистване на кожата и домашните средства, които овладяват проблеми, като пъпките и черните точки. Ще живеете по-екологично, ще бъдете по-здрави, ще спестите пари. Без упоритост, обаче, в грижата за кожата, положителни резултати няма да има.

Режим на почистване с цел елиминиране на пъпките и черните точки

Премахване на пъпките и черните точки
  • Почиствайте лицето си два пъти дневно: Изложена на токсините и замърсения въздух, кожата на лицето се зацапва. Като резултат- пъпките и черните точки се появяват по-често. В този случай ви съветваме да измивате добре лицето си сутрин и вечер. Задължително премахвайте грима. Изплакването на лицето отстранява всякакви бактерии, нечистотии, излишни мазнини от кожата.
  • Нанасяйте естествен тоник за кожа: Хамамелисът може да послужи като отлична натурална алтернатива на индустриалните тоници. Този продукт работи като стимулант и стяга по естествен път кожата. По този начин балансирате нивото на омазненост на кожата, изсушавате пъпките и черните точки. Използвате го ежедневно, за да направи кожата чиста и гладка.
  • Използвайте пара: В наши дни можете да откриете прекрасни уреди за почистване на кожата, работещи с пара. Напарването на кожата стимулира отделянето на мръсотията от основата на кожата и позволява почистването й в дълбочина. Ако нямате апарат, използвайте купа с кипнала вода. Дръжте лицето над купата, като покриете главата с кърпа. Правете процедурата 2-3 пъти седмично.
  • Ексфолирайте кожата: Ексфолирането е стъпка, която води към успешното справяне с пъпките и черните точки. Премахването на мъртвите клетки е предпоставка за почистване в дълбочина. Ексфолирането буквално стимулира разхубавяването на кожата. Можете да си направите и домашен ексфолиант. Смесете малко овесени трици с мед. Масажирайте върху най-афектираните зони, като използвате кръгови движения.

Естествени процедури за елиминиране на пъпки и черни точки

Домашни маски от яйце и лимон

Маска с яйце

Представяме ви една мощна маска, която помага при поява на пъпки и черни точки. Тя съдържа лимон, възпрепятстващ натрупването на бактерии и мръсотия по кожата. Маската съдържа и яйце – натурален продукт, който овладява излишното омазняване на кожата, прави я гладка.

Необходими продукти:

  • 1 яйчен белтък
  • Няколко капки лимонов сок

Начин на приготвяне:

Смесете съставките и нанесете получената смес върху кожата на лицето. Оставете маската да действа 20 минути. След като времето изтече, изплакнете лицето с топла вода. Повтаряйте процедурата поне 2 пъти седмично.

Домашна маска от ягоди

Един толкова прекрасен и вкусен плод може да бъде верен приятел в поддържането на красотата. Доверите му се в битката с черните точки и излишното омазняване на кожата.

Необходими продукти:

Начин на приготвяне:

Блендирайте съставките. Трябва да получите паста, която с лекота се нанася върху кожата на лицето. Преди нанасяне измийте добре лицето. Нанесете ягодовата маска и я оставете да действа 20 минути. След това изплакнете лицето с топла вода.

Домашна маска с кисело мляко и лимон

Кисело мляко

Киселото мляко и лимонът са два продукта, които взаимно се допълват като свойства. От тях можете да направите отлична маска, която почиства в дълбочина кожата и се бори активно с черните точки и излишното омазняване на кожата на лицето.

Необходими продукти:

Начин на приготвяне:

Смесете двете съставки и нанесете получената паста върху кожата. Оставете да действа 20 минути. След като времето изтече, премахнете маската с помощта на топла вода. Повтаряйте процедурата веднъж седмично.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.