Подмладете тялото с целина
Когато идва време за класиране на зеленчуците според техните здравословни ползи и съставки, целината заслужено се нарежда в началото на списъка. Тя е освежаваща, идеална е за летните месеци и може да бъде използвана за приготвянето на салати и различни леки закуски, които се борят с глада за сладко. Знаехте ли, че можете да подмладите тялото с целина? Научете повече за това въздействие на целината в днешната статия.
Какви са полезните свойства на целината?
Този разностранен зеленчук е идеален за приготвянето на зимна супа или пък богата лятна салата. Целината съдържа високо количество магнезий и желязо – супер мощна комбинация! Тя подхранва клетките на тялото и му осигурява оптимално количество натрий, за да функционира правилно.
Освен това целината съдържа много калций, който, както знаете, е важен за укрепването на костната система. Това прави този зеленчук препоръчителна съставка в менюто на по-възрастните хора. Ползите от целината не свършват дотук. Тя трансформира неорганичния калций, който се използва за приготвянето на редица съвременни храни, в органична форма.
Редовната консумация на целина поддържа оптималното функциониране на всички системи и предпазва тялото от диабет, артрит, разширени вени, проблеми със сърдечно-съдовата система, хемороиди, проблеми с бъбреците и пикочния мехур и др.
Натрият в целината подобрява кръвообращението и лимфния дренаж, предпазвайки кръвта от прекалено сгъстяване.
Вижте и: Как да отслабнем с целина
Този зеленчук може да е от голяма полза за жените, които трябва да компенсират загубата на желязо и калций по време на менструация или кърмене.
В следващите редове ще ви дадем някои съвети как да се погрижите за тялото с целина и други полезни съставки.
Тази рецепта за смути ще бъде от полза на мнозина.
Съставки:
- 2 стебла целина
- ½ чаша суров спанак
- 2 обелени моркова
- 3 бадема (или ½ чаша овесени ядки)
Начин на приготовление:
Обелете и нарежете морковите на резени. След това ги сложете в блендер заедно с другите продукти. Разбъркайте добре и консумирайте веднага получената напитка. Тя ще снабди тялото с достатъчно енергия за маратон (не гарантираме, че ще го спечелите, но ще бъдете способни да участвате достойно)!
Целината и кожата
Трябват ви още причини, поради които да включите целината в менюто? Добре. Струва си да знаете, че целината подобрява вида на кожата и я подхранва на клетъчно ниво. Така няма да имате уморен вид, който е характерен за хората, които работят интензивно или се хранят нездравословно.
Ако редовно консумирате сок от целина и моркови (равни части), ще подхраните кожата и ще снабдите тялото с ценни минерали. Този сок е перфектен натурален тоник, който лекува отвътре. Ще забележите благотворното му въздействие съвсем скоро, особено в зоната около очите.
Съставки:
- 2 стебла целина
- 5 листа от маруля
- Зеле
Начин на приготовление:
Нарежете всички продукти и ги сложете в блендера. Налейте малко вода. Блендирайте добре. Консумирайте напитката веднага, за максимален ефект – на празен стомах.
Тази напитка действа освежаващо през горещите летни дни (особено ако сложите в нея няколко кубчета лед). Освен че ще започнете да изглеждате по-добре външно, тя ще понижи нивото на стреса и тревожността и ще сложи край на проблемите със съня.
Ако искате да изглеждате и да се чувствате млади едновременно, да бъдете здрави и да разполагате с енергия, опитайте се да включите тези храни в хранителното си меню. Те са богати на органичен калций:
- Пресни зеленчуци
- Пресни плодове, особено цитрусови
- Семена
- Бирена мая
- Чист пчелен мед
- Кълнове
- Люцерна
- Цветен прашец
- Морски водорасли
Готови ли сте да подмладите тялото с целина? Ето няколко рецепти за смутита:
Ако нито едно от предложенията до този момент не ви е спечелило, предлагаме няколко идеи – в случай че нямате желание да консумирате салати или супи.
Смути с целина, морков и лимон
Тази рецепта е подходяща за хора, които имат нужда от понижаване на кръвното налягане.
Съставки:
- 6 стебла целина
- 2 моркова
- 2 лимона
Начин на приготовление:
- Нарежете целината на едри парчета.
- Обелете и нарежете на резени морковите.
- Обелете лимоните и ги нарежете на четвъртинки.
- Комбинирайте всички съставки в блендер и разбъркайте добре (можете да добавите малко вода).
- Консумирайте веднага. По желание можете да подсладите напитката с 1/2 супена лъжица мед.
Смути с целина, краставица и киви
Всички тези зелени съставки подобряват храносмилането и засищат глада.
Съставки:
- 4 стебла целина
- 1 краставица
- 2 кивита
Начин на приготовление:
- Нарежете целината на едро.
- Обелете краставицата, нарежете я на парчета, като отстраните семките.
- Обелете кивитата и ги нарежете на четвъртинки.
- Сложете продуктите в блендер и разбъркайте, докато получите гладка смес.
- Добавете малко вода, ако напитката е твърде гъста.
Сок с целина, ананас и портокал
Ако искате да отслабнете и да елиминирате всички токсини, които вредят на кожата, опитайте тази рецепта:
Съставки:
- 2 стебла целина
- 3 резена ананас
- Сок от 2 портокала
Начин на приготовление:
- Нарежете целината на парчета.
- Нарежете на ситно резените ананас.
- Изстискайте сока от портокалите.
- Сложете продуктите в блендер и разбъркайте добре.
- Прецедете напитката. Можете да добавите няколко кубчета лед, за да я направите още по-освежаваща.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Vannucci L, Fossi C, Quattrini S, Guasti L, Pampaloni B, Gronchi G, Giusti F, Romagnoli C, Cianferotti L, Marcucci G, Brandi ML. Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients. 2018 Dec 5;10(12):1930. doi: 10.3390/nu10121930. PMID: 30563174; PMCID: PMC6316542.
- Polcz ME, Barbul A. The Role of Vitamin A in Wound Healing. Nutr Clin Pract. 2019 Oct;34(5):695-700. doi: 10.1002/ncp.10376. Epub 2019 Aug 7. PMID: 31389093.
- Chmielewski J, Carmody JB. Dietary sodium, dietary potassium, and systolic blood pressure in US adolescents. J Clin Hypertens (Greenwich). 2017 Sep;19(9):904-909. doi: 10.1111/jch.13014. Epub 2017 May 8. PMID: 28485063.