Открийте 3 чудесни растения за лекуването на рани

· 15.04.2017
Едно от тях е лайка, която трябва да прилагате локално, а чай от нея ще ви успокои от ежедневния стрес

Мъдрата и завладяваща природа ни е дарила с няколко прекрасни растения, които могат да ни помогнат при почистването и лекуването на рани, които биха могли да възникнат в ежедневието. (Става дума за по-малко сериозни наранявания, разбира се).

Нараняване, порязвания, изгаряне, или дори обичайното остъргване на коленете, което децата получават при падане или подхлъзване може да има бързо решение с няколко чудесни домашни средства.

Винаги е добра идея да имате някои от тези лечебни растения в домашната аптечка. Не забравяйте обаче, че също е много важно да знаете кое да изберете и как да го използвате правилно.

Не всички от тях са приложими в едни и същи ситуации и също така е важно да се уверите, че използвате правилната дозировка.

Днес искаме да споделим 3 от любимите ни лечебни растения, които могат да помогнат при лечението и лекуването на рани.

1. Алое вера за почистване и лекуването на рани

Когато нанасяте гел от алое вера върху рана, ефектите са невероятни. Това чудесно растение може да се използва за лечение на изгаряния, порязвания, дразнене и възпаление на кожата.

Пулпата или гела в листото на алое съдържа нещо повече от вода. То е съставено от киселинни лепкави, органични соли, ензими, сапонини, танини, амонячни киселини, витамини и различни минерали.

Ето какво го прави толкова страхотно:

 • Локалното прилагане на гел от алое вера стимулира производството на колаген в тялото. Този процес подобрява изцелението и англогенезата. Това е образуването на нова тъкан, която ще лекува раната.
 • Благодарение на резултатите от няколко проучвания, известно е също така, че това растение има терапевтични ефекти, които помагат за намаляване на болката, както и възпалението.
 • Може да е интересно да знаете, че алоето съдържа алоемодин, органично съединение, което се бори с вирусите и бактериите. Това му позволява да излекува раните бързо и без риск от инфекция.

Как да прилагаме алое вера:

Един отличен и лесен начин да се възползвате от свойствата на алое вера, е да го замразите. Ето какво трябва да направите:

 • Вземете дръжка от алое верата и с помощта на нож го нарежете наполовина по дължина.
 • Премахнете целия полупрозрачен гел от вътрешността и го поставете във форми за лед.
 • След като запълните формата, я сложете във фризера.
 • Гелът ще запази всичките си свойства, докато се замразява. Винаги, когато имате нужда от него, всичко, което трябва да направите е да вземете едно от кубчетата. Лесно е!

Алое вера може да бъде много полезно за облекчаване на синини или дори възпалени разширени вени.

Вижте и: Как да приготвим полезно желе от алое вера

2. Азиатска центела

Азиатската центинела е лечебно растение, което се използва за лечение на кожни проблеми като екзема, псориазис, рани, обикновени изгаряния и дори отворени рани.

Това растение, което е много често срещано в азиатския субконтинент, съдържа вещество, което също се намира в алоето: сапонини. Благодарение на тези съединения, може да насърчи лекуването на рани и дори да подобри кръвообращението, за да стимулира производството на колаген.

Обичайно е за фармацевтичните компании да добавят тази съставка към локалното лечение. Една от ползите му, че може да стимулира зарастването на рани след операция.

Как да прилагате азиатска центинела:

Може да откриете много природни лечения, които вече са били приготвени в магазини за природна медицина. Тези варианти са удобни и безопасни.

Също така имате възможност да създавате свои собствени прости компреси с помощта на това растение. В този случай всичко, което трябва да направите е:

 • Най-напред вземете няколко пресни листа, стрийте ги, и ги нанесете върху рана или изгаряне.
 • Оставете ги в продължение на около 20 минути и след това ги премахнете.
 • Ако повтаряте тези стъпки 2 до 3 дни поред, ще се радвате на отлични резултати.

3. Лайка

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри използването на лайка преди няколко години. Когато се използва локално, тази билка е много ефикасна за лечение на рани, екзема, и облекчаване на всякакви видове възпаления.

От само себе си се разбира, че пиенето на чай от лайка няма да помогне, когато става въпрос за порязвания и натъртвания. Да, тя ще успокои нервите и ще ви помогне да си починете, но ако искате да лекувате всички рани или инфекции, трябва да я прилагате локално.

В допълнение към това, едно от многото предимства на лайката е, че тя е антиалергична. Ще ви обясним как да се възползвате от предимствата й.

Как да прилагате лайка:

Това е много лесно. Първото нещо, което трябва да направите е да купите сушена лайка от магазин за натурални продукти или билкар.

Може да използвате пакетчета чай, но тъй като трудно може да сте сигурни, че съдържат 100% от лайка, най-добре е да си купите сами листата от специалист.

Съставки

Приготовление

 • Загрейте водата и когато заври, добавете супена лъжица изсушена лайка.
 • След като сте я оставили да престои, прецедете течността и я запазете.
 • Докато е все още топла, използвайте памучен тампон, за да приложете тази лекуваща, лекарствена течност към раната.
 • Може да повтаряте тези стъпки няколко пъти на ден. Тя обикновено дава отлични резултати.

Не се колебайте да добавите тези растения към домашния медицински комплект. Ще ви харесат!