Открийте 3 чудесни растения за лекуването на рани

Едно от тях е лайка, която трябва да прилагате локално, а чай от нея ще ви успокои от ежедневния стрес
Открийте 3 чудесни растения за лекуването на рани
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 30 септември, 2022

Мъдрата и завладяваща природа ни е дарила с няколко прекрасни растения, които могат да ни помогнат при почистването и лекуването на рани, които биха могли да възникнат в ежедневието. (Става дума за по-малко сериозни наранявания, разбира се).

Нараняване, порязвания, изгаряне или дори обичайното натъртване на коленете, което децата получават при падане или подхлъзване може да има бързо решение с няколко чудесни домашни средства.

Винаги е добра идея да имате някои от тези лечебни растения в домашната аптечка. Не забравяйте обаче, че също е много важно да знаете кое да изберете и как да го използвате правилно.

Не всички от тях са приложими в едни и същи ситуации и също така е важно да се уверите, че използвате правилната дозировка.

Днес искаме да споделим 3 от любимите ни лечебни растения, които могат да помогнат при лечението и лекуването на рани.

1. Алое вера за почистването и лекуването на рани

алое вера за лекуването на рани

Когато нанасяте гел от алое вера върху рана, ефектите са невероятни. Това чудесно растение може да се използва за лечение на изгаряния, порязвания, дразнене и възпаление на кожата.

Пулпата или гела в листото на алое съдържа нещо повече от вода. То е съставено от киселинни лепкави, органични соли, ензими, сапонини, танини, амонячни киселини, витамини и различни минерали.

Ето какво го прави толкова страхотно:

 • Локалното прилагане на гел от алое вера стимулира производството на колаген в тялото. Този процес подобрява изцелението и англогенезата. Това е образуването на нова тъкан, която ще лекува раната.
 • Благодарение на резултатите от няколко проучвания е известно и че това растение има терапевтично действие, което помага за намаляване на болката, както и възпалението.
 • Може да ви е интересно да знаете, че алоето съдържа алоемодин – органично съединение, което се бори с вирусите и бактериите. Това му позволява да излекува раните бързо и без риск от инфекция.

Как да прилагаме алое вера:

Един отличен и лесен начин да се възползвате от свойствата на алое вера е да го замразите. Ето какво трябва да направите:

 • Вземете лист от алое верата и с помощта на нож го нарежете наполовина по дължина.
 • Отделете всичкия полупрозрачен гел от вътрешността и го поставете във форми за лед.
 • След като запълните формата, я сложете във фризера.
 • Гелът ще запази всичките си свойства, докато се замразява. Винаги, когато имате нужда от него, всичко, което трябва да направите е да вземете едно от кубчетата. Лесно е!

Алое вера може да бъде много полезно за облекчаване на синини или дори възпалени разширени вени.

2. Азиатска центела

азиатска центела за лекуването на рани

Азиатската центела е лечебно растение, което се използва за лечение на кожни проблеми като екзема, псориазис, наранявания, обикновени изгаряния и дори отворени рани.

Това растение, което е много често срещано в азиатския субконтинент, съдържа вещество, което откриваме и в алоето: сапонини. Благодарение на тези съединения може да насърчи лекуването на рани и дори да подобри кръвообращението, за да стимулира производството на колаген.

Обичайно е за фармацевтичните компании да добавят тази съставка към средствата за локално лечение. Една от ползите му, че може да стимулира зарастването на рани след операция.

Как да прилагате азиатска центела:

Може да откриете много природни средства, приготвени в магазини за природна медицина. Тези варианти са удобни и безопасни.

Също така имате възможност да си приготвите свои собствени прости компреси с помощта на това растение. В този случай всичко, което трябва да направите е:

 • Най-напред вземете няколко пресни листа, стрийте ги и ги нанесете върху раната или изгарянето.
 • Оставете ги в продължение на около 20 минути и след това ги премахнете.
 • Ако повтаряте тези стъпки 2 до 3 дни поред, ще се радвате на отлични резултати.

3. Лайка за лекуването на рани

лайка за лекуването на рани

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри използването на лайка преди няколко години. Когато се използва локално, тази билка е много ефикасна за лечение на рани, екзема и облекчаване на всякакви видове възпаления.

От само себе си се разбира, че пиенето на чай от лайка няма да помогне, когато става въпрос за порязвания и натъртвания. Да, тя ще успокои нервите ви и ще ви помогне да си починете, но ако искате да лекувате всички рани или инфекции, трябва да я прилагате локално.

В допълнение към това, едно от многото предимства на лайката е, че тя е антиалергична. Ще ви обясним как да се възползвате от предимствата й.

Как да прилагате лайка:

Това е много лесно. Първото нещо, което трябва да направите е да си купите сушена лайка от магазин за натурални продукти или билкар.

Може да използвате пакетчета чай, но тъй като трудно може да сте сигурни, че съдържат 100% лайка, най-добре е да си купите сами билката.

Съставки

Приготовление

 • Загрейте водата и когато заври, добавете супена лъжица изсушена лайка.
 • След като сте я оставили да престои, прецедете течността и я запазете.
 • Докато е все още топла, използвайте памучен тампон, за да наложите тази лекуваща, лекарствена течност върху раната.
 • Може да повтаряте тези стъпки няколко пъти на ден.  Обикновено дават отлични резултати.

Не се колебайте да добавите тези растения към домашната си аптечка. Ще ви харесат!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.