Невероятните ползи на сока от куркума
Представяме ви информация за сок от куркума и неговите страхотни ползи при различни заболявания.
Куркумата е основна съставка в индийската култура, както и в кухните на други азиатски страни.
Наред с приложението си в кулинарията, куркумата играе важна роля и в природната, алтернативна медицина.
Сокът от куркума съдържа повече от 300 вида антиоксиданти, както и много други хранителни вещества.
Сок от куркума за здравословен живот
Ефективна лекарствена напитка може да бъде извлечена от корените на куркумата. Тези корени имат горчив и леко пикантен вкус, подобен на суровия джинджифил.
Въпреки ,че може да използвате суха куркума, най-добре вземете к орените на прясно растение, за да получите сок.
Преди да го направите, трябва внимателно да измиете корените, а след това да ги обелите.
Предимства на сок от куркума за различни заболявания
- Пациентите, страдащи от панкреатични камъни, трябва да избягват куркумата поради неговите антикоагуланти.
- Жълтото в куркумата е съставката, която има добри антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да намалят болката от артрит.
- Тези активни съставки предлагат повече ползи от противовъзпалителните лекарства.
- Сокът от куркума се бори както с артритната болка, така и с подуването.
- Също така е добър при симптоми, свързани с ревматоиден артрит и остеоартрит.
Естествен антиканцероген
Сокът от куркума притежава свойства, които предотвратяват разпространението на ракови клетки.
Куркумата елиминира свободните радикали, а това значително минимизира увреждането на клетъчните мембрани.
Това му позволява да предотврати някои видове рак като този на простатата, гърдата, белия дроб, черния дроб, кожата и дори рак на дебелото черво.
Срещу болестта на Алцхаймер
Сокът от куркума също е много добър за предотвратяване на болестта на Алцхаймер.
Както всички знаем. това ужасно заболяване причинява постепенна загуба на памет.
Неговите противовъзпалителни свойства му позволяват да блокира COX-2 ензимите, които са отговорни за нервното възпаление.
Сокът от куркума също допринася за по-доброто достигане на кислород към мозъка, което помага да се забави напредването на болестта на Алцхаймер.
Прочетете и това: Как да разпознаем симптомите на Алцхаймер навреме
За диабетици
Сокът от куркума регулира нивото на кръвната захар, което го прави добър лек за тези, които страдат от диабет.
Други ползи
Куркумата е много ефективен метод при лечение на стомашни киселини, предпазва от излишни токсини, борба с псориазис, при лекуване на увредена кожа и лечение на депресия.
Забавя процеса на стареене и облекчава проблемите на черния дроб.
Как да я приемаме?
Куркумата може да се консумира изсушена на прах или чрез сок от куркума.
Можем да я добавим към супи, чай, глазури, мляко, хляб, ориз, различни ястия и десерти.
Как да приготвим сок от куркума
По-долу е една от многото рецепти за здравословен и вкусен сок от куркума:
Съставки
- около 12 см корен от куркума
- 5 обелени тамаринда
- 2 чаши вода (500 мл)
- сока на 2 лимона
- 2 супени лъжици мед (50 г)
Уреди
- цедка
- пасатор (миксер)
- празен буркан или подобен съд с капак
Подготовка
- Първо обелете куркумата. Ще се нуждаете от ръкавици, защото ръцете ви може да се оцветят.
- Отворете тамариндите и отстранете корените отвътре.
- Напълнете съд с вода и сварете обелената куркума.
- Използвайте по-малко вода, обелете тамариндите и гответе, докато текстурата им не заприлича на мармалад. Ще видите, че семената са готови.
- Оставете по-малко вода и изхвърлете останалата, след което пасирайте куркумата и водата.
- Изстудете тамариндите и добавете към пюрираната куркума.
- Изстискайте лимоните.
- Също така добавете малко мед, за да подсладите.
- Сложете всичко в буркан и го съхранявайте в хладилника, като ще издържи най-малко три или четири дни.
- Използвайте този сок като го добавяйте към шейкове, супи, сосове и т.н.
Някои странични ефекти
Пиенето на малко сок от куркума на празен стомах сутрин е полезно за всички.
Въпреки това неговите особености могат да разстроят някои стомаси.
Пийте го умерено, тъй като прекомерната консумация на сок от куркума може да причини стомашни язви.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Aggarwal, B. B., & Harikumar, K. B. (2009). Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. International Journal of Biochemistry and Cell Biology. https://doi.org/10.1016/j.biocel.2008.06.010
- Chattopadhyay, I., Biswas, K., Bandyopadhyay, U., & Banerjee, R. K. (2004). Turmeric and curcumin: Biological actions and medicinal applications. Current Science. https://doi.org/10.1248/bpb.29.1476
- Krup, V., Prakash L, H., & A, H. (2013). Pharmacological Activities of Turmeric (Curcuma longa linn): A Review. Journal of Homeopathy & Ayurvedic Medicine. https://doi.org/10.4172/2167-1206.1000133
- Priyadarsini, K. I. (2014). The chemistry of curcumin: From extraction to therapeutic agent. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules191220091